Hoe gaat Rijswijk om met de zomerhitte?

Cultuur
Verkoeling zoeken bij natuurzwembad De Put, maandagmiddag bij 31 graden.
Verkoeling zoeken bij natuurzwembad De Put, maandagmiddag bij 31 graden. (Foto: Tino van Dam)

Of hij zijn gordijnen al dicht heeft gedaan? Er verschijnt een bedachtzame frons in het zongebruinde voorhoofd van Flip (72), die in blote bast en met een tuinslang in zijn hand net zijn auto staat te wassen. “We hebben geen gordijnen aan de voorkant.” Gelukkig wel aan de achterkant, waar de zon vanaf het middaguur op schijnt. Daar heeft hij zelfs een luifel en rolluiken. Hoe komen Flip en andere Rijswijkers deze hete dagen door? 

Door Debbie van Eijk en Tino van Dam

“Misschien lekker in de tuin zitten,” zegt Flip. Hij vindt het vandaag, maandag 18 juli, nog wel te harden. “Morgen wordt het pas echt heet.” Dat hij net terug is uit Spanje, maakt dat hij al een lekker kleurtje heeft: “Maar dat moet ik wel bijhouden. Ik ben tenslotte met pensioen, daar hoort een kleurtje bij.”

Gewoon je ogen dichtdoen

Plakkerige zomernachten zijn berucht, bij temperaturen als vandaag en morgen. Heeft Flip nog een tip om goed te slapen? “Je ogen dichtdoen,” lacht de voormalige secretaris van de wijkvereniging, waar hij ook mede-oprichter, penningmeester en (hoofd)redacteur van was. Daarnaast werkte hij 45 jaar als ambtenaar in Den Haag. Maar nu geniet hij van zijn pensioen, dus.


Flip (72) komt net terug uit Spanje en geniet in Rijswijk lekker verder van het zonnetje.

Tas vol Red Bull en cola

Een stukje verderop, aan de Petronella Voûtestraat, zijn enkele bouwvakkers hard aan het werk. Voor de veiligheid dragen zij lange broeken en zware schoenen. Toch sjouwen, graven en tillen ze onverminderd hard door. “We stoppen vandaag en morgen wel iets eerder,” vertellen ze. “Om 1 à 2 uur.” Daarna bieden ze nog hartelijk een blikje Red Bull of cola aan. Daar hebben ze een tas vol van.


Deze bouwvakkers in de Petronella Voûtestraat stoppen vandaag en morgen wat eerder, om 13.00 à 14.00 uur.

Doucheraampje wel open

Akke (90) heeft net boodschappen gedaan met haar rollator bij de Lidl aan de Doctor H.J. van Mooklaan. Daarvóór heeft ze lekker bewogen bij haar wekelijkse Mensendieck-therapie, een soort fysiotherapie. De van oorsprong Frieslandse woont al sinds haar trouwen in Rijswijk. Of Akke haar gordijnen al dicht heeft gedaan? “Ja, mijn gordijnen zijn dicht en de zonneluifels zijn al naar beneden. En ik heb een klein aircootje. Alleen mijn doucheraampje laat ik open. Dan is er toch nog een luchtstroompje.” Akke is heel blij met haar buren, vertelt ze ook nog. “Iedere dinsdag krijg ik een bordje vers eten van ze. Dan kloppen ze op de muur, ten teken dat het klaar is.”

Boven de dekens

Nadine (29) en Remco (39) zijn op het parkeerterrein net oude lampen in hun rode auto aan het inladen, voor een familielid. Hoe zij zich wapenen tegen de hitte? “We hebben alle gordijnen dicht en de zonneluifels omlaag. Verder blijven we veel binnen, bij de ventilator. En natuurlijk veel water drinken.” Hoe gaat dit stel ‘s nachts met de hitte in de slaapkamer om? “Ik slaap boven de dekens,” zegt Remco.
“Ik vind een deken veel te warm, maar wil wel iets over me heen hebben. Dus ik ga met een lakentje slapen, denk ik,” besluit Nadine.

Op de scooter

Dianne en Tessa (16) parkeren hun scooter bij de Lidl. Daarmee komen ze de dag wel door. Tessa: “We gaan lekker naar het strand bij Kijkduin. Op de scooter is het prima te doen nu, met een frisse wind. Verder blijven we binnen bij de airco.” “En we drinken heel veel,” vult Dianne aan.


Hondje Kaya is van het ras Boomer. Foto ter illustratie.

Koudedeken

Ook de dieren in Rijswijk hebben last van de hitte. Mariet (71) en Tom (74) lopen langs met hun kleinkinderen Jazzelyn (8) en Milan (4). Ze laten hondje Kaya (8) uit, van het hondenras boomer. Het hondje staat hard te hijgen, met de tong naar buiten. Vanwege de hitte moet Kaya net zo hard binnen blijven als de rest van de familie. “We hebben de zonwering naar beneden en we laten Kaya ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds uit, als het wat koeler is. Ook heeft ze een koudedeken,” vertelt Mariet.


Een loungeset vervoeren met de bakfiets: Josca doet het voor haar vriendin, hier bij station Rijswijk. - Tino van Dam

Loungeset per bakfiets

Een heel eind verderop in Rijswijk, bij het station, fietst Josca met een bakfiets. Daarbovenop ligt een enorme loungeset. Josca vervoert die voor haar vriendin, helemaal naar de Stastokstraat in Den Haag. Van de hitte én stress heeft Josca rode koontjes: “Ik ben al één keer tegen een paaltje aangereden... ik zie ook niet zoveel”, lacht ze. Het vooruitzicht maakt het deze riskante rit helemaal waard: straks met een verfrissing op de mooie loungebank in de tuin.

Code oranje

Aan het begin van de maandagmiddag is het in Rijswijk intussen al behoorlijk warm. Dat vindt ook het KNMI, die weercode geel heeft afgegeven. Voor morgen (dinsdag 19 juli) is de waarschuwing nog sterker: tussen 11.00 en 21.00 geldt code oranje.