Oma’s for Future: Sneeuwballen en kattenstaart

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) werkt bij Oma’s for Future, een organisatie die zich inzet voor de toekomst van de kinderen en het klimaat. Zij is lid van de klimaatcoalitie Waterland en schrijft om de 14 dagen klimaatverhalen uit Waterland. 

Ik heb een interviewafspraak in een woonhofje in Monnickendam, even kijken, soms best wel gecompliceerd de nummering van de huizen, maar nee nummer 19 springt eruit. In plaats van tegels een bloemperk met bijenvoedsel, compleet met vogelhuisje. Twee meter hoge venkel, duifkruid, kattenkruid, zonnebloem, clematis, zonnehoed, muskuskruid, noem het maar op. Ook in de kleine voortuin zoemt en bromt het. Ik ben op bezoek bij Laura, Pabe en Maarten.

“Er zijn veel te weinig insecten en groen ontstrest”, zegt Laura. Je moet een beetje tijd investeren, misschien een paar tegels lichten, bloemen inzaaien en de gemeente werkt volledig mee. Zij plaatsen blauwe paaltjes bij de geadopteerde perkjes zodat er niet gemaaid wordt, en dan is er ook subsidie bij Stichting Duurzaam Waterland (SDW) of het duurzaamheidsfonds van de gemeente. Laura  gaat ervoor, ook de lantaarnpaal aan de overkant en de boom in het perkje om de hoek krijgen een jasje van clematis, erg geliefd bij de bijen. De plantjes die de aarde ingaan zijn allemaal biologisch gekweekt.

Florerend ecosysteem

Pabe is nu bijna anderhalf, natuurlijk maakt Laura zich zorgen om zijn toekomst. Ze zou heel graag willen dat hij niet in een wereld in nood opgroeit maar in een florerend ecosysteem in balans.  De realiteit op het moment voorspelt anders, maar Laura probeert zich niet te laten overweldigen door wat er nu aan de hand is in verschillende delen van Europa.

“Laura je sneeuwbal gaat rollen!”

Zij is voorstander van in het klein beginnen. “In elk facet van je leven kun je de juiste keuzes maken en we hebben ook de luxe dit te kunnen doen. Je eigen handelen kan een sneeuwbaleffect teweeg brengen: de buurman start, mensen nemen het over, iets wat je aandacht geeft groeit!” 

Green deal

Blij is ze ook met de nachttreinen, die weer naar het zuiden rijden, een echt alternatief voor je vakantie in het zuiden en het geeft haar vertrouwen in de `Green Deal` van Timmermans. Voor thuis huren zij één van de elektrische deelauto’s van My Wheels. Je hoeft niet alles te bezitten of nieuw te kopen.

Inspiratie

Op de terugweg aan het mijmeren; inspirerend dit verhaal van Laura. Het stukje grond met die oude boom voor ons huis aan de sloot, ook blauwe paaltjes laten zetten?  Thuis meteen de buurvrouw gevraagd.  ”Okay gaan we doen”, zegt ze.  Misschien met nog een paar mensen uit ons steegje?

En u, beste lezer, ook al een perkje op het oog? Laura, je sneeuwbal gaat rollen!

Reageren? Dit kan via Waterland@omasforfuture.eu