Oma’s for Future

Duurzaam: al sinds 1958!

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft de komende periode klimaatverhalen uit Waterland met interviews uit de regio. 

Een lunchafspraak in het Damhotel, heerlijk mooi weer, op het terrasje dus! Klokslag 13.00 uur komt mijn interviewpartner Carina aangefietst. Carina, een bekende Edamse, u heeft vast al een keertje wat lekkers bij haar gekocht. Zij en haar man Gerard runnen nu al meer dan 30 jaar de groenten- en natuurvoedingszaak aan de Kaasmarkt.  

Ze hebben de zaak overgenomen van Gerards vader. Carina wilde als kind al heel graag in een winkel werken, en dan het liefst achter de grote kassa! Helaas moesten zij al snel zonder ervaren leermeester verder; geen makkelijke klus, af en toe zelfs harde lessen... “ Het was zwaar werken, de kinderen kwamen erbij”, vertelt Carina.  10 jaar later, toen de natuurvoedingswinkel Oostzij moest sluiten hebben Gerard en zij het assortiment overgenomen, een goede aanvulling, alleen groenten was niet meer voldoende. Zij gingen ervoor, deden diverse verbouwingen en uitbreidingen maar nu is de zaak helemaal netjes. Carina is trots op wat ze hebben bereikt.

Niet uitbundig

Duurzaamheid is voor hen belangrijk; zorgvuldig omgaan met de grondstoffen op deze planeet: “het hoeft niet allemaal zo uitbundig, het is een keertje op”,  zegt ze. Gerard is de drijvende motor achter duurzame oplossingen: de inkoop bij kleine, kwalitatief hoogwaardige telers, zo min mogelijk plasticgebruik,  zonnepanelen van Zon op Nederland, de winkelverwarming is met infrarood. Van het gas zijn zij af. En wanneer het nu in september ‘s avonds wat kouder is, een warm vest aantrekken toch?

“Mocht vliegen geen optie meer zijn, dan kan ik daarmee leven”

Tijdens corona was het buitengewoon druk in de zaak , de kinderen kwamen naar huis om te helpen. Mensen kookten meer zelf en vonden gezonde voeding belangrijk, de omzetten zijn weer normaler maar nog steeds beter dan voor corona, een goed teken volgens Carina. De jongeren van nu zijn met duurzaamheid bezig, Carina vindt hen daadkracht hebben, minder ballast, zij leert van hen. Hergebruik, een gezonde lijfstijl, bewuste voeding, minder vlees eten, zij ziet deze groep groeien in de winkel en dat geeft haar hoop. 

Zorgwekkend

De klimaatverandering is zorgwekkend, maar we zijn het gewend ook met minder uit te kunnen. Ik zou ermee kunnen leven mocht vliegen geen optie meer zijn, dat wil ik zeker doen voor de kids, zegt ze. Intussen zijn we bij de cappuccino met havermelk beland, erg lekker! Alleen nog een foto maken samen met Gerard. website: waterland.omasforfuture.eu