Oma’s for Future

Jeppe en Jorrit

Algemeen
Jeppe en Jorrit.
Jeppe en Jorrit. ((Foto: S. Gaastra))

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft de komende periode klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl   

Jeppe en Jorrit. Wie kent hen niet in Broek. Ik belde onlangs, we hadden als Klimaatcoalitie ruimte voor filmopnames nodig. “Voor het klimaat?  Ja leuk jullie kunnen de tuinkamer hebben en bij onkosten hebben we voor dorpsdingen altijd een gereduceerd tarief.” Een warm welkom!

We zitten gezellig aan de bar, de Soos bridged, Anja, al vanaf het begin erbij, verzorgt iedereen met drankjes, Erwin en Gerard van de Philadelphia Stichting zijn druk bezig. De broers hebben tijd om te vertellen. Ruim dertig jaar werken zij nu in het Broeker Huis, 18 jaar geleden hebben zij het bedrijf van Joop en Anneke overgenomen. Het werk was zo motiverend dat ze fulltime in de horeca stapten, vertelt Jorrit. “Zomers feestjes en partijen, in de winter meer het verenigingswerk van Broek, het liep prima!”

Steun van de staat

Maar vanaf 2012 kwamen er crises, eerst de banken, dan corona. Het was alle zeilen bij zetten; het restaurantbedrijf werd geopend, toen een pop-up restaurant met afhaalmaaltijden. Met steun van de staat, een stichting en extra koerier-werk van Jorrit konden alle rekeningen worden betaald. “We blijven in bedrijf en hoeven gelukkig niemand te ontslaan”, vertelt Jeppe. En dat is fijn, het Broeker Huis is een stuk van het dorp. Heel wat Waterlanders zijn er getrouwd en van de activiteiten die Jeppe en Jorrit organiseren rond de feesten voor Sinterklaas, de Broekerfeestweek en Koningsdag genieten we allemaal.Gezond eten moet betaalbaarder worden 

De broers zouden graag meer willen doen aan duurzaamheid, ze rijden al langer in een elektrische auto maar bijvoorbeeld het oude pand isoleren is met het beperkte budget een utopie. Biologisch eten vinden zij lekker en gezond maar als een maaltijd dan te duur wordt kan ik hem niet meer verkopen, stelt Jorrit. “Subsidies moeten anders worden verdeeld, gezond eten moet betaalbaarder worden en chips drie keer zo duur”, vindt Jeppe. De demonstranten bij de Klimaatmars in Amsterdam hadden dan ook hun volste steun. Komend uit een links rood nest, de PSP-poster hing voor het raam, waren zij vanaf hun achtste met hun moeder al op demonstraties. Dat blijft in je zitten stelt Jorrit. “Altijd links gestemd.” 

Crowdfunding

Het Broeker Huis wordt gerund met hart en sociaal engagement. Beste Broekers, Waterlanders, volgende zomer misschien een swingend dansfeest, duurzaam met crowdfunding? De twee zien het zitten, en dan wel met biologisch eten!

waterland.omasforfuture.eu