Vuurwerkvoorverkoop als een speer: ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Stock)

Na twee jaren van algemene vuurwerkverboden mag het dit jaar weer: met legaal vuurwerk het oude jaar afsluiten en het nieuwe verwelkomen. De belangstelling voor vuurwerk in Westland is enorm, constateert de ’s-Gravenzandse vuurwerkhandelaar Marcel Koene. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Door Evelyne Lammerding

De vuurwerkhandel lag de afgelopen twee jaar vrijwel stil door de lockdowns. De verkoop ging in 2020 compleet op zwart, vorig jaar mocht alleen het allerlichtste vuurwerk zoals knalerwtjes en kleine fonteintjes worden verkocht. Het andere vuurwerk dat al was besteld en onderweg was, werd teruggestuurd naar de grote, centrale opslagplaats in Duitsland.

“We mogen weer zoals voorheen verkopen, met als verschil dat in 2020 werd besloten dat vuurpijlen en knalvuurwerk uit de handel werden genomen,’’ zegt Koene. “Alle siervuurwerk mag weer gewoon. We hebben daarmee vuurwerk dat 15 seconden tot 4 minuten duurt. Een eenvoudige knal mag ook.’’

De voorverkoop is online begonnen en loopt volgens Koene als nooit tevoren. “De voorverkoop ligt ver voor op wat we tot nu toe hebben meegemaakt.’’

Hij verklaart dat enthousiasme als reactie op de corona-maatregelen van voorgaande jaren. “De traditionele jaarwisseling kan eindelijk weer,’’ benoemt Koene het algemene gevoel dat leeft en wat hij terugziet in de vuurwerkvoorverkoop. “Die loopt tot en met de 28e. Ik verwacht tot die tijd een verdere toename.’’

Drukst

Daarna volgen de drie drukste dagen - 29, 30 en 31 december - bij het verkooppunt. “Klanten komen hun bestellingen afhalen. Op die dagen hebben we ook losse verkoop,’’ zegt de vuurwerkhandelaar. “De late beslissers komen ook vuurwerk kopen. Veel mensen zijn ook gewend hun vuurwerk op het laatst te kopen. Wat je dan ook ziet, is dat mensen die hun bestelling afhalen er wat extra bijkopen.’’

Klanten krijgen bij hun vuurwerkaankoop een aansteek- en een reservelont. Ook krijgt iedere klant een vuurwerkbril, laat Koene weten.

Nieuw dit jaar is de flyer met veiligheidstips die Koene samen met de gemeente Westland heeft ontwikkeld. “Wij zitten op een lijn met de gemeente wat betreft veiligheid. Zo hebben we samen met de gemeente flyers kunnen maken over veilig omgaan met vuurwerk.’’

De vuurwerkverkoper schat in dat dit jaar een ruime 100.000 kilo vuurwerk over de toonbank gaat.

De voorraad is goed in orde dankzij voorgaande jaren waarin de bestellingen terug moesten naar de opslag, of nooit verder kwamen dan de centrale loods. Vanwege complete lockdowns in Chinese havensteden, kwamen veel schepen veel later aan dan gepland. “Er kwamen nog schepen met vuurwerk aan in januari en februari.’’

Koenes prognose is dat de Westlandse vuurwerkhandel raakt uitverkocht.

Illegaal

De vuurwerkexpert waarschuwde vorig jaar nog dat het verbod op vuurwerkverkoop het illegale vuurwerk in de hand zou werken. Hij lijkt daarin gelijk te hebben. Vorig jaar werd in de periode tot 4 december 5625 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Dit jaar is tot en met begin deze week zo’n 160 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat werd aangetroffen in Poeldijk, ’s-Gravenzande, Wateringen, Naaldwijk en Maasdijk.

De politie checkt momenteel adressen waarover tips zijn gekomen of waar vorig jaar illegaal vuurwerk is aangetroffen. Omdat het vooral gaat om anonieme meldingen, doet de politie geen uitspraken over het aantal adressen dat zij controleert.

Preventie

Burgemeester Bouke Arends heeft tot nu twee keer een last onder dwangsom opgelegd. Eenmaal in Wateringen, waar vorige maand 81 kilo vuurwerk in een huis lag terwijl maximaal 25 kilo is toegestaan. Ook was er illegaal vuurwerk gevonden. Bij herhaling moeten de bewoners, een vader en zoon, 1000 euro boete betalen.

In Poeldijk is 10,1 kilo illegaal vuurwerk in een schuur bij een woning aangetroffen. Een Poeldijker heeft daarvoor een last onder dwangsom van 1000 euro gekregen. Er worden nog dwangsommen voorbereid.

Gebiedsverboden worden eveneens opgelegd, maar daarover doet de gemeente nu geen nadere uitspraken.

Hotspots

Deze jaarwisseling zijn acht hotspots in beeld waar cameratoezicht komt. Waar precies, wil de burgemeester niet prijsgeven, zei hij eerder in een commissievergadering.

Verder worden de 1781 prullenbakken van 14 december tot en met 23 december afgesloten. De ondergrondse containers gaan 31 december dicht.