Warmenhuizen raapt vuil voor een groener dorp

Nieuws
De apetrotse groep.
De apetrotse groep. (Foto: aangeleverd)

WARMENHUIZEN - Initiatiefneemster Jantine Hoep (47) woont in Warmenhuizen, werkt in het middelbaar onderwijs en is documentairemaker. Zo’n drie jaar geleden realiseerde ze zich dat het veranderen van de wereld alleen lukt door in actie te komen. Elke dag raapt haar man zwerfafval als hij van en naar zijn werk fietst, dat bleek een mooi voorbeeld om te volgen. 

Een oproep in het Dorpsblad en via social media leverde een heleboel actievelingen op die mee wilden doen. Sindsdien is de groep op stoom, dankzij de positieve energie van de rapers en de schone(re) omgeving die dit oplevert. Inmiddels gaat een vaste kern twee- of driewekelijks op pad in het buitengebied. Bermen, sloten en waterkanten krijgen volledige aandacht, zwerfafval vervuilt en ontsiert immers enorm. Samen rapen is zinvol én gezellig, ze genieten van opgestoken duimen en na afloop van lekkere koffie en goede koek die wordt aangeschaft van het statiegeld op gevonden blikjes en flesjes.

Bloeien

De groep is apetrots dat het dorp zo is opgeknapt. Jantine hoopt dat een blijvende bewustzijnsverandering rond zwerfvuil tot stand komt door de nadruk op de positieve kanten van zwerfvuilrapen te leggen, om op deze manier nog meer mensen te betrekken bij dit -inmiddels- wereldwijde probleem. Jantine bruist van ideeën hierover. 

Op verzoek van de gemeente gebruiken ze de app HelemaalGroen om hun route te registreren, zo is voor iedereen zichtbaar waar is opgeruimd. De persoonlijke aandacht van de burgemeester en de verantwoordelijke wethouder is bijzonder ondersteunend voor de rapers. Jantine ziet graag een gedegen zwerfafvalbeleid in Schagen waar veel betrokken mensen hun steentje aan kunnen bijdragen. Dolblij is ze met de recent aangestelde ambtenaar die de focus heeft op het voorkomen van zwerfafval.

Zo werkt HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de HelemaalGroen App wanneer je een schoonmaakronde start, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen maakt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route én die van deelnemers uit het hele land www.helemaalgroen.nl 

In 2019 startte Jaap de Boer (Achterhoek) dit burgerinitiatief dat breed wordt gedragen. In het hele land zijn inmiddels 14.843 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit.

Gemeente Schagen telt nu 41 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen, doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen.