Natte ogen door opbrengst 1276 kilometer fietsen voor Stichting ALS Westland

Cultuur
V.l.n.r. het bestuur van Stichting ALS Westland en Team 'Infinio fietst voor ALS Westland': Lenie Scheffers-van Schie, Linda Slaghuis-Vellekoop, Edith Scheffers, Mariska Bransen-den Haan, Jeanet van Holsteijn, Sjaak Scheffers en Ferry van den Berg.
V.l.n.r. het bestuur van Stichting ALS Westland en Team 'Infinio fietst voor ALS Westland': Lenie Scheffers-van Schie, Linda Slaghuis-Vellekoop, Edith Scheffers, Mariska Bransen-den Haan, Jeanet van Holsteijn, Sjaak Scheffers en Ferry van den Berg. (Foto: Debbie van Eijk)

Op dinsdag 25 mei fietste Team Infinio Pensioen, bestaande uit Sjaak Scheffers (64), zijn vrouw Edith (62) en Ferry van den Berg (60), weg uit Naaldwijk. Een uitgestippeld plan hadden ze niet, een duidelijk doel wel: in tien dagen naar de Mont Ventoux fietsen om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS Westland. ALS-patiënte Jeanet van Holsteijn volgde hun avonturen op de voet. Woensdagavond 12 juli overhandigde het team haar de cheque met de opbrengst. 

Door Debbie van Eijk

Sjaak Scheffers had een bedrag in gedachten voor Stichting ALS Westland toen ze met hun missie begonnen. En van dat bedrag zou de helft al mooi zijn. Maar woensdagavond 12 juli maakte hij, samen met zijn twee teamgenoten van Team ‘Infinio fietst voor ALS Westland’, een bedrag bekend dat ieders verwachtingen overtrof. €48.110,- kunnen ze maar liefst bijdragen aan de strijd tegen de meedogenloze ziekte ALS.

Eenheid

Aan dit geweldige eindresultaat zijn natuurlijk bloed, zweet en tranen voorafgegaan, maar de drie wielrenners hebben de 1276 kilometer die ze in tien dagen aflegden, nooit een moment aan opgeven gedacht. Hoewel: “De eerste dag was wel pittig. Toen fietsten we 233 kilometer, en dat waren we niet gewend,” geeft Sjaak toe. Maar daarna ging het fietsen vanzelf. “We zijn ook zo goed op elkaar ingespeeld”, verklaart hij. “We zijn echt een eenheid.”

Kijckerweg in De Lier

Het idee om te gaan fietsen naar de Mont Ventoux ontstond in 2021, bij de brug langs de Kijckerweg in De Lier. A Local Swim ging dat jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Maar Jeanet van Holsteijn was vastberaden om toch te gaan zwemmen. Al vanaf het moment dat ALS Westland werd opgericht, was zij betrokken geweest bij de stichting. Tragisch genoeg kreeg Jeanet in 2018 zelf de ziekte, waarbij steeds meer spieren uitvallen. De editie van A Local Swim in 2021 kon weleens haar laatste kans zijn om mee te doen. 

‘Gewoon doen’

Omdat ze die kans niet wilde missen, ging ze met enige hulp toch het water in. Sjaak en Edith waren erbij namens A Local Swim. Ze spraken daar in De Lier met Charles Slaghuis, de man van voorzitter Linda van Stichting ALS Westland, over het idee om naar de Mont Ventoux te fietsen, en Edith besloot: “Dat gaan we gewoon doen.” Met die beslissing begon een periode van trainen, zowel op de fiets als in de sportschool, en nog meer trainen. In 2022 kon de tocht niet doorgaan, omdat hun compagnon afzegde. Toen kwam Ferry in beeld. “Ik fiets ontzettend graag,” aldus Ferry. “Door twee enorm stuwende krachten - Edith en Sjaak - ben ik hier gebracht. Zonder hen was het niet gelukt.” Een speciaal woord van dank uit hij naar zijn vrouw: “Soms was ik uren, dagen, weken van huis. Mijn vrouw heeft nooit moeilijk gedaan.”


Ferry van den Berg sprak een speciaal woord van dank uit aan zijn vrouw. - DvE

Om geld in te zamelen organiseerde het drietal meerdere acties. Zo besloot Edith een paar honderd koekjes te gaan bakken, volgens een familierecept. Dat werden er uiteindelijk 2000. Haar ouders van 89 schoten te hulp.

Sponsors

Daarnaast werd Edith aangemoedigd door haar idool René Froger. Op het grote feest dat 6 mei plaatsvond op de Olsthoorn Ranch traden meerdere Westlandse artiesten bovendien belangeloos op. De shirtsponsoring was gauw uitverkocht. En dan was er nog de steun vanuit het Westlandse bedrijfsleven. “De poster met sponsors werd gratis gemaakt,” herinnert Sjaak zich, nog steeds met verwondering in zijn ogen. “Dat is toch fantastisch?” De shirts waarin de drie fietsten kostte hen niks, op voorwaarde dat de naam van het bedrijf dat ze vervaardigde op een van de mouwen mocht: “Toen zei ik: dan op twee mouwen,” lacht Sjaak. Een bouwbedrijf sponsorde de camper. 

Ik heb met natte ogen naar het scherm zitten kijken

Ook Ferry haalde veel geld binnen voor Stichting ALS Westland. Zijn werkgever Infinio Pensioen, naar wie hun fietstour werd vernoemd, mag in dat opzicht niet onvermeld blijven: “Het managementteam had een e-mail opgesteld voor onze klanten in het bedrijfsleven. Vanaf het moment dat ik die mail verstuurde, stroomden de donaties binnen. Ik heb met natte ogen naar het scherm zitten kijken.” En dan waren er nog de vele donaties van particulieren, die Ferry net zo goed waardeert: “Sommige mensen moesten wachten tot hun salaris binnen was en stortten dan een tientje. Voor die mensen was dat een enorm bedrag,” beseft hij dankbaar. 

Debbie van Holsteijn, webmaster voor Stichting Westland ALS, genereerde extra veel aandacht voor de acties via berichten op social media. Filmpjes van de Team Infinio Pensioen Fietstour zijn nog steeds op Instagram te vinden. Verder kwam het team op de radio bij WOS en haalden ze zelfs de voorpagina van de Westland-bijlage in het AD. En natuurlijk verscheen hun verhaal in Het Hele Westland.


Debbie van Holsteijn (tweede van links) zorgde dat het team met de actie veel welverdiende publiciteit kreeg via social media. - DvE

Op dinsdag 25 mei werden Sjaak, Edith en Ferry in Naaldwijk uitgezwaaid door tachtig à negentig mensen. Twee vrienden begeleidden het team met een camper en regelden de randzaken. Dankzij hen konden de drie zich volledig focussen op het fietsen. Van tevoren waren de slaapplaatsen niet vastgelegd. Sjaak: “We bepaalden ‘s avonds de route voor de volgende dag.” Ferry: “Het was zo bijzonder. Er was geen dag dat we er geen zin in hadden. Je maakt ook zoveel mee onderweg, ziet zoveel.”

Er was geen dag dat we er geen zin hadden

Tegenslagen waren er heus wel - een lekke band, stuurlint dat losliet en weer werd vastgeplakt met Pattex -, maar geen grote. Lachend herinneren Sjaak en Ferry zich: “Google Maps zette ons in het bos neer. De route was goed berekend, maar Google Maps let niet op de ondergrond. Hierdoor moesten we 100 meter naar beneden klunen.” 

Wind in de rug

Toch hadden ze het grootste deel van de fietstocht de wind - letterlijk - in hun rug. Ferry: “Het weer zat mee. Een paar keer viel er een bui, maar niet als wij op de fiets zaten. De wind stond noordoostelijk en wij gingen naar het zuiden.” Sjaak: “We hadden alle drie een goede racefiets, van Nederlandse bodem. Ik kreeg een kist mee met reserveonderdelen. Die kon ik na afloop ongebruikt weer inleveren.”

Herinneringen

Jeanet van Holsteijn was tijdens de tocht en de beklimming van de Mount Ventoux die op 8 juni volgde - ook bekend als de Tour du ALS, waaraan honderden mensen deelnamen -, continu in hun gedachten. Wat vond Jeanet van hun actie? “Bijzonder,” aldus Jeanet. “Ik ben vier jaar geleden zelf bij de Mont Ventoux geweest. Toen ik het team volgde, vooral via contact met Sjaak, kwamen er veel goede herinneringen terug.”

Linda Slaghuis, voorzitter van Stichting ALS Westland, is trots op de drie toppers. “Het was een heel mooie actie, die ze heel goed voorbereid hebben en waar ze vol voor gegaan zijn. Dat vergt enorm veel inzet en training. Ze waren ook heel fanatiek in het werven.” Zelf begon Linda eind 2008, begin 2009 met acties voor ALS Westland; in het begin vooral om meer bekendheid te geven aan de ziekte. Dat lukte, onder meer door de evenementen ‘Trap ALS de Wereld uit’, ‘A Local Step Westland’ en door de vier edities van ‘A Local Swim Westland’ die inmiddels in Westland hebben plaatsgevonden.

Kracht van Westland

Wat Linda ook opmerkte: “De families en werkgevers van Sjaak, Ferry en Edith waren heel betrokken bij de geldinzamelacties. Hun hele netwerk ging er vol in. Op hun feest op de Olsthoorn Ranch zaten er bijvoorbeeld allemaal kinderen en nichtjes in de bediening. Dat was heel mooi om te zien.” Of dat typisch is voor het Westland, die steun en saamhorigheid? Ja, is volgens Ferry en Sjaak het ondubbelzinnige antwoord. “De directeur van Stichting ALS Nederland was ook eens op een bijeenkomst. Zij was positief verbaasd over hoe we hier voor elkaar in de bres springen.” De mooie opbrengst van de fietstocht is dus niet alleen te danken aan de kracht van Team Infinio Pensioen, maar ook zeker aan de kracht van het Westland.