Column

Oma’s for Future: ‘Een giraffe genaamd Sophie!’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording creëren rondom het thema klimaatverandering. De komende periode schrijft Gabi voor Ons Streekblad/Rodi Waterland een column waarin ze vertelt over de doelen die de Oma’s en de klimaatcoalitie Waterland voor ogen hebben. 

Het is alweer 10 jaar geleden dat we blij werden verrast met de komst van onze kleindochter. Vier maanden geleden was het weer zo ver, haar broertje maakte zijn entree. We hadden al een zacht vermoeden dat we de babyspullen beter maar konden bewaren op zolder en opa en de nieuwbakken zus zijn nu aan het vissen in de dozen. 

Maar intussen is er toch zo het een en ander veranderd. Plastic rammelaars en bijtringen zijn in de ban... Gelukkig maar. Duurzaamheid staat bij het jonge gezin nu hoog in het vaandel. Luiers, wasbaar of gedeeltelijk composteer baar of met compensatie voor gebruikt plastic, de billendoekjes zonder plastic, de speen van natuurrubber, de bijtring van zetmeel, de giraffe genaamd Sophie van 100 procent natuurlijk rubber,  het bestaat allemaal. En dat is goed zo, van het plastic moeten we af, dat weten we intussen.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel

Geen visje meer dat er geheel vrij van is en ook anders veroorzaakt dit plasticvuil alleen maar ellende, het recycleproces kent zijn problemen, dus de enige goede oplossing: niet meer gebruiken dat spul. Dat is vaak nog makkelijker gezegd dan gedaan, maar kijken we naar ons allereerste levensbehoeften dan zijn er nu op veel gebieden alternatieven! U voelt het al, ik heb toch nog iets te mopperen en ja dat is over de prijs.

Billendoekjes zonder plastic, bijtringen van zetmeel; het bestaat allemaal maar is wel prijzig

Duurzaam en duur

Alles wat duurzaam is voor de baby kost meestal 2 tot 5 keer meer dan een gewoon product. Juist jonge ouders maken zich veel zorgen over de toekomst van hun kinderen. Ben je nu vier maanden, dan is het zeker dat je met de gevolgen van de natuurveranderingen geconfronteerd wordt. En juist jonge ouders zijn vaak niet de allerrijksten onder ons. 

Plastic weigeren

Hierin moet verandering komen. Laten we van twee kanten werken, ecologisch verantwoorde productie moet door de politiek worden afgedwongen en wij als consument kunnen een markt voor duurzame producten scheppen, als meer en meer mensen plastic weigeren zal het tij keren. Wij zijn trots op onze kids: ondanks dat ook zij moeten letten op hun uitgaven, nu toch maar een euro meer, voor de toekomst!

Meer info? Of reageren mail dan naar: waterland@omasforfuture.eu