Oma’s for Future

Iedere dag ‘Warmetruiendag’

Algemeen
Vanaf nu iedere dag warmetruiendag!
Vanaf nu iedere dag warmetruiendag! (Foto: Simon Gaastra)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl/waterland  

‘Geld regiert die Welt’, zei mijn oma al, vrij vertaald: geld bepaalt wat er gebeurt in de wereld! Wat nu als we allemaal en met allemaal bedoel ik huishoudens, industrie, bedrijven, ons energieverbruik op de spaarvlam zetten. Dus niks geen 20 of 22 graden in de woonkamer, het kortere douchen vind ik nogal moeilijk, maar ja dat wil ik wel proberen en natuurlijk de vraag aan de regering om in kaart te brengen waar ook in het bedrijfsleven met betrekking tot gas- en olieverbruik de broekriem aangehaald kan worden. 

In Europa komt een groot gedeelte van de benodigde brandstof uit Rusland. Als we hier de rem op zetten, zal Poetin dat duidelijk voelen, gratis zal hij zijn wapenarsenaal niet kunnen aanvullen.  

Dus energiebesparing is een van de dingen die wij onmiddellijk kunnen doen om onze buren te helpen, en helpen willen we graag, getuige de vele initiatieven zoals vluchtelingen opnemen, hen voorzien van de eerste levensbehoeften, geld en hulpgoederen doneren. De beelden die we op televisie zien zijn niet te verteren. Sommigen van ons ouderen zullen zich nog goed de verhalen van ouders en grootouders uit de tweede wereldoorlog herinneren. 

Geen olie, geen gas meer Poetin, liever leer ik breien!

Levert onze actie in het klein wel iets op? Volgens Diederik Samsom, lid van het Green Deal team van Frans Timmermans, wel degelijk. Miljoenen druppels op een gloeiende plaat zullen de plaat afkoelen, is zijn overtuiging! 

En we moeten haast maken met de energietransitie, zowel in het bedrijfsleven als ook thuis. De omstandigheden zijn gunstig, groene energie kan nu voor een aantrekkelijk prijs worden geproduceerd. Dus je gasketel vervangen door een warmtepomp, het plaatsen van zonnepanelen en warmte elektrisch opwekken of een hybride tussenoplossing kiezen waarbij alleen nog bij strenge vorst van gas gebruik wordt gemaakt behoren nu absoluut tot de mogelijkheden. Vanuit de politiek moet dit worden gestimuleerd en gesubsidieerd.

Het internet staat bol van de goede tips, voor energiebesparing in het dagelijkse leven of hoe je thuis van de fossiele brandstoffen af kan komen. En laten we ook offers brengen, geen droger gebruiken, maar de was ophangen, kort douchen, woonkamer kouder en ……. zoals gezegd ‘Warmetruiendag’. Ik zag op een vredesdemonstratie een vrouw op de stoep zitten, in de weer met twee pennen, daarnaast een banner: “geen olie, geen gas meer Poetin, liever leer ik breien”!

Zie ook  waterland.omasforfuture.eu