Molen Windlust weer laten draaien met speciale Wateringse bankbiljetten

Cultuur
Wateringer Gerard de Roode hoopt dat zijn actie helpt Molen Windlust weer te laten draaien.
Wateringer Gerard de Roode hoopt dat zijn actie helpt Molen Windlust weer te laten draaien. (Foto: Sonny Vermeer)

Molen Windlust aan de Heulweg in Wateringen moet weer gaan draaien, vinden veel Westlanders. Zo ook Wateringer Gerard de Roode (76). Maar daarvoor is een flinke smak geld nodig. Met een ludiek plan wil Gerard er nu voor zorgen dat de renovatie van de molen wat meer wind in de zeilen krijgt: minstens 5000 bankbiljetten verkopen met een afbeelding van molen Windlust erop.

Gerard de Roode woont al drieënveertig jaar in Wateringen, en durft zichzelf daarmee voorzichtig wel ‘een echte Wateringer’ te noemen. Molen Windlust sloot hij ongeveer een kwart eeuw geleden in zijn hart: “Mijn dochter trouwde, en daar bij die molen schreef ik een liedje voor haar.” Hij vindt de molen een object dat moet blijven - én moet draaien. “Wat is er mooier dan een Hollandse molen?”

Niet meer draaien

Gerard wijst erop dat er veel aandacht is voor mooie gebouwen en plekken in het Westland: “Er is een verkiezing voor het mooiste stadhuis in onze regio, het Oude Raadhuis op het plein is genomineerd om gekozen te worden en het Oude Gemeentehuis op de Dorpskade is omgetoverd tot een mooi wooncomplex.” Maar: “Ónze Molen Windlust op de Heulweg kan niet meer draaien.” Hierop wees Stichting Vrienden van de Wateringse molen vorige maand nog: voor het eerst draaide de molen toen niet tijdens Waterpop. 

Molen op bankbiljet

“Er is ongeveer twee ton nodig om de molen weer te laten draaien. Renovatie is hard nodig, omdat de lasnaden van de wieken op het punt van afscheuren staan,” licht Gerard toe. Dat kan heel gevaarlijk zijn, gaf molenaar Bram Wildenberg in juli bij Omroep West aan, omdat de wieken dan naar beneden kunnen vallen. En ze wegen elk ongeveer vier- à vijfhonderd kilo. De molenaar is op zoek naar sponsoren voor Molen Windlust. Een actie die Wildenberg zelf heeft opgezet, is dat mensen een stukje molen kunnen ‘adopteren’.  

Gerard wil de molen nu graag financieel helpen door een nieuwe actie te organiseren: “Een unieke herinnering aan Molen Windlust op een bankbiljet,” vertelt hij enthousiast. Hij heeft zijn idee voorgelegd aan kunstschilder Paul Kerrebijn, ook een Wateringer, die hij nog kent van zijn tijd in Rijswijk, toen ze samen beurzen vorm gaven: “Paul maakte de schilderijen, ik deed de show.” Het idee voor de Windlust-bankbiljetten sprak Paul wel aan. “Hij heeft zich bereid verklaard een mooie tekening van Molen Windlust aan te leveren voor op het biljet.” 


Deze afbeelding van Molen Windlust, vervaardigd door Wateringer Paul Kerrebijn, zal op de souvenirbiljetten komen te staan. - PR

De biljetten waar Gerard op doelt, worden bij Koninklijke Joh. Enschede gemaakt in Haarlem en zijn beveiligd met unieke nummering en watermerk - zoals ook onze bankbiljetten. Ze zouden ongeveer vijf euro kosten per stuk.

Hulp gezocht

Maar vóór de souvenirbiljetten met de Wateringse molen in de winkels liggen, zoekt Gerard nog wel hulp. Zo heeft hij Stichting Vrienden van de Wateringse molen gevraagd of hij hun bankrekening- en BTW-nummer mag gebruiken: “Als particulier kan ik dat niet.” Als de stichting die hulp wil verlenen, én als Gerard 50% van de aanbetaling voor het laten produceren van de biljetten kan betalen, zal zijn plan uitgevoerd kunnen worden. “Ik moet er vijfduizend bestellen,” benadrukt hij. “Dat is nogal veel. Zelf heb ik daar geen budget voor.”

Het gaat Gerard er vooral om dat de Wateringse molen financieel geholpen wordt. Daarom doet hij een oproep aan Westlandse winkels, bedrijven en instanties om zijn initiatief te steunen.

Als het aan Gerard en Paul ligt heeft Wateringen straks niet alleen weer een goed functionerend monument aan Molen Windlust, waar toeristen zich aan kunnen vergapen, maar ook een eigen bankbiljet.