Rob Baan: ‘De aasgieren zwermen boven het Westland’

Column
Rob Baan.
Rob Baan. (Foto: PR)

Het zal u niet ontgaan zijn dat de glastuinbouw onder een vergrootglas ligt.

Boute uitspraken van landelijke politici kondigen het einde van de Silicon Valley van de glastuinbouw aan. En andere lokale politici vergeten soms in hun lompe en onbehouwen ‘LEO-taal’ dat we, als het Westland, niet op een eiland in de Stille Zuidzee wonen, maar in een democratisch, goed ontsloten grenzeloos Europa.

De aasgieren zwermen boven het Westland

De burgemeester doet zijn stinkende best om structuur te geven aan iets wat vroeger heel normaal was. Wethouder wordt gesneuveld en wat hebben we bereikt? Veel negatieve aandacht. De aasgieren zwermen boven het wereldberoemde Glastuinbouwcentrum. Mijn stelling is: ‘Als je niet geschoren wilt worden, je zeker niet moet stilzitten’. Gooi de deuren open voor de grootste criticasters. Leg een politicus uit dat een warmte accu onder de grond een WKO is. Oren op steeltjes. Aardwarmte? De consument denkt dat het toekomst is. We gebruiken dit al sinds begin van deze eeuw. Gezondheid en milieu, dus minder vlees eten? Dan moet je juist méér groenten eten!

Gooi de deuren open voor de grootste criticasters

Er werken 1,1 mln. arbeidsmigranten in Nederland en ik schat dat daarvan 80.000 mensen in de glastuinbouw werken. Een veel groter deel werkt in het glasvezelkabelgraven, distributie, de bouw en alle andere klussen die Nederlanders niet willen doen - en dat met 370.000 werklozen!

2050

De overheidsduurzaamheidsplannen streven naar 2050. De glastuinbouw dwingt zich tot 2040. Kortom, om het totale plaatje van de glastuinbouw van buitenaf te kunnen zien, moet je misschien wel in het buitenland wonen. Het is voor ons té normaal. De elkaar versterkende familiebedrijven en de superdiverse toeleverende MKB’ers in de tuinbouw bouwen net zo makkelijk een WKO in Monster als een kas in Suriname. De innovaties bedacht in de derde helft bij Sportclub Monster, zijn veel praktischer dan wat menige universiteit levert. We zijn hier een van de krachtigste en rendabelste sectoren. Dus het is nu aan al de ondernemers, kijk niet alleen naar Adri Bom-Lemstra of Bouke Arends om het op te lossen. Stop met dat ge-LEO. Hoe on-Westlands het ook is: Be Good And Tell It.

Rob Baan, bestuurslid Glastuinbouw Nederland