Zo geef je jouw woonkamer een make-over

Huis
Zo geef je jouw woonkamer een make-over.
Zo geef je jouw woonkamer een make-over. (Foto: Aangeleverd)

De woonkamer is een ruimte waar je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt. Des te belangrijker is het dat je jezelf hier thuis voelt. Vind je jouw woonkamer momenteel niet warm, sfeervol en stijlvol genoeg? Met een paar aanpassingen maak je al een wereld van verschil en geniet je weer voor jarenlang van een nieuwe uitstraling. Hoe je jouw woonkamer een eenvoudige make-over geeft? Wij helpen je op weg en sommen hieronder een aantal tips voor je op.

Pas je muren aan

Als je jouw huidige woonkamer niet zo mooi meer vindt, heeft dat vaak mede te maken met de muren. De muren bepalen namelijk voor een groot deel hoe de ruimte eruitziet. Als je niet blij meer bent met je interieur is het daarom goed om te kijken naar hoe je je muren aan kunt passen. Een goede manier is het verven van je muren. Door een nieuw likje verf ziet het er al gauw heel anders uit. Naast verven is ook behangen een mogelijkheid. Waar je ook voor kiest, door te verven of te behangen zorg je weer voor een frisse uitstraling.

Je muren weer laten stralen is ook mogelijk door aan de slag te gaan met leuke muurdecoratie. Daarmee geef je de woonkamer direct meer sfeer. Denk bij muurdecoratie aan bijvoorbeeld schilderijen, fotolijstjes, muurstickers, posters, muurplankjes of muurkasten. Met muurdecoratie voorkom je saaie en kale muren in je woonkamer.

Een nieuwe vloer

Naast je muren is ook je vloer belangrijk voor de uitstraling in je woonkamer. Is je huidige vloer al flink verouderd of misschien zelfs beschadigd? Een nieuwe vloer is dan zeker iets om over na te denken. Met een nieuwe vloer ziet je woonkamer er binnen no time anders uit. Als je een andere vloer in je woonkamer wilt hebben, dan zijn er talloze opties waar je uit kunt kiezen. Denk aan bijvoorbeeld een vloer van PVC, laminaat, tegels, tapijt, hout of beton.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een prachtige PVC vloer. Dat deze vloersoort zo populair is geworden de afgelopen jaren, is niet zonder reden. Zo heeft het een lange levensduur, is het makkelijk in onderhoud, geluiddempend, duurzaam en geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast zijn deze vloeren in talloze uitvoeringen te koop. Je kunt kiezen voor verschillende kleuren en stijlen en daardoor zit er ongetwijfeld wel eentje bij die bij je wensen en de rest van je woonkamer past.

Gebruik kleuren die goed met elkaar matchen

Voor een mooi samenhangend geheel is het van belang dat je in je woonkamer kleuren gebruikt die goed bij elkaar passen. Probeer een kleurenpalet te gebruiken dat bestaat uit kleuren die elkaar versterken. Om voor samenhang in de woonkamer te zorgen is het belangrijk om een mismatch te voorkomen. De kleuren die je hebt gekozen zijn te gebruiken op de muren, je vloer, in meubels of in accessoires.

Nieuwe meubels en accessoires

Met nieuwe meubels en accessoires zorg je ook eenvoudig voor een andere uitstraling. Echter is dit vaak wel een flinke investering. Kijk een kritisch naar je huidige meubels en accessoires en bepaal wat nog prima in je interieur past en wat je wilt vervangen. Op basis daarvan is het makkelijker om te kiezen wat je nieuw kunt kopen. Heb je nog maar weinig accessoires thuis? Die zijn onmisbaar om je woonkamer gezellig te maken. Denk aan bijvoorbeeld vazen, kandelaren, sierkussens, plaids, kamerplanten, een vloerkleed en een spiegel.

Je woonkamer een make-over geven is met deze tips mogelijk. Je hoeft uiteraard niet alles in één keer te doen, je kunt er ook voor kiezen om geleidelijk wat aanpassingen door te voeren. Door met bovenstaande dingen aan de slag te gaan zorg je er in ieder geval snel voor dat je woonkamer er weer als nieuw uitziet!