Kerstboomactie voor Hospice bij Tuincentrum Koen

Algemeen
Links: Arnold Koen, zijn twee dochters en Frits Janssen.
Links: Arnold Koen, zijn twee dochters en Frits Janssen. (Foto: Evert Ruis)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tuincentrum Koen en Hospice Thuis van Leeghwater slaan dit jaar de handen weer ineen met de kerstbomenactie. Kerstbomen met kluit en versgezaagde bomen staan klaar voor de verkoop bij Tuincentrum Koen. Klaar om kerstsfeer te brengen in menige huiskamer en daar versierd te worden met lampjes, slingers en ballen. Wie een boom koopt bij het Tuincentrum, brengt niet alleen kerst in huis, maar geeft ook aan een goed doel. Want bij inlevering van de advertentie met hospice-bon, schenkt Tuincentrum Koen 2,50 euro aan Hospice Thuis van Leeghwater. Daarbij heeft de Rabobank zich bereid verklaard het totale schenkingsbedrag voor het Hospice te verdubbelen. 

Kerst, een tijd om met familie en vrienden door te brengen. Soms is dit niet mogelijk door bijvoorbeeld een terminaal ziek familielid. Hospice Thuis van Leeghwater biedt dan een huiselijke omgeving, een warm thuis. Dit kan niet zonder financiële hulp van buitenaf in de vorm van giften. Het is niet iedereen gegeven om intensief voor een familielid of vriend te zorgen. “Het is mooi dat er een plek zoals het Hospice bestaat,” vindt Arnold Koen van Tuincentrum Koen. “Er zijn heel wat mensen die alleen wonen en in zo’n situatie brengt het Hospice rust aan de familie.”

Bomen van klein tot groot

“We hebben goede, verse kwaliteitsbomen, van klein tot groot, direct van de kwekerij. Dit zijn de naaldvaste Nordmann, de geurende blauwspar en de ouderwetse kerstboom, allen met en zonder kluit. We halen de bomen van een hooggelegen gebied in Duitsland, we hebben afspraken met een kweker daar. In dat gebied worden de bomen op de juiste manier, op ruimte, geplant. De bodem wordt onkruidvrij gehouden voor een frisse, groene boom. Omdat deze bomen de tijd krijgen om langzaam te groeien in een onkruidvrij gebied, krijg je de mooie volle bomen, zonder lege plekken.”

Takken en planten

Wil je dat de boom stevig staat? Dan timmeren ze er bij Arnold Koen zonder probleem een kruis onder. “Ook hebben we een mooie, kwalitatief goede standaard voor de boom, zodat deze zeker recht staat en je de boom gemakkelijk van water kunt voorzien. Naast kerstbomen zijn er in het tuincentrum volop alternatieve kerstbomen en minibomen voor terras en kamer. En natuurlijk ook de decoratieve blauwspar- en Nordmann-takken. Ook vindt u er sfeervolle planten zoals gaultheria, helleborus, violen en andere winterbloeiende planten.”

Opfrisbeurt

Al eerder verbond het tuincentrum zich aan dit goede doel en dat is nodig ook. Het Hospice heeft al 12 jaar het huidige pand in gebruik en kan een onderhouds- en opfrisbeurt met een mooie kleur verf wel gebruiken. Frits Janssen, penningmeester van de vrienden van het Hospice, laat weten dat hij heel blij is dat de kerstbomenactie weer gehouden wordt. 

Goede verzorging

“Het Hospice is de laatste jaren goed bezet. In het Hospice zijn vier plaatsen waar mensen die verzorging nodig hebben, terecht kunnen. De vrijwilligers geven de mensen echt een thuisgevoel en er is goede verzorging. Voor de verpleging is permanent iemand van Evian Thuiszorg aanwezig.” Vaak wordt een plek vanuit de ziektekostenverzekering vergoed, met indicatie van een arts of specialist. “En vergeet niet: iedereen kan hier terecht, het is niet streekgebonden,” meldt Frits. “Dus inwoners met een moeder in Maastricht die verzorgd moet worden, kunnen haar naar het Hospice over laten brengen. En er is een logeerkamer voor bezoekers die van ver komen.”

De verkoop is al volop aan de gang en alle partijen hopen op een mooi bedrag! Koop dus uw kerstboom bij Tuincentrum Koen, lever de advertentie met knipbon in, en help het Hospice ook na Kerst warmte, aandacht, verzorging en verlichting te brengen in moeilijke tijden. De advertentie met knipbon is te vinden in de krant van deze week, De Uitkomst, De Binnendijks en op de Facebookpagina van Tuincentrum Koen.

Tuincentrum Koen, Purmerenderweg 42a, Zuidoostbeemster. 0299-681252.

De twee dochters van Arnold Koen werken ook mee in het tuincentrum.