Column

Oma’s for Future: Samen een kleine ecologische voetafdruk

Algemeen
In gesprek met de krantenbezorger.
In gesprek met de krantenbezorger. Foto: aangeleverd

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording creëren rondom het thema klimaatverandering. De komende periode schrijft Gabi voor Ons Streekblad/Rodi Waterland een column waarin ze vertelt over de doelen die de Oma’s en de klimaatcoalitie Waterland voor ogen hebben. 

Ik raak in gesprek met de jonge krantenbezorger. Het is heet, een glas water en een plakje cake zijn welkom. Wij hebben het over de natuur, de toekomst, het klimaat. Hij is 21 jaar, de leeftijd waarop je nog volop aan het onderzoeken, experimenteren bent hoe je leven eruit zal komen te zien. Toch is hij nu al verontrust. Hij ziet wat er allemaal in de natuur verandert en dat in een rap tempo. Hij houdt erg van dieren, gedeeltelijk zijn die nu bedreigd met uitsterven, maar er is ook overbevissing, de plastic soep, ontbossing...

De oudere generatie heeft het toch een beetje voor ons verpest, vindt hij , alles draait om snelle winst; we leven in een wegwerpmaatschappij. Maar hij is zo eerlijk er aan toe te voegen dat ook in zijn generatie niet voor iedereen de natuur op de eerste plek komt.

Consensus

Ik moet hem gelijk geven, wij hebben met ons verdienmodel en consumptiegewoontes wel voor deze aan de gang zijnde natuurvernieling gezorgd. Ik snap heel goed dat de jongeren boos worden en op straat gaan liggen zoals ‘Extinction Rebellion’, ik verbaas me erover dat het er niet meer zijn. Hierover heeft hij een duidelijke mening. Op het Leidseplein met een spandoek staan en hard roepen ‘doe dit, doe dat’ zal volgens hem het tij niet keren. Je moet verandering willen en vooral de noodzaak voelen, bijvoorbeeld wanneer je favoriete diersoort dreigt uit te sterven.

Met z’n allen kunnen we zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk

Hij heeft toch wel hoop, de elektrische auto wordt hip, men werkt aan vervanging van de fossiele brandstof en een ecosysteem heeft veerkracht.

Politiek gemberen

Ja, wij moeten verantwoording nemen en we kunnen ook zo veel doen. De generatie die nu aan de macht is heeft nog de mogelijkheid om bij te sturen. Wij kunnen de politiek gemberen, tenslotte zijn we kiezers, we kunnen thuis al starten met het klimaatvriendelijke leven: denk maar aan energie- en waterbesparing , anders reizen en eten. Het laatste is zichtbaar in het dagelijkse leven, de hoop moet voeding hebben: kom op mensen, uit liefde voor onze kids!

Reageren op deze column? Dit kan via waterland@omasforfuture.eu