Stolpboerderijen en het verhaal van het hout

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

SCHAGERBRUG - In het kader van het 50-jarig bestaan organiseert het Zijper Museum te Schagerbrug dit jaar elke maand een of meer activiteiten. Voor de maand april zal Dieuwertje Duijn een lezing houden over Stolpboerderijen en het verhaal van het hout. Dieuwertje werkt als archeoloog bij Archeologie West-Friesland. Zij is veel bezig met onderzoek naar stolpboerderijen, zowel boven als onder de grond.

De stolpboerderij is hét icoon van Noord-Holland! Deze kenmerkende boerderijen met piramidevormig dak zijn overal in het landschap om ons heen zichtbaar. Dit geldt zeker voor de Zijpe, waar heel veel stolpen staan. In de afgelopen tien jaar is veel nieuwe informatie over de stolp als boerderijtype verzameld door bouwhistorisch, archeologisch en dendrochronologisch onderzoek (jaarringonderzoek aan hout). Uit het onderzoek blijkt dat een stolpboerderij soms veel ouder is dan je op basis van de gevels zou verwachten. Achter gevels uit de twintigste eeuw kan bijvoorbeeld een houtskelet uit de zestiende eeuw schuil gaan. Een zoektocht naar de oudste stolpboerderij van de provincie leidt vooralsnog naar een boerderij in De Weere.

Bij de lezing in het Zijper Museum zal de nadruk liggen op het ‘verhaal van het hout’. Voor de bouw van het imposante houtskelet van een stolp, ‘het vierkant’ genaamd, waren grote balken nodig. Dit hout is de sleutel tot het dateren van de stolpboerderij, maar de balken bevatten nog veel meer informatie. Waar kwam het hout bijvoorbeeld vandaan en welke houtsoort is gebruikt? Welke reis heeft het hout afgelegd voordat het in het vierkant van een stolpboerderij terecht kwam en welke sporen heeft dit achtergelaten op het hout?

Informatie

Deze interessante lezing kun je bijwonen op donderdag 13 april aan Schagerweg 97D . Aanvangstijd 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang met koffie en thee bedraagt 5,- euro. Belangstellenden moeten zich van tevoren aanmelden via een mailtje aan info@zijpermuseum.nl (voorkeur) of even bellen 06-82772524

Het verhaal van hout.