Juanita van Dooremaal laat Varend Corso vanaf 2025 schitteren

Cultuur
Juanita van Dooremaal, eigenaar van bloemenwinkel Trend Flower aan de Geestweg in Naaldwijk, staat bij veel mensen bekend als arrangeur van de kernboot Honselersdijk.
Juanita van Dooremaal, eigenaar van bloemenwinkel Trend Flower aan de Geestweg in Naaldwijk, staat bij veel mensen bekend als arrangeur van de kernboot Honselersdijk. (Foto: Varend Corso Westland/Arnaud Roelofsz)

Toen Juanita van Dooremaal vorig jaar aan Hans Hoogerwerf, artistiek coördinator van het Varend Corso vroeg of er al een opvolger bekend was, moest hij ontkennend antwoorden. Daarop zei Juanita: “Nou, hier staat ze”. En zo gebeurde het: vanaf 2025 heeft zij de artistieke touwtjes in handen van het grootste spektakel op het water in onze regio. Voor de jubileumeditie van 2024 maakt zij nog één keer een boot op.

Vanavond wordt de 25ste editie van het Varend Corso Westland feestelijk afgetrapt in Kwintsheul. In de aanloop hiernaartoe maakte het Corsobestuur 24 januari alvast haar nieuwe artistiek leider bekend. Juanita van Dooremaal, eigenaar van bloemenwinkel Trend Flower aan de Geestweg in Naaldwijk, staat bij veel mensen bekend als arrangeur van de kernboot Honselersdijk. Die decoreert ze al vijf jaar. Huidig artistiek coördinator Hans geeft het stokje met veel vertrouwen aan haar over. “Ik vind Juanita een geweldige corsomaakster. Dat ze dingen anders gaat insteken vind ik alleen maar helemaal geweldig”, aldus Hans, die zelf in 1998 betrokken raakte bij het Varend Corso, vanuit zijn werk bij Zuidkoop.  Als artistiek coördinator staat hij al jaren aan de lat voor onder meer het vaststellen van het jaarthema, beoordelen van ontwerpen, afstemmen van de stoet van corsoboten en adviseren van de arrangeurs.

Volop ervaring

Dat mag Juanita vanaf volgend jaar allemaal doen. “Een geweldige eer als je de verantwoordelijkheid voor zo’n schitterend Corso mag dragen,’’ zegt ze daar over. Het vormgeven van het Varend Corso is haar op het lijf geschreven. Ze studeerde zelfs af met een corsoboot. Verder maakte ze eerder het ontwerp en/of arrangement van een openingsboot met wijlen astronaut Wubbo Ockels als gast, een muziekboot, kleine vaartuigen en begeleidde ze meerdere keren het kindercorso. Vanuit haar werk bij Zuidkoop arrangeerde ze ook enkele boten. Ze won in 2022 nog de Johan Huisman Bindersprijs tijdens het corso. De prijs is vernoemd naar de in 2016 overleden perfectionistische creatieve meedenker die veel voor het corso betekend heeft. De corsoboot van Honselersdijk viel ook afgelopen editie in 2023 in de prijzen en kreeg de prijs voor niet-commerciële boten.

Met mensen omgaan

Juanita prijst Hans om de manier waarop hij met mensen omgaat. In het kader daarvan geeft hij haar een tip mee: “Blijf in gesprek met al die vogels van diverse pluimage. Benader mensen op de manier die bij hun past.” Tijdens de jubileumeditie dit jaar op 21, 22 en 23 juni kan Juanita nog één keer kijken hoe hij dat doet, want dan loopt ze alle dagen met hem mee.

Lees hier meer over de ‘wisseling van de wacht’.