Angelina en ik bakken kerstkoekjes.
Angelina en ik bakken kerstkoekjes. (Foto: Simon Gaastra )
Oma’s for future

Even geen klimaat: kerstkoekjes

Algemeen

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording creëren rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft voor Ons Streekblad/Rodi Waterland een column waarin ze vertelt over de doelen die de Oma’s en de klimaatcoalitie Waterland voor ogen hebben.  

Na alle drukte over het klimaat is het intussen al december, de rustige adventstijd. Deze is erg  welkom na de hectische actieperiode rond COP26, de Klimaattop, de afgelopen weken. Nu even de klimaataandacht op een laag pitje, energie tanken, Angelina en ik bakken kerstkoekjes.

Dat is een oude traditie in onze familie, ieder jaar in december zelfgebakken kerstkoekjes in op zijn minst zes, zeven verschillende soorten. Angelina heeft de gehele dag tijd, op school is er geen stroom dus we toveren de keuken om tot `Backstube` en gaan aan de slag met vanille, kardemom, kaneel, nootmuskaat en geheime ingrediënten...

Duitse bakkersfamilie

Ikzelf kom uit een oude Duitse bakkersfamilie en herinner me mijn eerste lessen met oma nog heel goed. Al die recepten en zelfs gereedschap, over generaties doorgegeven, van overgrootvader naar oma, naar mij en nu naar Angelina. Ik ben trots op de kleine meid, zij begrijpt heel goed waar zij aan begonnen is en ze neemt haar taak - voor de gehele familie de baktradities te bewaren- absoluut serieus. Ook beseft zij dat Mr. Google hier niet verder helpt, zij heeft haar bakschriftje meegebracht: oma, op hoeveel graden bakken we de kokosmakronen en hoe lang? Welke kruiden gaan allemaal in het kerstmengsel? Hoe dik moet ik het deeg uitrollen? Alles wordt opgeschreven en soms van een kleine tekening voorzien.

‘Kennis verbonden aan tradities, dat heeft iets rustgevends’

Bij al die vragen begint me te dagen hoeveel ik eigenlijk op het gevoel doe, uit herinnering, nergens aantekeningen, en vaak zijn doseringen aangepast aan de elk jaar verschillende kwaliteit van de ingrediënten. We hebben het over ruiken, proeven, uitproberen, de verschillende soorten bloem, de zachtheid van kaneel en anijs, het voorzichtig te doseren kruidnagel en gember. Wij genieten!

Kennis verbonden aan tradities, oude gewoontes, soms ook onze manier van doen vroeger omdat de snelle oplossingen van vandaag er nog niet waren, dat heeft vaker iets rustgevends en gelukkig in deze tijden dikwijls een nieuw label: duurzaam! Bakken en koken vanaf ‘scratch’ is nog gezond ook, oude gewoontes, ik herinner dat mijn oma boodschappentasjes naaide uit oude kleren, ‘plastic en co’ hadden hier nog niet hun entree gemaakt, vandaag de dag noem je dit recyclen of upcyclen, ik merk het al: hier ligt een volgend verhaal verscholen!

Vredige adventstijd

Voor nu beste lezer geen klimaatboodschap of actieoproep, ik wens u een fijne vredige adventstijd met veel tradities en een beetje voorvreugde op de feestdagen! In januari weer een nieuw klimaatverhaal! 

waterland.omasforfuture.eu  

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Waterland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
De Dam tot Dam Businessloop: het hardloopfeest voor werkgevers én werknemers Algemeen 29 jun, 13:45
Afbeelding
De geboorte van Nederland 1572 - Kerkmuziek in Beweging Algemeen 29 jun, 13:44
Afbeelding
‘Mooi Waterland inspireert elke dag’ Algemeen 29 jun, 13:39
Afbeelding
“Leuk om dromen waar te maken” Algemeen 29 jun, 13:37
Afbeelding
Ademloos luisteren naar Kevin Hassing Algemeen 29 jun, 13:36
Afbeelding
Meezingfestival Monnickendam 9 juli 2022 Algemeen 29 jun, 13:34
Afbeelding
Hond voor de klas op OBS Middelie Algemeen 29 jun, 13:32
Afbeelding
Zomerfeest voor Oekraïnse vluchtelingen Monnickendam Open kerk op zaterdag Algemeen 29 jun, 13:30
Afbeelding
klaver Agrarisch vastgoed Landbouwshow. Purmer 400 jaar Algemeen 29 jun, 13:28
Afbeelding
activiteit in de regio Algemeen 29 jun, 13:27
Afbeelding
Akkoord voor nieuw college Algemeen 29 jun, 13:24
Afbeelding
persbericht kaasmarkt Algemeen 29 jun, 13:14
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief