Oma’s for Future

Grootouders voor het Klimaat

Algemeen
Baby Lukas en opa Jan.
Baby Lukas en opa Jan. (Foto: Simon Gaastra)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft de komende periode klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl   

Ik word vaak gevraagd, Oma’s for Future? Waar blijven de opa’s dan? Oma’s for Future is een organisatie voor alle 50 plussers uiteraard maar er zijn meer mogelijkheden. Ik ontmoet Jan, opa bij Grootouders voor het Klimaat en ben natuurlijk nieuwsgierig! 

Jan is van plan de West-Friezen te activeren. Het begon voor hem allemaal met de tweede film van Al Gore, opvolger van ‘An Inconvenient Truth’. We kunnen toch niet zo naar huis gaan dacht hij aan het einde van de voorstelling en hij startte onmiddellijk een gespreksronde. Na de geboorte van kleinzoon Lukas was de stap naar de Klimaatgrootouders logisch. Hij is niet zo’n activisten-type, dus in een hangmat in het Sterrenbos zal je hem niet snel vinden. Beïnvloeding en bewustwording stimuleren via de politiek, lokaal bij de gemeente of bij ouderenbonden in gesprek gaan over het klimaat past beter bij hem.

Nieuwe wereld

Volgens Jan gaat de aandacht nu veel te veel naar de dingen die mis gaan: CO2-uitstoot, plastic soep etc., allemaal belangrijk, maar het is ook nodig om een aantrekkelijk en stimulerend toekomstbeeld te schetsen. En vraagt hij zich af: kijken we ver genoeg vooruit en investeren we in de juiste oplossingen? 

Niet strijden tegen water en klimaat maar de transitie omarmen

Nu we de Markermeerdijken verhogen is het misschien financieel gezien niet eens een efficiënte maatregel als we op de lange termijn -kijkend naar het gehele plaatje- minder kans maken in deze gebieden te kunnen blijven wonen. Dus niet strijden tegen water en klimaat maar samen een nieuwe wereld bouwen en de transitie omarmen. Inspirerend op dit gebied vindt hij het nieuwe boek van Jan Rotmans, ‘Omarm de Chaos’. 

Klimaatvriendelijk

Zelf heeft hij al in het klimaatvriendelijker leven geïnvesteerd: zonnepanelen, warmtepomp, huisisolatie en Jan heeft met zichzelf een autobudget afgesproken van 5000 km per jaar, de rest moet met openbaar vervoer. Maar ook simpele dingen -bijvoorbeeld. gewoon het licht uitdoen- helpen al bij de bewustwording. We moeten veranderen, maar het is overstappen van de ene comfortzone naar de andere, met andere woorden, telt hij: we verliezen niets aan levenskwaliteit, klimaatvriendelijk leven blijft leuk en wordt zelfs in de meeste gevallen gezonder voor ons: denk aan andere voeding, meer natuur, schonere lucht, meer beweging...

Samenwerking

Jan, fijn kennis gemaakt te hebben, West-Friesland en Waterland, we zijn buren, op een goede samenwerking! 

Meer info: grootoudersvoorhetklimaat.nl https://waterland.omasforfuture.eu