Noodzaak van Coming Out Day groter dan ooit

Algemeen
Joop Schermer in actie.
Joop Schermer in actie. (Foto: aangeleverd)

REGIO – Op Coming-Outdag (Engels: Coming Out Day), die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het uit de kast komen oftewel de coming-out; het moment dat LHBTIQ mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. De redactie sprak Joop Schermer, voorzitter van COC Noord-Holland over de noodzaak van deze dag. 

Door: Sandra Ooms

De letters van de organisatie COC staan voor Cultuur- en Ontspannings Centrum. Deze naam is destijds in 1946 gekozen omdat homoseksualiteit toen nog een taboe was in Nederland. COC Nederland komt op voor de belangen van alle mensen binnen de LHBTIQ community. 

Joop Schermer is als voorzitter van COC Noord-Holland een bekend gezicht en loopt al 30 jaar mee. Hij geeft voorlichting op scholen en zet zich op alle mogelijkheden in om de LHBTIQ community te vertegenwoordigen. Zoals het uitzetten en begeleiden van organisaties richting het certificaat: ‘De Roze Loper’. ‘De Roze Loper’ wordt uitgereikt in woonzorg- en thuiszorginstellingen, in organisaties voor mensen met een beperking, welzijnsorganisaties, jeugdzorg, GGZ en ziekenhuizen. Cliënten voelen zich in een Roze Loper organisatie meer gezien en voelen zich veilig in hun seksuele en genderidentiteit. 

Onbekend maakt onbemind

Joop: “De Coming Out Day is in Nederland erg belangrijk. Onbekend maakt onbemind, dus je moet zichtbaar zijn om gelijkwaardige acceptatie te realiseren. Natuurlijk heeft dit land al veel bereikt, maar als we een mijlpaal bereiken, komt er drie keer zo hard tegengas uit de conservatieve hoeken, bijvoorbeeld vanuit de Biblebelt. Qua acceptatie wereldwijd staat Nederland op plek 13. IJsland, Malta en België staan boven ons. Ooit stonden we in de top 3, dat was in 2001, toen we als eerste land ter wereld huwelijken volbrachten voor mensen met hetzelfde geslacht. Die tijd is wel voorbij. En dat terwijl minstens 10% van de bevolking al sinds mensenheugenis een andere geaardheid heeft. Vrijwel iedereen meent dat de inwoners van Nederland ruimdenkend zijn, maar dat is helaas niet zo. Ja, in grote steden en rond bijvoorbeeld Amsterdam zit het meestal wel goed. Maar de provincies in de Noordkop lopen achter. Daar is het gezegde ‘Doe maar gewoon dan ben je gek genoeg’ nog heel erg aanwezig. Als ik voorlichting geef op scholen schrik ik soms van de reacties van kinderen die er nog steeds van overtuigd zijn dat homoseksuelen ‘ziek zijn in hun hoofd’. Helaas zal dit gedachtegoed in deze gebieden zich nog generaties voortzetten. Er valt nog heel wat te bewerkstelligen qua acceptatie.”

178 scholen bij GSA

Wat niet veel mensen weten is dat veel lagere-, maar vooral middelbare scholen een GSA afdeling hebben. Alleen al in Noord-Holland zijn er 178 scholen in het bezit van zo’n afdeling. GSA staat voor ‘Gender & Sexuality Alliance’, het is een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses, gender-identiteiten en genderexpressies. Deze GSA’s krijgen ondersteuning van het COC. Een GSA afdeling op school bestaat uit leerlingen, ondersteund door docenten die vinden dat iedereen op school de vrijheid moet hebben om zichzelf te zijn, zonder zich te schamen of verantwoorden. 

Nienke de Visser, werkzaam bij OSG de Hoge Berg op Texel is docent geschiedenis en mentor. Tevens leidt ze als coördinator de GSA op deze school. Nienke: “We zijn aardig op weg, maar eigenlijk hoort elke school in Nederland een GSA te hebben. Als coördinator voorzie ik op Coming Out Day de docenten van lesmateriaal en hijs ik, samen met de leerlingen, trots de regenboogvlag. Ook delen we leuke stickers uit en is er een informatiestand. Het hoofddoel is bewustwording. Het moet geen ‘ding’ meer zijn om uit de kast te komen. Het is daarom mooi dat dit soort dagen er zijn.”

Wil jij ook een GSA starten op jouw school? Ga naar www.gsanetwerk.nl.

Coming-Outdag

Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.

De letters LHBTIQ staan voor L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse (een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken) en Q = queer (geen man of vrouw/androgeen).

Nienke  de Visser, Coördinator GSA, OSG Texel.