Zo ziet de nieuwe, ‘eerlijke’ thermosfles van Westland eruit

Duurzaamheid
De gravering van de fles bevat het kaselement uit het wapen van Westland en het kengetal 0174.
De gravering van de fles bevat het kaselement uit het wapen van Westland en het kengetal 0174. (Foto: Cleanup Team)

Een nieuwe duurzame thermosfles, de Westland Bottle, gaat ons helpen om minder kleine plastic drinkverpakkingen te gebruiken. En dat is veel beter voor het milieu.

Op 16 juni vindt de Wereld Refill-dag plaats, waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het verminderen van het gebruik van eenmalige verpakkingen. Op deze dag worden oplossingen gepresenteerd om dit op een betere en duurzamere manier aan te pakken. Het Westlandse Cleanupteam, partner van Refill Holland voor gratis drinkwater, introduceert die dag de Westland Bottle.

Veel zwerfafval

De vrijwilligers van Stichting Cleanupteam Westland ervaren elk seizoen een toename van zwerfafval op straat, met name afkomstig van eenmalige drinkverpakkingen en koffiebekertjes. Dit afval wordt veel aangetroffen in dorpen na evenementen, op stranden na zonnige dagen en simpelweg in de natuur. Ook vinden zij steeds vaker plastic producten die bedrijven als weggevertjes verstrekken. Om dit in de toekomst te voorkomen, wordt er nu een unieke oplossing geboden: de eerlijke 0174 Blue thermos Bottle, gemaakt van roestvrij staal.

156 drinkverpakkingen per jaar

Uit onderzoeken blijkt dat een persoon met een goede drinkfles per jaar 156 kleine drinkverpakkingen vermijdt, zoals plastic flesjes, blikjes, drankkartons en zuigzakjes. Als deze fles ook een thermosfunctie heeft en men deze gebruikt voor koffie of thee, kunnen daar nog eens 1.000 niet-gebruikte plastic of kartonnen bekertjes per jaar aan worden toegevoegd.

99% nieuw plastic

Voorzitter Rob van Holstein van Cleanupteam Nederland benadrukt dat de toename van diverse plastic producten als zwerfafval een duidelijk signaal is. Deze sportbidons of trendy plastic flesjes bestaan voor 99% uit nieuw plastic, koelen niet goed en na enkele uren wordt het drankje warm. Bovendien zijn ze niet geschikt voor het meenemen van koffie, thee of soep. 

Onwetendheid

Van Holstein merkt op dat veel kopers zich niet bewust zijn dat andere bioplastische flessen, die vaak in onwetendheid worden gekocht, gewoon van plastic zijn gemaakt van plantmateriaal. Dit zogenaamde “groene imago” heeft niets te maken met duurzaamheid en kan zelfs niet worden gerecycled.

Watertappunten vinden

Refill Holland voert projecten uit in steden zoals Den Haag, Delft, Rotterdam en op Bonaire, waarbij samen met ondernemers netwerken van watertappunten worden gecreëerd. Via de Refill-app op mobiele telefoons kunnen mensen altijd een watertappunt vinden om gratis hun fles bij te vullen. Op elke locatie worden ook één of meerdere RVS thermosflessen beschikbaar gesteld. 

Westland Bottle

Tot nu toe was er nog geen dergelijke fles voor Westland, maar daar komt verandering in. Uit vragen aan Westlanders van alle leeftijden bleek dat de Westland Bottle de meest gekozen optie was, aldus Van Holstein.

Technische informatie

De gravering van de fles bevat het kaselement uit het wapen van Westland en het kengetal 0174, dat met behulp van lasergravure op de harde poedercoating is aangebracht. De Blue Bottle is verkrijgbaar in 500 ml en 750 ml, met keuze uit verschillende doppen. Dankzij de opvallende blauwe kleur is het dragen van deze fles een duidelijke statement.

‘Geen plastic weggevertjes’

Van Holstein roept de gemeente, Westlandse bedrijven, organisaties en scholen op om dit jaar geen plastic weggevertjes te verstrekken. In plaats daarvan adviseert hij om te investeren in de beste thermosfles: een eerlijk geprijsde RVS thermosfles met een lange levensduur en marketingwaarde. De Blue Bottle kan worden voorzien van een eigen logo. Hiermee steunt men indirect de DRNKWTR-projecten en Cleanups in Westland.