Oma’s for Future

Met de dominee naar Amsterdam

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft de komende periode klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl  

Fred, Simon en ik nemen een kopje koffie bij de Waegh in Monnickendam. Fred is dominee, wij zijn nieuwsgierig. Hij startte zijn beroepsleven als predikant bij de Opstandingskerk maar het avontuur, de wereld zien en gelijktijdig maatschappelijk geëngageerd blijven, dat trok enorm vertelt hij. De Marine werd zijn nieuwe werkgever, op missie naar onder andere Afghanistan, Liberia, de Caribische Zee, en nu in zijn huidige functie als hoofd geestelijke verzorging van de marine begeleidt hij 26 geestelijke verzorgers over de gehele wereld bij hun bijzondere taak. 

Het geloof en maatschappelijk betrokken zijn, is  hem van huis uit meegegeven, zo is hij voorzitter van de PvdA, zet zich in bij The Monks, de basketbalvereniging waar zijn kinderen speelden. Alles met elkaar verbinden en je leven vorm geven waar je passie ligt dat zal hij altijd nastreven.  

Passie voor popmuziek 

En Fred heeft meer passies: popmuziek! Hij staat bekend om zijn Elvis-kerkdiensten, Top-2000 kerkdiensten, 130 kerken in het hele land werken intussen mee, opgelet voor de popliefhebber: de volgende swingende kerkdienst is weer in Monnickendam. De muziek de kerk inhalen, muziek waardoor mensen geraakt worden zoals Elvis, gospel, Queen, U2, Coldplay, Leonard Cohen, horen we. Ha denken Simon en ik, hiervan hebben we zelfs nog oude LP’s.

Klimaat vraagt om actie!

Wat klimaatverandering betreft is het volgens hem overduidelijk dat we spoedig in actie moeten komen. Het betreft ons allemaal, wereldwijd! Hij voelt een sterke verantwoording om mee te werken aan bewustwording, met z’n allen aan de slag: boeren, ondernemers, grote concerns, we moeten gemeenschappelijk oprecht en verstandig investeren, stelt hij.

‘Woke zijn’

Zijn kinderen houden hem scherp, hij ziet bij de jongeren een veel sterker bewustzijn voor duurzaamheid, hij leert van hen. Vegetarisch eten vindt hij intussen lekker, klimaatneutraal gedrag verhoogt onze levenskwaliteit, daarvan is hij overtuigd, zijn kinderen noemen dit `WOKE` zijn, wakker, alert, bewust met de dingen omgaan.

We zijn het eens, de oma en de dominee: in actie uit liefde voor het leven! We zullen 6 november samen naar Amsterdam fietsen, naar de Klimaatmars om de crisis een stem te geven. En onder ons, ik ben intussen ook heel erg nieuwsgierig naar de Top 2000 kerkdienst, eind van het jaar in de Opstandingskerk!

Start fietstocht

Start fietstocht 6 november 11 uur bij de Broeker kerk. Zie ook waterland.omasforfuture.eu