Razendsnelle wielerstrijd tijdens dertigste Hel van Petten

Algemeen
Vreugde bij passeren van de finishlijn.
Vreugde bij passeren van de finishlijn. (Foto: aangeleverd)

PETTEN - Nog een week te gaan en dan barst de wielerstrijd los tijdens de Hel van Petten. De negenkoppige organisatie heeft zijn uiterste best gedaan om een mooie dertigste editie neer te zetten. Dankzij vele vrijwilligers en regionale sponsoren, zoals Beukers Bike Centre Petten kan het driedaagse wielerfestijn plaatsvinden. Er wordt gefietst over het nieuwe duin en in het dorp worden de bochten op hoge snelheid aangesneden. “Met mooi weer verwachten wij één bonk gezelligheid over het gehele parcours”, laat voorzitter Onno Jans verheugd weten.

Gevulde voortuinen aan de weg 

Op de deelnemerslijst van de wielerronde staat Ge Bakkum (65) uit Julianadorp. Het wordt zijn 29ste en tevens laatste deelname aan de ronde in Petten. “Hij is de trouwste rijder en heeft de meeste startbewijzen achter zijn naam staan, daar is geen twijfel over mogelijk.” Bij de eerste editie in 1992 was Ge er al bij. Een groep dorpsbewoners vond toentertijd dat in de kern van Petten te weinig georganiseerd werd. “Men dacht toen aan een wielerwedstrijd. De ronde in 1992 was simpel, geen driedaags evenement. Door het dorp werd gefietst en hier en daar stonden wat strobalen,” legt Jans uit. Dat jaar was hij zelf vrijwilliger. Het idee werd destijds zo goed ontvangen dat het is uitgegroeid tot driedaagse wielerronde. Dit jaar wordt de wedstrijd voor de dertigste keer gereden door de Noord-Hollandse badplaats. 

Jeugd

Dat het evenement nog altijd populair is merkt de organisatie aan het stijgend aantal renners op de deelnemerslijst. “Waar ooit veertig renners ingeschreven stonden, zitten we nu dik boven de honderd. Daarbij is de jeugd niet meegerekend.” Ook jonge wielerliefhebbers kunnen in Petten hun lol op. Voor jeugd tot en met vijftien jaar klinkt zondag 23 april het startschot om 12.00 uur. 


Bochten op hoge snelheid aansnijden

Als je het Onno Jans vraagt is De Hel van Petten in elk opzicht uniek. Er zijn namelijk drie verschillende onderdelen waar je goed in moet zijn. Vrijdag rijden de renners de tijdrit, zaterdag de omloop en zondag het criterium. “Als je ziet hoeveel bochten ze boven de 40 km per uur rijden, dat is gewoon kneiterhard. Zaterdag is het rondje groter waardoor de groep een langer lint vormt en het iets verbrokkelt. Veiligheid is belangrijk, om die reden splitten we zondag op in twee groepen.”

Trots sponsor Beukers

Zoals elke organisatie weet, gaat alles hand in hand met sponsoren en vrijwilligers. “Wij zijn blij dat we dit nog kunnen neerzetten. Echter blijven de prijzen stijgen en wordt het vinden van sponsoren steeds lastiger. We kunnen de ronde organiseren, maar daar houdt het wel mee op. Het is een flinke begroting en er zit weinig vet meer op onze botten”, betreurt Onno. Wat heeft zo’n prachtig wielerevenement dan allemaal nodig? “We beginnen een jaar van tevoren al met organiseren. Je moet denken aan de tijdswaarneming, hekken, verzekeringen, portofoons, noem het maar op. Maar wacht even, wij als organisatoren van De Hel van Petten blijven positief hoor. We gaan er volop in organiseren, maken er een schitterend evenement van en zijn blij met onze sponsoren”, lacht hij. Beukers Bike Centre is een trotse sponsor, de renners zullen starten en finishen onder de opblaasboog van Beukers.

Met mooi weer verwacht het bestuur een bruisend Petten aan te treffen. “Het zou zo fantastisch zijn als de wedstrijd uitverkocht raakt. We kijken uit naar de gezelligheid rondom het parcours en de gevulde voortuinen aan de weg.”

Door: Anne Smit