Sluiting St. Josephkerk in Wateringen uitgesteld, maar: ‘Betekent geen afstel’

Cultuur
De Kolenkit wordt voorlopig nog niet aan de goddelijke eredienst onttrokken.
De Kolenkit wordt voorlopig nog niet aan de goddelijke eredienst onttrokken. (Foto: Archief/Wikipedia)

‘De Kolenkit’ in Wateringen zou na 3 maart definitief gesloten worden, maar die sluiting is nu uitgesteld. Vlak voor het verstrijken van de deadline ontving de bisschop een verzoek om op de beslissing terug te komen.

Bisschop van Rotterdam, Mgr. J. van den Hende heeft te kennen gegeven zondag 3 maart de Sint Josephkerk, alias ‘de Kolenkit’ in Wateringen nog niet te kunnen sluiten en aan de goddelijke eredienst te onttrekken. Vrijdag 23 februari is vlak voor het verstrijken van de deadline bij hem een revisieverzoek ingediend, dat hij eerst zorgvuldig wil bestuderen en beantwoorden. Dit betekent dat de geplande laatste eucharistieviering voorlopig wordt uitgesteld.

Vertraging

Eind december had de bisschop al een decreet gestuurd met het besluit om de St. Josephkerk in Wateringen aan de eredienst te onttrekken. Hiermee leek een einde te komen aan het 58-jarig bestaan van de St. Josephkerk. Door het revisieverzoek wordt het traject, dat het parochiebestuur in samenwerking met de parochianen de laatste twee jaar heeft doorlopen, vertraagd. Vice-voorzitter Jos Raaphorst: “Voorlopig lijkt het niet dat het van uitstel afstel wordt. Het parochiebestuur ziet de behandeling van het revisieverzoek met vertrouwen tegemoet. De procedure is zorgvuldig doorlopen, inhoudelijke argumenten goed afgewogen en gecommuniceerd.” Hoelang de bisschop nodig heeft om het omvangrijke revisieverzoek te bestuderen en te beantwoorden is niet duidelijk. Door de vertraging is de verkoopprocedure voorlopig ‘on hold’ gezet. 

Viering zondag in Jan de Doper

Vanaf 1 januari worden in de Sint Josephkerk geen vieringen meer gehouden. De geplande viering van 3 maart wordt nu verplaatst naar de Sint Jan de Doperkerk aan de Herenstraat en begint om 11.15 uur. Voorgangers zijn pastoor Steenvoorden en diaken Burgering. Het koor Beatween zorgt voor de muzikale ondersteuning.