Klimaatalarm Waterland luidt noodklok voor het klimaat

Algemeen
Initiatiefgroep Klimaatalarm Waterland 2021 roept iedereen op lawaai te maken op 14 maart om 15.00 uur.
Initiatiefgroep Klimaatalarm Waterland 2021 roept iedereen op lawaai te maken op 14 maart om 15.00 uur. (Foto: EVERT RUIS)

WATERLAND – De kerken in Waterland luiden zondag 14 maart om 15.00 uur de noodklok voor het klimaat. Tegelijkertijd maakt de initiatiefgroep Klimaatalarm Waterland 2021 zoveel mogelijk lawaai met scheepstoeters en fietsbellen. Klimaatalarm 2021 roept iedereen op dit voorbeeld te volgen. “We moeten nu echt in actie komen om de klimaatcrisis een halt toe te roepen, als we willen dat onze (klein)kinderen in een gezonde wereld opgroeien”, aldus Gabi Both, woordvoerder van Oma’s For Future, één van de deelnemende partijen. De actie is onderdeel van het landelijk klimaatalarm dat in 40 steden te horen is op 14 maart.

Door Shelley Zuizewind

Both: “Laat van je horen. We moeten eisen van de politiek dat er veel meer aandacht komt voor de klimaatcrisis. Er moeten bijvoorbeeld meer subsidies komen op fairtrade producten, biologisch eten en bijvoorbeeld duurzaam vervoer. Waarom moeten dit soort producten zo duur zijn? Het moet voor veel meer mensen mogelijk en haalbaar zijn om gezond te kunnen leven en te kunnen kiezen voor biologisch vlees of bijvoorbeeld natuurlijke cosmeticaproducten. Er wordt weleens gesproken over “alle beetjes helpen”, in het kader van het klimaat, maar ik denk dat we de komende periode echt wel wat meer moeten doen om onze kinderen en de wereld gezond achter te laten, zegt Gabi Both die samen met een club van gelijkgestemden afgelopen zomer de club Oma’s for Future in Waterland startte.

Landelijk klimaatalarm

De actie in Waterland is onderdeel van het landelijke klimaatalarm dat is opgezet door de Klimaatcoalitie die wordt gevormd door diverse organisaties waaronder Milieudefensie en Greenpeace. In meer dan 40 steden in Nederland is 14 maart aandacht voor het klimaatalarm. In Waterland is de actie gestart door Oma’s for Future maar wordt inmiddels ondersteund door diverse vrijwilligers uit Waterland, waaronder die van een aantal kerken.

Bewustwording

Gabi Both: “We willen meer bewustwording creëren rondom de klimaatcrisis. Dit gaan we dus niet alleen doen door de klokken te luiden en lawaai te maken maar ook door flyers uit te delen, posters op te hangen en een quiz te maken. Wat weet men over de crisis? Weet men bijvoorbeeld wel hoe erg het is gesteld is met de hoeveelheid wegwerpplastic dat wordt gebruikt ?”

Recyclen

De actiegroep had graag de straat op gegaan, maar helaas was dit niet mogelijk vanwege corona. “De markt op, de scholen langs om met de mensen en kinderen in gesprek te gaan over het klimaat en de effecten. En over wat mensen zelf kunnen doen om in actie te komen. Mijn man en ik eten biologisch en kopen fairtrade kleding. Mijn kinderen kopen tweedehands kleding. Recyclen is zo belangrijk. Apparaten kun je bijvoorbeeld laten repareren, waarom alles nieuw kopen? Laten we daar eens bewust naar kijken met z’n allen.”

Oproep

Klimaatalarm Waterland 2021 heeft een oproep gedaan aan diverse organisaties om het klimaatalarm te ondersteunen en heeft reeds positieve reacties ontvangen. Mocht uw organisatie nog niet benaderd zijn en u wilt zich aansluiten, mail naar waterland@omasforfuture.eu. Voor informatie over de landelijke actie zie: https://klimaatmars2021.nl