Het jaar van... Rob Baan: ‘Be good and tell it’

Zakelijk
Voorzitter Rob Baan heeft veel affiniteit met het Varend Corso-thema van 2024, 'Smaakvol'.
Voorzitter Rob Baan heeft veel affiniteit met het Varend Corso-thema van 2024, 'Smaakvol'. (Foto: Debbie van Eijk)

2024 wordt een gouden jaar voor het Varend Corso, dat dan 25 jaar bestaat. Daarom varen de boten een rondje over de Lee in De Lier, waar dit spectaculaire evenement ooit begon. Het doel is in die vijfentwintig jaar altijd hetzelfde gebleven: laten zien wat voor moois het Westland te bieden heeft. Daar mogen tuinbouwbedrijven supertrots op zijn, vindt Varend Corso-voorzitter Rob Baan (67). En vooral: niet te bescheiden.

Door Debbie van Eijk

Het thema van 2024, ‘Smaakvol’, spreekt de eigenaar van Koppert Cress bijzonder aan. “Of je nou smaakvolle bloemen hebt, smaakvolle paprika’s, of onze Cressen die smaakvol zijn. Vandaag had iemand ijs gemaakt van onze vanille. Als je een kerstgevoel wil krijgen, moet je dat proeven.”

Heeft u meebeslist over dit thema? 
Rob Baan: “Nee, dat doet onze afdeling crea. Die begint de week na het Corso alweer te denken over het nieuwe thema. Vaak hebben ze er al over nagedacht voor het corso gevaren heeft.”

In januari vindt de grote opening van het nieuwe Varend Corso-jaar plaats, met een startbijeenkomst. Vanaf dat moment komt er elke 25ste van de maand een update uit over het Varend Corso.

Wat doet het Varend Corso voor bedrijven?
“Als ik kijk naar mijn eigen bedrijf: Koppert Cress was heel klein, toen ik in 2002 begon. Niemand kende ons. Dat kan je nu niet meer zeggen, en Varend Corso heeft daar een heel grote bijdrage aan gehad. Maar hoe groot je ook bent, jezelf laten zien in de regio blijft belangrijk. Elke kok in de wereld kan het woord ‘Koppert Cress’ uitspreken, maar om goede mensen te krijgen moet je zorgen dat je ook in je eigen regio beroemd bent. Laat zien hoe leuk je bedrijf is, met een boot die lol uitstraalt. Dat maakt je aantrekkelijk voor werknemers. Daar is het corso óók voor.”

Wat wenst u voor het jubileum?
“Ik zie heel graag nog meer tuinbouwinzendingen.” Daarom doet Rob een oproep: “Tuinbouwbedrijven: wacht niet tot anderen het doen. Laat zelf zien wat je kan en maak een mooie boot. We hebben een hele club om daarbij te helpen. Designers, alles en iedereen zetten zich in om te zorgen dat je een hele mooie boot krijgt.”

Den Haag deed in 2022 voor het eerst mee, maar in 2023 niet meer.
Blijft Den Haag op het verlanglijstje?
“Niet voor komend jaar in elk geval. Bij mij blijft het jeuken dat Den Haag erbij hoort, maar” - met een glimlach - “de liefde moet van twee kanten komen.”

Mensen reizen de wereld over voor het mirakel van het Westland

De boten varen in 2024 over De Lee.
“Het idee voor het Varend Corso is ooit begonnen in De Lier, ver voor mijn tijd. Mensen vonden het niveau van het Corso zo hoog, dat het groter uitgedragen moest worden. Dat is de story van de tuinbouw: we zijn te bescheiden met z’n allen. In de tuinbouw produceren we gezondheid en geluk. Zoals die bak met planten hier, die je kantoor fris houden. Mensen reizen heel de wereld over om het mirakel van Westland te mogen aanschouwen. Dat mogen we meer uitdragen, vandaar dat ik zeg: ‘Be good and tell it.’”

“Ik was een keer in België, waar ze het begrip ‘fierheid’ kennen. Dat mis ik in het Westland. Terwijl die trots er ergens wel is. Die drijft ook onze organisatie, die eigenlijk alleen uit vrijwilligers bestaat. Dat zijn echte Westlanders. Altijd aanpakken, altijd doorgaan. Ze zijn er trots op dat ze bij de organisatie van het Varend Corso horen, die blijft groeien. We hebben een enorme aanwas van jonge schippers en vrijwilligers, die niet alleen over vroeger praten, maar ook over de toekomst.”

Wat is er veranderd in 25 jaar?
“Er is meer interactie met de waterkant ontstaan. Meer muziek, figuratie, grappen en grollen, én meer verrassing. Neem bijvoorbeeld de boot in het thema ‘Barbie’ afgelopen jaar: ik kende heel die film niet. Een paar weken later is die film wereldberoemd. Daaraan merk je de creativiteit, vindingrijkheid, maar ook de humor van bedrijven.” Met een lach: “Dat moet hier in het water zitten.”

Hoe zien de wintermaanden eruit?
“We hebben het druk met de vergunningen regelen. Dat is soms puzzelen, maar uiteindelijk komen we er altijd met de gemeentes weer uit. Daarnaast regelen we de sponsoring en bewandelen we het creatieve pad.”

Heeft u nog een kerstboodschap?
“De tuinbouw is altijd een vakgebied geweest van zweet op de rug en hard werken en het feit dat we dat nu heel vaak uitbesteden aan immigranten, maakt die mensen van hetzelfde niveau als we zelf waren, 25 jaar geleden. Dat is het werk waarmee Westland groot geworden is. Daar mag je nooit op neerkijken. Dat vind ik heel belangrijk.

Verder weten veel mensen niet van alle technieken die er tegenwoordig zijn in de tuinbouw. Wat wij nu aan oplossingen voor energie bedenken is heel goed toepasbaar in de omgeving, zoals hergebruik van CO2. Ook die oplossingsgerichtheid is typisch Westlands.”

Meer informatie over het Varend Corso 2024: www.varendcorso.nl.

Dit artikel verscheen op 20 december in onze speciale kerstuitgave De beste wensen voor alle mensen.