Hitteprotocol in Rijswijk

Weer
Het wordt vandaag extreem warm.
Het wordt vandaag extreem warm. (Foto: Pixabay)

Vandaag wordt het extreem warm. Voor veel provincies in Nederland, waaronder Zuid-Holland, geldt code oranje van 11.00 tot 21.00. In Rijswijk zijn er op veel plekken maatregelen tegen de hitte.

Zo bezorgt ook in Rijswijk de Albert Heijn geen boodschappen na 14.00. De bezorgdiensten van Jumbo en Picnic bezorgen vooralsnog wel. Bij Welzijn Rijswijk gaat het Trefpunt woensdag niet door omdat het oude raadhuis in Park Hofrust dan nog erg warm is. 

Smogwaarschuwing

Vanuit de gemeente Rijswijk worden er geen aparte maatregelen georganiseerd. Een woordvoerder: “Wel hebben we het bericht van het RIVM breed gedeeld op onze sociale media. Vandaag herhalen we dit bericht nogmaals op Facebook en Twitter. Op de website van de gemeente (in het nieuws) staat een infographic van het hitteplan en smogwaarschuwing.”


Woonzorgcentra en revalidatiecentrum

In de woonzorgcentra Vredenburch en Steenvoorde en het revalidatiecentrum Westhoff is deze week het hitteprotocol in werking getreden. “Met deze hoge temperaturen is er extra aandacht voor koelte, voldoende vocht en luchtige kleding”, vertelt Esther van de Sluis van Florence.

Vocht belangrijk aandachtspunt

Florence werkt aan gezondheid én zorg. In de centra en bij de mensen thuis. “Wij hebben duidelijke richtlijnen wat er gebeurt wanneer de temperatuur tropische waarden bereikt. Vocht is één van de belangrijkste aandachtspunten. Dat kan in de vorm van water, bouillon, sapjes en waterijsjes. Daarnaast zorgen we voor koele ruimtes en zo luchtig mogelijke kleding voor de cliënten”. 

Thuiszorg

Niet alleen in de Florence centra zijn ze alert. “Dat geldt ook onze thuiszorgmedewerkers. Die komen dagelijks bij veel cliënten. Ook hier is aandacht voor vocht, koelte en luchtige kleding. Daarnaast letten ze op de medicijnen. Wat is de houdbaarheid en moeten die nu ook gekoeld worden bewaard.

“En”, zegt Esther, “natuurlijk moeten onze medewerkers er ook op letten voldoende te drinken”.

Bouw

Sommige bouwvakkers werken vandaag niet of stoppen eerder.

Kinderopvang

Honderden kinderopvanglocaties in Nederland sluiten vandaag eerder of zijn zelfs dicht vanwege de hitte. Of dit ook voor Rijswijk geldt, is op dit moment niet bevestigd. Wel dat er in elk geval enkele kinderopvanglocaties wél open zijn.

Zwemwater

Voor een verfrissende duik kun je vandaag overal in Rijswijk terecht. Aan de Tubasingel is de waarschuwing tegen blauwalg vorige week weer ingetrokken. Voor buitenzwembad De Put geldt nu wel een waarschuwing, maar zwemmen mag er nog wel, op eigen risico. Goed afspoelen na het zwemmen is dan sterk aanbevolen om huidirritatie en maag-/darmklachten te voorkomen.

Wanneer koelt het af?

De hitte bereikt haar hoogtepunt aan het einde van de middag, met 36 graden op de thermometer. Het koelt maar langzaam af: om middernacht is het nog 25 graden. Maar er is aangenamer weer op komst. Morgen, woensdag 20 juli, wordt het gemiddeld zo’n 10 graden koeler dan vandaag.