Documentaire over Tarantula: ‘Dit was dé plek waar je elkaar als Westlander tegenkwam!’

Algemeen
Nic van Leeuwen (l.), Gustaaf van Gaalen (m.) en Angelo Damen in het ‘hok’ van het Westlands Museum.
Nic van Leeuwen (l.), Gustaaf van Gaalen (m.) en Angelo Damen in het ‘hok’ van het Westlands Museum. (Foto: BM)

Behoort u tot de generatie Westlanders die bij het woord ‘tarantula’ niet denkt aan een harige spin, maar aan gezellige disco, kalverliefdes en koud bier? Dan hebben wij interessant nieuws voor u.

Met de film ‘Nic van Leeuwen, muziekpionier van het Westland’ van filmmaker Angelo Damen gaat u vanzelf weer terug in de tijd. De documentaire is vanaf 8 januari iedere zondag te zien in het Westlands Museum.

Eigenlijk was het puur toeval, vertelt Angelo Damen. Tijdens de alternatieve Nijmeegse 4-daagse twee jaar geleden zag de van oorsprong Monsterse producent in de verte een bekende kop. “Hee, ik zie daar Westlands bloed!” riep hij spontaan naar DJ Nic van Leeuwen (73). Dit werd de aanloop naar een nieuwe documentaire over het brein achter Drive-in show Tarantula en Radio Westland, die binnenkort in première gaat in het Westlands Museum.

Sla-japen en platen draaien

Eigenlijk was Nic verwarmingsmonteur en een beruchte ‘sla-japer’, maar zijn liefde voor muziek ging diep. Wat begon als incidenteel plaatjes draaien op een feestje, groeide uit tot een waar fenomeen in het Westland. “Wij waren na Radio Veronica de eersten die een drive-in discotheek hadden,” vertelt Nic met gepaste trots. Tussen 1969 en 2015 was Nic een succesvolle dj op talloze evenementen en concerten. “Het gebeurde geregeld dat ik terugkwam van het draaien, en meteen door ging naar de tuin. Weken van 80 uur waren geen uitzondering, maar ik heb ervan genoten!”

Nic herinnert zich veel hoogtepunten, maar de warming-up voor de Stones in 2006, en het draaien in hotel Bel Air voor de beveiligingsdienst van president Clinton in 1997 staan met stip bovenaan. “Ik kreeg bijna niets betaald, maar het was natuurlijk een grote eer,” grijnst Nic. Toch tellen zijn plakboeken vooral talloze foto’s van doorsnee-Westlanders. “Ik maakte altijd vanaf mijn podium foto’s van het dansende publiek. En ik heb alles bewaard. Krantenknipsels, lijstjes met verzoeknummers en foto’s. Drie kamers vol.”

Nics uitgebreide archief was een uitkomst voor Angelo: “Anders had ik de documentaire niet kunnen maken. Nu had ik zoveel beeldmateriaal, dat was geweldig.” Naast oude foto’s en geluidsopnames registreerde Angelo ook de verhalen over de drive-in disco van vaste bezoeker Louis Duijndam. “Ik heb dat interview voor Oikos gefilmd. We konden het gebouw niet in, dat is inmiddels gesloten. Misschien is dat ook beter, op die manier werden onze mooie herinneringen aan die tijd niet aangetast door de harde realiteit.”

Laatste Kouwe Tuinder

Angelo Damen is inmiddels een gevestigde naam geworden op het gebied van Westlandse documentaires. ‘De laatste kouwe tuinder van het Westland’ heeft de afgelopen drie jaar veel bezoekers getrokken. Toch is het Angelo niet te doen om het succes. “Ik wilde vooral gewoon de Westlandse cultuur vastleggen. Dat is precies zo met de documentaire over Nic en Tarantula. Ik vind het belangrijk dat de Westlandse historie bewaard blijft voor de generaties na ons.”

Zelf herinnert Angelo zich nog goed dat hij bij Oikos in de rij stond voor kaartjes als Tarantula zou draaien. “Dat was dé plek waar je elkaar kon ontmoeten. Ik heb ook warme herinneringen aan Radio Westland. Radio was destijds iets magisch, je zat te wachten totdat je je naam voorbij hoorde komen omdat je een verzoekplaatje had aangevraagd of omdat je vakantiekaartje werd voorgelezen. Internet bestond nog niet, om de vaste telefoon te gebruiken moest je toestemming vragen aan je ouders. De samenleving was toen heel anders, maar toch ook weer niet. Je merkt dat ook de Westlandse jeugd van nu elkaar opzoekt om vrienden te maken voor het leven.”

Hokken en zuipschuiten

Dat was ook precies de drijfveer voor Gustaaf van Gaalen, bedrijfsvoerder van het Westlands Museum, om ruimte te maken voor de documentaire. “De film over Nic en Tarantula past zo goed bij onze voorstelling over de Westlandse hokken, soos en zuipschuiten, dat het eigenlijk heel vanzelfsprekend was om hem naar het Westlands Museum te halen.”

Het gaat nu al hard met de kaartjes: de voorstellingen op 8 januari zijn al helemaal uitverkocht. En dat is nog maar het begin, voorspelt Gustaaf. “Ik verwacht dat we de film nog lang zullen draaien. Ik verwacht dat veel Westlanders graag deze trip down memorylane komen maken, en aan hun kinderen willen laten zien hoe hun jeugd eruit heeft gezien!”

Begint u zelf ook weer zin te krijgen om te schuifelen en dansen? Zet dan ook 11 februari alvast in uw agenda. Die avond draait ‘Nic van Leeuwen, muziekpionier van het Westland’ in Fata Morgana in Monster. Na de filmvoorstelling gaan alle stoelen aan de kant en zorgt Nic himself voor een ouderwetse disco-avond. “Grote kans dat je die avond jezelf letterlijk en figuurlijk tegenkomt,” aldus Angelo. “Er wordt namelijk een powerpoint vertoond met een ruime selectie van de foto’s die Nic in de loop der jaren heeft gemaakt van de bezoekers van zijn show.”

U kunt de documentaire zien in het Westlands Museum, aan de Middel Broekweg 154, Honselersdijk. Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via www.westlandsmuseum.nl/film. Kaarten voor de disco-avond op 11 februari kunt u reserveren bij Nico Meijer: 06-30125205.

Win vrijkaarten voor ‘Nic van Leeuwen, muziekpionier van het Westland’

Dankzij een samenwerking met het Westlands Museum en Angelo Damen mag de redactie 6 x 2 vrijkaarten weggeven voor een vertoning van de film ‘Nic van Leeuwen, muziekpionier van het Westland’ op zondag 15 februari om 14.00 uur. Museumbezoek is inbegrepen bij de prijs.

Meedoen kan via het formulier op rodi.nl/westland. Ga naar de categorie ‘Speel mee’ en vul het antwoord in op de vraag: ‘In welk jaar mocht Nic van Leeuwen de warming up voor de Rolling Stones verzorgen?’