Carla Beemsterboer (60) bewijst: je kunt ook op oudere leeftijd nog in de thuiszorg stappen

Partnerbijdrage
Willemiek Dijkhof en Carla Beemsterboer.
Willemiek Dijkhof en Carla Beemsterboer. (foto: aangeleverd)

OMRINGDORPEN- Zij bewijst het: als je echt wilt hoef je niet thuis te blijven zitten. ,,Bovendien is het zeer waardevol werk. Ik ga elke dag met een lach naar mijn werk en keer ook met een lach weer naar huis." Gesproken door twee stralende ogen, van Carla Beemsterboer. Deze zestigjarige Koedijkse zegt dat haar werk in de thuiszorg haar levensroeping is. ,,Je werkt met en voor mensen. Jouw komst is voor hen vaak een hoogtepunt van de dag." Zij bewijst dat je ook op oudere leeftijd in de thuiszorg kunt stappen, want het werk ligt haar niet alleen, maar ze rondt ook in rap tempo de verplichte opleiding Verzorgende C af. Toch ziet zowel Beemsterboer als Willemiek Dijkhof, haar manager die de regio's Schagen en Hollands Kroon coördineert, dat veel mensen blijven hangen in vooroordelen. ,,Het werk zou vies zijn, zwaar ook en slecht betaald", vertelt Beemsterboer. ,,Dat is pertinent niet waar."

Evean-zorgmanager Willemiek Dijkhof: 'Thuiszorg staat onder druk'

Om het eerste te ontkrachten: het wordt niet van een thuiszorgmedewerkster verwacht dat zij huishoudelijke werkzaamheden vervult zoals het reinigen van het toilet. Beemsterboer: ,,Daar heb je een huishoudelijke hulp voor. Wij zijn er voor de persoonlijke verzorging: Mensen van en naar bed helpen, ze te assisteren bij het aan- en uitkleden, ze te begeleiden naar de douche en ze een helpende hand te bieden bij het wassen, tanden poetsen en dergelijke. Indien nodig staan wij ze ook bij het bereiden van een maaltijd bij."

Het werk in de thuiszorg is ook veranderd in de afgelopen jaren door de ontwikkeling en de inpassing van veel technische hulpmiddelen. Dijkhof: ,,Denk aan tilliften die steeds geavanceerder worden en steunkousen die meer en meer op maat zijn geworden. Vroeger was het een heel gedoe om bij iemand steunkousen aan te trekken, tegenwoordig gaat er eerst iemand heen met een tas vol met diverse soorten en maten steunkousen. Zodoende weten we precies hoe we op de makkelijkste manier iemand steunkousen kunnen aanmeten. Op technologisch vlak ontwikkelt de zorg zich heel snel en dat betekent meer ondersteuning voor de medewerksters."

Salaris

En slecht betaald is de zorg zeker ook niet, benadrukt Dijkhof. ,,Je kan na acht tot negen jaar doorgroeien naar een bovenmodaal salaris. En het basissalaris is ook behoorlijk. Een zeventienjarige die eerst bij een supermarkt werkte, ging bij ons het dubbele verdienen." Waarmee ze maar wil zeggen dat de thuiszorg nadrukkelijk óók voor jongere mensen financieel interessant is. ,,Maar", zo stelt zowel Dijkhof als Beemsterboer, ,,je moet wel hart voor je werk hebben, want je gaat dagelijks om met kwetsbare personen. Daarnaast moet je bereid zijn in jezelf te investeren."

Onderwijs in werktijd

Dat houdt in een halve dag in de week naar school. ,,Dat is onder werktijd, maar los daarvan moet je ook huiswerk maken over anatomie en verzorging", vertelt Beemsterboer. ,,Dat vereist discipline maar de andere kant is ook dat je de kans wordt geboden als zij-instromer, zonder enige kennis van de verzorging of het menselijk lichaam, in deze branche in te stappen. Een kans die bekostigd wordt, want Evean betaalt de opleiding. Daarnaast heb je, wanneer je voldoet op de werkvloer en in de klas, een baangarantie voor de lange termijn!"

Bovendien hoef je je niet ergens gelijk toe verplichten, omdat je eerst altijd ter oriëntatie een dagdeel mee mag lopen met een thuiszorgmedewerkster. Dat heeft Beemsterboer ook gedaan, in de regio Alkmaar overigens. ,,Omdat mijn contactpersoon in eerste instantie iemand van Evean Alkmaar was. Maar achteraf gezien heeft dat mijn beoordelingsvermogen alleen maar verbeterd: Ik kan stellen dat het werk in een stedelijke omgeving als Alkmaar niet anders is dan in meer landelijke regio's als Schagen en Hollands Kroon. Je wordt overal door de ouderen met liefde en open armen ontvangen."

Hier komt nog bij dat zorgorganisaties als de Evan uitstekende doorgroeimogelijkheden bieden. ,,Naar Verzorgende IG of nog verder naar Verpleegkundige niveau 4 en 5", vertelt Dijkhof.

Lage instapdrempel

De lage instapdrempel en een waardevol diploma met inhoud geven de waarde weer van de thuiszorg. ,,Want de thuiszorg staat onder druk", stelt Dijkhof onomwonden. ,,Wij hebben meerdere vacatures openstaan en door de vergrijzing treden er in de komende jaren alleen maar meer medewerkers uit. Diezelfde vergrijzing zorgt er ook voor dat steeds meer mantelzorgers noodgedwongen moeten stoppen. De overheid wil tegelijkertijd dat ouderen steeds langer thuis wonen, waardoor de druk op de thuiszorg alleen maar toeneemt. Gelukkig komt daar steeds meer aandacht voor: De thuiszorg staat meer en meer in de spotlights. Bovendien zorgt de technologische vooruitgang voor verlichting voor zowel ons als cliënten: Met de hulpmiddelen van nu kunnen mensen met bijvoorbeeld Parkinson, hartkwalen en veel andere ouderdomsziektes langer in hun eigen huis wonen. Dat is een win-win situatie, maar voorwaarde is wel dat we genoeg mankracht hebben en houden."

Hechte arbeidscultuur

De arbeidscultuur bij een zorgorganisatie als de Evean is er in ieder geval één dat het maximale eruit wordt gehaald. Beemsterboer: ,,Dat begint al bij de opleiding, we helpen elkaar echt in de klas. Maar ook als collega's zijn we betrokken, niet alleen met onze cliënten maar ook met elkaar. We praten veel over onze ervaringen en als je bij iemand thuis bent en je loopt tegen een onverwachte situatie aan, dan is er altijd wel iemand in de buurt om te helpen. Want dat is een mooi aspect aan dit werk: Je werkt alleen, maar je bent nooit echt alleen. Dat komt doordat in de wijk waar je werkt er altijd wel collega's zijn in de buurt zijn die kunnen bijspringen indien nodig. Ik vind dat prachtig: Je voelt je vrij en weet je tegelijkertijd gesteund in de rug."

Voor Beemsterboer is het werk in de thuiszorg een eyeopener. ,,Of ergens toch weer niet, omdat ik van jongs af aan eigenlijk verpleegster wilde worden. Dat contact met de mensen, het praatje zogezegd, dat trok mij altijd. Het liep anders: Ik werd telefoniste, daarna ruim 25 jaar administratief medewerkster en toen nog een paar jaar telefonisch verkoopster. Hoewel ik altijd van administratief werk gehouden heb, heb ik nu voor mijn gevoel mijn echte roeping gevonden."

Op 23 januari rondt de Koedijkse haar opleiding Verzorgende C af, ze heeft dan de opleiding van MBO niveau 3 in een jaar voltooid. Ze is de een-na-oudste bij Evean die daarin is geslaagd, maar haar verhaal staat niet op zich. ,,Wij hebben vele successtory's, wij hebben al veel zij-instromers mogen verwelkomen", verklaart Dijkhof. ,,Carla is wel een voorbeeld dat je nooit te oud bent om een carrièremove te maken."

Wil je meer weten over werken bij Evean? Stuur dan een mail met jouw gegevens en motivatie naar wdijkhof@evean.nl

Afbeelding