Burgemeester onthult stoeptegel tegen zinloos geweld en neemt kijkje bij NL3

Cultuur
Burgemeester Bouke Arends bezocht vandaag Nederland 3 in Wateringen om de tegels tegen zinloos geweld te onthullen, die eerder bij De Eendenburcht lagen.
Burgemeester Bouke Arends bezocht vandaag Nederland 3 in Wateringen om de tegels tegen zinloos geweld te onthullen, die eerder bij De Eendenburcht lagen. (Foto: Debbie van Eijk)

“Het feit dat iemand anders is, is helemaal geen aanleiding voor geweld.” Dat zei de burgemeester zaterdag 3 juni 2023, vlak voordat hij een Tegen Zinloos Geweld-tegel schoonveegde met zijn bezem. Daarmee was de officiële onthulling van de drie tegels, die eerder bij De Eendenburcht lagen, een feit. De stoeptegels met een lieveheersbeestje zijn onlangs verplaatst naar WPC Nederland 3 in Wateringen. 

Door Debbie van Eijk

Het was jongerensociëteit Oikos die ruim twintig jaar geleden besloot drie tegels te plaatsen in de stoep bij De Eendenburcht. Michael de Bruin, oud-voorzitter van Oikos en de Eendenburcht, was erbij. “In die dagen, rond de eeuwwisseling, leefde het onderwerp ‘zinloos geweld’ sterk.” Het lieveheersbeestje op zo’n tegel staat symbool voor een respectvolle samenleving, zonder pesten en geweld. Waarom de commissie besloot voor het aantal van drie tegels, en niet één of twee?

Bij de eerste tegel moest je denken: wat raar, er ligt een lieveheersbeestje

Om een bewustzijn te creëren, is het antwoord. Michael: “Bij de eerste tegel moest je denken: ‘Wat raar, er ligt een lieveheersbeestje’. Bij de tweede: ‘Er ligt er nog een’, en bij de derde moest dan het besef opkomen dat het tegen zinloos geweld is.” Oikos deed wel meer, in die dagen: “We plakten ook op alle 2-euromuntjes een sticker met een lieveheersbeestje.”

Actueel

Na de fusie met WPC Nederland 3 wilde het Oikos-bestuur de tegels, die inmiddels echt bij de entree van de sociëteit hoorden, graag meenemen. “Het is ook actueel. Zinloos geweld komt nog steeds veel voor. Zoals die jongen van 27, die in 2021 doodgeslagen werd op Mallorca.”
Maxim van Ooijen, getogen Wateringer, ten tijde van de plaatsing van de stoeptegels secretaris bij Oikos en fractievoorzitter van D66 en tegenwoordig D66-steunraadslid, bracht de verplaatsing van de tegels naar de huidige locatie aan de Lange Spruit ter sprake in de gemeenteraad, en zo ging het balletje rollen.


V.l.n.r. vrijwilligers Sander, Justin, Brian, Tim, penningmeester Tom, Wendy (Hülters, Oikos-bestuurslid in 2001), Kim, Maxim (van Ooijen, D66-steunraadslid) Michael (de Bruijn, oud-voorzitter van Oikos), NL3-voorzitter Roy van der Steen en burgemeester Bouke Arends. - Debbie van Eijk

‘Waar blijft Nico?’

Vandaag, zaterdag 3 juni, worden de drie tegels officieel onthuld door burgemeester Bouke Arends. De burgemeester zal van één ervan symbolisch zand wegvegen met een bezem. Maar er ligt, vlak voor zijn arriveren, nog geen zand op de tegel in kwestie. De vrijwilligers van NL3 wachten op ‘ene Nico’, die voor het zand zou zorgen. 

Dan maar wat zand lenen uit de zandbak op het schoolplein

Nico is echter in geen velden of wegen te bekennen. Dan maar wat zand lenen uit de zandbak op het schoolplein, besluit NL3-voorzitter Roy van der Steen, die met een schep over het hek klimt om zijn ‘illegale actie’ uit te voeren. De rest van het NL3-team kijkt lachend toe en geeft behulpzame aanwijzingen. Uiteindelijk is de steen bedekt met zand, zodat de burgemeester hem straks kan onthullen.

Steeds meer vrijwilligers

Deze oplossingsgerichtheid, het er wel samen uitkomen, kenmerkt de goede sfeer bij NL3. Een sfeer die de groei verklaart van het aantal vrijwilligers, de laatste jaren. Het zijn er nu precies vijftig. Allemaal zetten ze zich belangeloos in voor de stichting: het enige popcentrum van het Westland, waar artiesten uit de regio de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen. “Een van de pareltjes van het Westland”, noemt burgemeester Bouke Arends het. Hij is inmiddels gearriveerd en wordt door Roy en enkele andere vrijwilligers rondgeleid door het gebouw. 


Burgemeester Bouke Arends wordt rondgeleid. - Debbie van Eijk

Toegankelijk voor iedereen

Roy vertelt wat hier allemaal gebeurt: er wordt zowel live muziek gespeeld door beginnende bands en individuele muzikanten, als door landelijk bekende bands. Verder vinden hier activiteiten plaats met een cultureel karakter, voor iedereen toegankelijk. Die toegankelijkheid zie je ook terug in de prijzen voor consumpties: die worden bewust laag gehouden. En alle muziekstijlen komen bij NL3 voorbij, vult Roy nog aan. “Van blues tot grime core.” Dat laatste spreekt de burgemeester niet zo aan, maar “Zo te horen kan ik wel iets uitzoeken van mijn gading,” constateert hij. 

Geen subsidie

Steeds meer mensen weten de weg naar NL3 te vinden, vertelt Kim - al zo’n 10 jaar vrijwilliger - even later. Ook vrijwilligers. “We hebben vrijwilligers achter de bar, bij licht en geluid, voor klussen en in het bestuur. NL3 draait volledig op vrijwilligers. We ontvangen ook geen subsidie. Alles wat er binnenkomt, investeren we weer in de stichting.” Behalve met optredens verdient NL3 geld door als repetitieruimte te fungeren voor muziekbandjes en door samen te werken met stichtingen, bijvoorbeeld om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden door hen te laten samenspelen in een band, op basis van gedeelde interesses en muziekinstrumenten die bij elkaar passen.

Doorgegaan in coronatijd

Dat het zo goed gaat met NL3, komt volgens Kim voor een deel omdat ze door zijn gegaan tijdens corona: “Veel live muziek stopte na corona. Maar wij zetten tijdens de coronabeperkingen heel de zaal vol met tafeltjes en stoeltjes, ‘zitconcerten’ noemden we dat. Hierdoor bleven de mensen komen.” Wat verder het geheim van hun succes is: “De vrijwilligers hebben er zin in. We helpen elkaar. Als iemand hier in z’n vrije tijd is, en ziet dat het druk is bij de bar, haalt hij gerust de glazen op. Verder hebben we veel uitstapjes. We bezoeken andere festivals en live muziekoptredens, hebben elk jaar een kerstborrel en gaan in de zomer schuitvaren en barbecueën.”


Burgemeester Bouke Arends onthult de lieveheersbeestjestegel door het zand eraf te vegen. - Debbie van Eijk

Na de rondleiding in het gebouw neemt burgemeester Bouke Arends de bezem bij de hand. Inmiddels is ook Wendy Hülters gearriveerd, bestuurslid van Oikos in de tijd dat de tegels werden geplaatst. “De tegels werden op 1 september 2001 bij De Eendenburcht onthuld,” haalt de burgemeester een historisch gegeven aan, “het is leuk dat er nu weer aandacht is voor de gedachte erachter.” 

Alleen als je jezelf moet verdedigen, dan mag geweld

Hij wijst erop dat hij tegen geweld is, “alleen als je jezelf moet verdedigen, dan mag geweld”, maar: “toch komt het nog onnoemelijk vaak voor. Omdat iemands kop verkeerd staat. Vanwege een pilsje dat omver gestoten werd, een andere huidskleur of een ander geloof. Het is goed om aandacht te vragen voor dat soort zinloos geweld, maar ook om ons ertegen te verzetten. Het feit dat iemand anders is, is helemaal geen aanleiding voor geweld.” Daarna veegt de burgemeester het zand dat over de tegel is gegooid, er symbolisch af.