Geboren en getogen Lierse Marleen Steenks over al het moois bij Syngenta

Cultuur
Marleen Steenks bij de Mandevilla, een van de 275 gewassen die Syngenta ontwikkelt. Op de achtergrond in de kas: jonge plantjes.
Marleen Steenks bij de Mandevilla, een van de 275 gewassen die Syngenta ontwikkelt. Op de achtergrond in de kas: jonge plantjes. (Foto: Debbie van Eijk)

Hun levende catalogus, zo noemt locatiemanager Marleen Steenks uit De Lier het jaarlijkse, wereldwijde evenement FlowerTrials dat vorige week onder meer plaatsvond bij Syngenta Flowers aan de Noord-Lierweg. Westland was een van de vier gebieden waar meer dan zestig veredelaars hun vernieuwingen lieten zien.

Door Debbie van Eijk

Op de locatie in De Lier worden jonge planten uit zaad en stek van Syngenta Flowers geproduceerd. “Normaal gesproken zien wij eigenlijk nooit een bloeiend product,” legt locatiemanager Marleen Steenks uit. “Ons zaad of onze plantjes groeien pas bij de kwekers uit tot planten met bloemen.” 275 gewassen worden alleen al op deze locatie in De Lier geproduceerd. Tijdens de FlowerTrials genieten duizenden kwekers die Syngenta bezoeken van de bloeiende planten, en vooraf ook enkele inwoners van het Westland, die spontaan een kijkje kwamen nemen tijdens de opbouw. “Nu weet ik eindelijk wat jullie maken”, merkte een Lierenaar op. Geweldig vond Marleen dat. Voor de medewerkers zijn de FlowerTrials het meest fantastische moment van het jaar.


De koffiekar. - DvE

Precies tegelijk

Bij de entree van het terrein prijkt Syngenta’s grootste introductie van dit jaar in de sierteelt: viooltjes onder de naam Delta Pro. “Het is echt bizar wat je met veredeling voor elkaar kan krijgen,” licht Marleen toe. “Deze plantjes ontwikkelen zich allemaal gelijk waardoor 80% binnen vijf dagen bloeit. Dat is ideaal voor een kweker, want dan kan hij duidelijke afspraken maken met zijn klanten (bijvoorbeeld supermarkten en tuincentra, red.) over de levering.”


Deze plantjes ontwikkelen zich allemaal uniform, waardoor 80% binnen vijf dagen bloeit.

Zo staan tijdens de FlowerTrials de high lights uit het assortiment op hun eigen plekje tentoongesteld. Er is een prieeltje met extra bijenvriendelijke planten. In de kas wordt een voorbeeld getoond van landscaping met planten ontwikkeld door Syngenta: interessant voor kwekers uit grote steden in Azië. “Daar zetten mensen geen planten in hun tuin, maar heb je veel wolkenkrabbers en gaan ze de parken in.”

4,5 duizend variëteiten

Ook in de kas: een serie petunia’s met unieke eigenschappen die je bij geen andere veredelaar ter wereld vindt. Zoals bloemen die reageren op het weertype door van kleur te veranderen. Een uniek type plant, binnen een serie van een gewas, noem je een variëteit. Syngenta heeft in totaal 4,5 duizend verschillende variëteiten.


Aan het kunnen leveren van zo’n specifieke variëteit, gaat heel veel werk vooraf: “Veredeling kan zeven jaar duren. Je bent aan het kruisen: zit de eigenschap die wij willen erin, of niet?” Hierbij hebben veredelaars tegenwoordig hulp van allerlei moderne technieken. Zoals een drone die over de velden vliegt, waardoor onderzoekers miljoenen datapoints kunnen bekijken. En het laboratorium waarin planteneigenschappen snel kunnen worden gedetecteerd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kleur, maar ook om vroege of late bloei. Welke eigenschap alle planten van Syngenta moeten hebben: weerbaarheid. Een voorbeeld van een extreem weerbaar product zijn de heat lovers, planten die goed tegen hitte kunnen.

Revolutionair

Locatiemanager Marleen Steenks, geboren en getogen Lierse, is al meer dan vijfentwintig jaar verbonden aan Syngenta. Ze begon als uitzendkracht. Eén van de vele hoogtepunten die ze meemaakte is de ontwikkeling van Xtray en later Xcarrier: trays voor planten met pootjes. Ze zijn er in verschillende hoogtes, afhankelijk van hoe hoog de planten zijn, kunnen ruimtebesparend worden opgestapeld. Ook gaan de trays al lang mee - sommige al twintig jaar - en trays die door ouderdom niet meer functioneren, worden gerecycled tot nieuwe trays. “Toen we ermee begonnen vroegen mensen: ‘Wat zijn jullie nou aan het doen?’ Twintig jaar later is het de standaard in de markt.”


Kansen

Voormalig stagiair en nu product manager Nick van Uffelen, die een master deed in Supply Chain Management, heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling & implementatie van deze nieuwe jonge planten productie- & distributietray. Hij kreeg tijdens zijn stage veel ruimte bij Syngenta krijgen om dit op te pakken. Marleen: “Dat heeft hij echt heel erg goed gedaan.”

Als werkgever heeft Syngenta veel te bieden, benadrukt ze. In de eerste plaats door de fijne sfeer, waarvan de vele jubilerende collega’s getuigen - “We hebben mensen die bijna 40 jaar in dienst zijn” -, maar ook vanwege de vele doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. “Wil je meer, dan kan dat. Zowel hier in De Lier als in andere landen over de hele werel . Nick heeft ook een tijdje stage gelopen in Chicago.” Syngenta zoekt altijd nieuwe collega’s.

Eerste vrouw

Zelf is Marleen nu 2,5 jaar locatiemanager - de eerste vrouwelijke. “Daar heb ik best wel reacties op gehad. Maar dat geeft mij ook wel weer een extra uitdaging. Ik ben die eerste vrouwelijke sitemanager, dan wil ik er ook echt wat van maken.”

Grappig detail: haar opa’s waren ooit klant. “Mijn oom heeft weleens verteld dat ik hier al als 5-jarige kwam om slazaad weg te brengen.” Ook leuk om te weten: “Mijn vader was geen tuinder, maar eigenlijk is mijn hele familie heel nauw verbonden met bloemen en planten. Mijn zus heeft een bloemenwinkel, mijn vader en broer waren vrachtwagenchauffeur van bloemen en planten. Ik heb altijd midden in het Westland gestaan.”

Pieken

Zelf geniet Marleen volop van haar werk. Naast de FlowerTrials zijn de winter- en zomerpiek twee andere belangrijke momenten in het jaar. “Elk jaar, vanaf begin december, gaan we alleen maar omhoog in productieaantallen. Dan voel je die spanning opbouwen. De piek is rond week 13. Dat vind ik altijd een heerlijk moment.”

Maar eigenlijk is er altijd beweging bij Syngenta. “Syngenta staat nooit stil. Het werk hier brengt ook een stukje dynamiek met zich mee. Maar uiteindelijk gaat het over de mensen en collega’s waar je mee samenwerkt. En voor mij is dat een feestje. Ik vind het heerlijk: die mix van allerlei mensen, culturen en opleidingen. Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen. Daar haal ik mijn energie en plezier uit.”