Een losgeweekte en gedroogde zegel.
Een losgeweekte en gedroogde zegel. (Foto: Adobe Stock)

Filatelie, de liefhebberij voor het verzamelen van postzegels

Algemeen

SCHAGEN - Guus* (76) verzamelt al sinds zijn zestiende postzegels. Het begon bij zijn oom die verzamelde. “Daar kijk je naar, je vindt het leuk en zodoende kreeg ik wat van hem,” vertelt Guus. Dit groeide uit naar meer, zijn oom gaf hem het advies alles te bewaren, zo ontstond zijn hobby als postzegelverzamelaar. 

Door Anne Smit

“In die jaren kwam er nog veel post binnen. De zegels die geplakt zijn moet je eraf weken tot ze loskomen, dan laat je ze drogen en kun je ze bewaren door ze in een boek te stoppen,” legt hij uit. Postzegels van tegenwoordig kun je nog steeds losweken, zegels uit Amerika bijvoorbeeld, moet je in de wasbenzine leggen, omdat deze zelfklevend zijn. 

Thema verzamelen 

“Het verzamelen moet in je genen zitten, het is leuk om dingen compleet te krijgen, in dit geval een postzegelverzameling. Achter iedere zegel verschuilt een verhaal. Ze worden uitgegeven ter ere van bepaalde gebeurtenissen. Dat maakt het verzamelen ook leuker, omdat je dit doet in thema’s.”? 

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt van een bepaald onderwerp je verzameling compleet maken. “Denk aan landen, auto’s, voetbal, dieren, godsdiensten. Wereldwijd worden zegels uitgegeven dus de verzameling is zó breed!” De meest unieke zegel die Guus bezit is een 6-kantige telefoonzegel. Deze werd vroeger gebruikt bij het versturen van telegrammen. “Je had ze van 20 cent, 60 cent etc. Ik vind het leuk dat ik deze zegel heb, hij is schaars en dus heel bijzonder,” vertelt hij. 

Eind niet inzicht 

De allereerste zegel die Guus heeft gespaard is de nummer één van Nederland. “Dat is de eerste zegel van Nederland ooit, geschat is dat deze zegels zijn uitgegeven in 1852. Deze zegel was ongetand, met de beeldenaar van koning Willem III en profil in de waarden 5, 10 en 15 cent. “In de loop der jaren zijn alle zegels gecatalogiseerd. Boekwerken vol postzegels die door de jaren heen zijn uitgegeven. Het is allemaal genoteerd uit welk jaar ze komen, wat de beschrijving van de zegel is en wat de huidige taxatie is. Dit kan weer verhandeld of geveild worden,” legt Guus uit. 

De verzamelaar legt uit dat de collectie doorgeven op een familielid het leukst is, desondanks heeft hij nog geen geïnteresseerde. Mocht je geen opvolger hebben is verkopen een andere optie. “Hier ben ik nog lang niet aan toe,” lacht Guus. Zijn verzameling mist nog een aantal zegels, deze zijn op het moment iets te duur: “Daar wacht ik nog maar even mee.”

Jonge jeugd 

Guus vindt het jammer dat de jeugd niet zo geïnteresseerd is. “Het is ook een probleem voor de verenigingen, jeugdleden zijn er eigenlijk niet meer. Soms beginnen ze er mee als ze nog jong zijn, een aantal jaren later stoppen ze weer. Ik zou ze zo graag willen meegeven dat het echt leuk is om thema’s te sparen! Ondanks dat er niet veel post meer verstuurd wordt, komen er nog steeds zegels uit en online kun je oneindig struinen om een unieke zegel te scoren,” besluit hij. 

Aanstaande 10 oktober komen er nieuwe kinderzegels met Donald Duck uit, het ideale moment voor de jonge verzamelaar om te starten met een geweldige hobby die in de loop der jaren geld oplevert. 

*Echte naam is bij de redactie bekend 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Buitensporttoestellen het resultaat na veilig rijden in Sint Maarten Algemeen 23 nov, 15:17
Afbeelding
Handen uit de mouwen en doneer zaailingen in Schagen! Algemeen 23 nov, 10:04
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Polisport Tafeltennis heeft kampioenen Algemeen 22 nov, 11:48
Afbeelding
Balkan and Beyond in Scagon De Luxe Uit 22 nov, 11:32
Afbeelding
Bridgekampioenschap Wikken & Wegen Algemeen 22 nov, 11:12
Afbeelding
Hoogheemraadschap investeert ondanks onzekere tijden Algemeen 22 nov, 10:43
Afbeelding
Collecte Leger des Heils in Schagen Algemeen 22 nov, 10:11
Afbeelding
Hoogheemraadschap investeert ondanks onzekere tijden Algemeen 22 nov, 10:05
Afbeelding
Bridgekampioenschap Wikken & Wegen in Warmenhuizen Algemeen 22 nov, 09:59
Afbeelding
Allereerste website respijtzorg online Algemeen 22 nov, 08:30
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief