Reddingsbrigade Post Sint Maartenszee. De brigade is sinds 1 juni weer officieel begonnen. Vaste medewerkers zijn Martijn, Damien, Annelotte en Sabastian.
Reddingsbrigade Post Sint Maartenszee. De brigade is sinds 1 juni weer officieel begonnen. Vaste medewerkers zijn Martijn, Damien, Annelotte en Sabastian. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Warme seizoen aftrap Reddingsbrigade

Algemeen

SINT MAARTENSZEE - De reddingsbrigade viel afgelopen dagen met de neus in de boter. De aftrap van het seizoen op 1 juni, werd ingeluid met warme dagen.

Op het strand in Sint Maartenszee is het lekker druk. Zonaanbidders, kinderen die in het zand en de zee spelen en de medewerkers van de reddingsbrigade zijn verdeeld over de drie kilometer actieve zone, die aan Post Sint Maartenszee is toebedeeld.

We doen het met zijn allen

Postcommandant is de 27-jarige Martijn Mineur. Hij is vaak op het strand van Sint Maartenszee te vinden. Martijn is één van de vier betaalde krachten die de reddingsbrigade faciliteert. Daarnaast zijn er vele vrijwilligers die het strand en de zee veilig houden. We zijn hier met vier vaste krachten, waarvan ik de postcommandant ben. Maar ik benadruk dat we het met zijn allen doen!

“In mei waren we al begonnen met de voorbereidingen van het seizoen, dat op 1 juni begon. Er is onderhoud gepleegd aan de post en de voortuigen, iedereen is weer trainingen gaan volgen of is aan de conditie gaan werken, dus we zijn er klaar voor.”

Zwemmen? Het water is koud

Deze warme dagen zijn dan heerlijk om mee te starten. “Het publiek zien genieten van het weer en het strand, dat is fijn om te zien.’’ Ondanks de warmte gaan weinig mensen het water in om te zwemmen. Enkelen pootjebaden of gaan tot de middel in de zee. “Dat is ook logisch want het water is ook pas 14 graden. Mocht je toch gaan zwemmen, hou dan maximaal 15 minuten aan. Voor kinderen geldt een nog kortere tijd. Zij beseffen vaak niet dat ze het koud hebben, dus als ouders zijnde let goed op de kinderen.”

Martijn weet van zichzelf hoe fijn hij het altijd in het water vond. “Als kind was ik een waterrat. In het zwembad of in de zee, het maakte me niet uit. Nadat ik alle zwemdiploma’s had gehaald wilde ik ook graag reddingszwemmen. In mijn studententijd ben ik me daar ook op focussen en ben ik bij de reddingsbrigade gekomen. Hier zit ik inmiddels al wat jaartjes, en het blijft leuk.”

Naast het actieve gebied dat de post Sint Maartenszee onder zich heeft, patrouilleert de brigade ook tussen Petten en Callantsoog. Daar staan de andere twee posten. “Zo bemannen we toch het hele gebied van de gemeente Schagen.”

De postcommandant houdt op een warme dag als afgelopen dinsdag alles bij. “Het voorseizoen is begonnen met veel aanloop van mensen. We hebben kleine incidenten gehad, vooral op het strand, we zijn nog niet echt op zee uitgerukt. Hopelijk hoeft dat ook niet, want dat zijn de momenten die soms niet goed aflopen.’’

Nieuwssite via QR code

Om volledig op de hoogte te blijven van het strand in Schagen, de reddingsbrigade en het weer, heeft de Reddingsbrigade een nieuwe site ontwikkeld. Deze is te bezoeken via alle apparaten, maar is ook te scannen via een QR code. Deze code zal de komende tijd overal zichtbaar worden gemaakt. “We plaatsen stickers bij de post en leggen deze bij de strandpaviljoens. Daarnaast maken we nog bordjes met de code die we ophangen bij de strandopgangen,’’ vertelt Martijn. “Op deze manier blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom het strand.

De brigade

De brigade zorgt nu gedurende de maanden juni, juli en augustus voor de bewaking van het strand. Dit gebeurt 7 dagen per week. Er wordt actief bewaakt in de maanden juni, juli en augustus. Tijdens het hoogseizoen zal de post vaak langer geopend zijn.

De QR code voor de site strandinformatie.com.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Schagen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Leerlingen werken aan klimaatvriendelijker schoolplein Algemeen 30 jun, 10:43
Afbeelding
Burgemeester bezoekt basisschool De Vogelweid Algemeen 30 jun, 08:44
Afbeelding
Kunstexposities in Tuitjenhorn Algemeen 30 jun, 08:00
Afbeelding
Burgervlotbrug afgesloten voor verkeer Algemeen 29 jun, 15:22
Afbeelding
Dansende vlinders, hommels en bijen Algemeen 29 jun, 13:42
Afbeelding
Cora Deutekom exposeert bij Kunstetalage Algemeen 29 jun, 13:28
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Kunstexpositie in bibliotheek Schagen Algemeen 29 jun, 10:36
Afbeelding
Terrassen Schager Markt weer kleiner Algemeen 29 jun, 09:52
Afbeelding
Politie doet oproep aan fietsliefhebbers Algemeen 28 jun, 16:19
Afbeelding
Brand op boot in Schagen 112-nieuws 28 jun, 16:04
Afbeelding
Fotowandeling door natuurgebied Zwanenwater Algemeen 28 jun, 14:30
Afbeelding
Laatste wijkenloop door Muggenburg Algemeen 28 jun, 12:49
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief