Het klimaat in Waterland: bij de kaasboer in Monnickendam

Algemeen
Gerard.
Gerard. (Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft de komende periode klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl 

Een lekkere Tomme de Chèvre, een Engelse Cheddar, kaas uit Italië of de Beemster, het is er allemaal op de markt bij kaasboer Wals. En gesneden van een stuk, zonder plasticverpakking zoals in de super, heel fijn! We lopen over de markt, ook voor foto`s met het grote oma-hart op de schouder. “Waar gaat dit over?  Oma’ s for Future, mag ik mee op de foto? Momentje, ik pak nog snel een kaas!”, horen we van achter de toonbank.

Wat leuk, we maken kennis met marktkoopman Gerard, die duidelijk plezier heeft in zijn vak. Hij vindt het goed als mensen voor hun mening uitkomen, we hoeven het niet allemaal eens te zijn maar door een gesprek ontstaat er meestal toch weer iets nieuws en moois. Gerard stond laatste week nog in Maastricht, de kelder van vrienden daar was ondergelopen, overal veel schade door de stortbuien maar gelukkig geen slachtoffers zoals in Duitsland en België. En ja, opvallen doet het dat de winters warmer worden, vooral op de markt! Zorgen maakt Gerard zich eigenlijk niet, hij houdt meer van positief blijven. Hij denkt ook dat het in Nederland wel goed geregeld is.

In de zaak bant hij stap voor stap het plastic uit de verpakking en gebruikt waar het kan liever herbruikbaar materiaal. De kaasproductie wordt duurzamer door onder andere het gebruik van vegetarisch stremsel, zuivelbedrijf Cono wil de gehele kaasketen zelfs klimaatpositief maken. 

Stap voor stap wordt de kaasproductie duurzamer

Hijzelf en zijn vrouw rijden in een elektrische auto, al vormen de batterijen bij de fabricage en later als afval nog een nieuw milieuprobleem. Dat moet ook opgelost! Thuis zijn ze op het moment bezig met zonnepanelen! Als iedereen nu een beetje doet komen we al een heel eind en een goede subsidie, dat moedigt aan, vindt hij.

 Minder vliegen en dan met C02-compensatie

Hij geeft toe dat anders reizen er nog niet zo in zit, met drie kinderen 2.000 km rijden naar een vakantiebestemming, dan liever 2 uur vliegen, maar wel met CO2-compensatie, dus er worden bomen geplant voor de vluchten. Hallo! 30 jaar al op de markt, drie kinderen, ik heb me toch behoorlijk in zijn leeftijd vergist, nou veel kaas eten is zijn advies! En denk ik, als we Nederland ecologisch hebben heringericht zullen hopelijk toch een paar grote grazers overblijven, en dan af en toe een stukje Brie of belegen Beemster, dat zal dan mijn ‘guilty pleasure’ zijn, zeker als je er zo jong van gaat uitzien!

Reageren? Mail naar waterland@omasforfuture.eu