PAASVEE 2024

Andries Kingma: al meer dan 50 jaar expert in de veehandel

Nieuws
Andries Kingma opent de Paasveetentoonstelling 2024.
Andries Kingma opent de Paasveetentoonstelling 2024. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Andries Kingma, een naam die al meer dan vijftig jaar synoniem staat voor expertise in de veehandel, heeft dit jaar de eer de openingsceremonie van het Paasvee-evenement te verzorgen. Andries is voorzitter van de veemarkt in Leeuwarden en vicevoorzitter van Vee en Logistiek Nederland. Daarnaast is hij veehandelaar, schapenhouder, melkveehouder, vleesveehouder en hoteleigenaar in Aduard. Andries dankt zijn uitnodiging aan een ontmoeting met het bestuur van Paasvee tijdens een bezoek aan de veemarkt in Leeuwarden.

“Friesland heeft het allerbeste fokvee,” laat Andries met een twinkeling in zijn ogen weten, “maar ook Noord-Holland verdient waardering voor de uitmuntende kwaliteit van het vleesvee.” In zijn toespraak gaat hij niet alleen in op de stand van zaken in de maatschappij, maar ook op hoe veehandelaren omgaan met de veranderende percepties binnen de sector. Er zijn voortdurende aanpassingen nodig om relevant te blijven in een steeds veranderende wereld. Daarnaast zal hij vooruitblikken op een succesvol Paasvee-evenement, waarbij hij een verrassing belooft voor de burgemeester en de voorzitter van Paasvee.

Na de uitdagende periode van de MKZ-crisis, de mond- en klauwzeeruitbraak, kwam een lockdown op de verplaatsingen van dieren en er volgde strenge regelgeving om dierziekteverspreiding te voorkomen. Het exploiteren van veemarkten werd hierdoor moeilijk en vele veemarkten werden gesloten en niet heropend. Echter, samen met zeven andere veehandelaren, besloot Andries de uitdaging aan te gaan en een nieuwe veemarkt te exploiteren.

Betekenis veemarkt

“De veemarkt heeft een economische en logistieke betekenis,” benadrukt Kingma. De overgang van markten naar verzamelplaatsen bracht uitdagingen met zich mee. “Op een markt worden concurrerende prijsafspraken gemaakt, er zijn meerdere aanvoerders, inkopers en afnemers, terwijl op een verzamelplaats slechts één afnemer aanwezig is,” legt Kingma uit. “Markten zijn van belang voor een transparante prijsontwikkeling en bieden de mogelijkheid om te exporteren. De gerealiseerde prijsafspraken worden geplaatst in de agrarische media. Daar haal je de prijsnoteringen vandaan van de runderen, schapen en kalveren.”

Tekst gaat door onder de foto.

Opening Paasvee Schagen 2024
Hij benadrukt het belang van dierenwelzijn. - Vincentdevriesfoto.nl

Dieren op één plek

Op verzamelplaatsen, er zijn er meerdere in Noord-Holland, worden vanaf de boer de dieren bijeengebracht op één plek. Daar worden ze in groepen geselecteerd en afhankelijk van hun geslacht, gewicht en kwaliteit afgezet naar diverse bestemmingen. Dat kan de slacht zijn, verder mesten of weiden.

Marktplaats effectiever

Een marktplaats werkt volgens Andries effectief in het verzamelen en selecteren van dieren en is daarmee de snelste route naar de eindbestemming. Hij benoemt dat er nog een moderne, effectieve marktplaats is in Purmerend. Vol trots vertelt hij daarna ook over de moderne markthallen plus ruime parkeerplaatsen die gerealiseerd zijn in Leeuwarden. “Daar zijn reinigings- en ontsmettingsplaatsen die voldoen aan de huidige regelgeving en de behoeften van dierenwelzijn en hygiëne.” Hij benadrukt het belang van dierenwelzijn, zowel op de markt als in zijn restaurant, waar hij zijn eigen vee gebruikt.

Aanpassen aan veranderingen

“Tegenwoordig wordt anders nagedacht over vleesconsumptie. De maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van milieu en dierenwelzijn dwingen ons mee te buigen,” erkent Andries. Hij verwijst naar de groeiende vraag naar veganistische en vegetarische opties. “We spelen in op deze veranderingen, zonder onze kernwaarden uit het oog te verliezen.”