‘Doe iets aan alarmerende afname biodiversiteit in Zuid-Holland’

Duurzaamheid
Het aantal insecten, zoals bijen, die ook voor de mens nodig zijn om in leven te blijven, neemt in Zuid-Holland alarmerend snel af.
Het aantal insecten, zoals bijen, die ook voor de mens nodig zijn om in leven te blijven, neemt in Zuid-Holland alarmerend snel af. (Foto: Pixabay)

De Partij voor de Dieren, D66, SP en Volt Zuid-Holland maken zich ernstige zorgen over de volgens hen alarmerende berichten die recentelijk naar voren zijn gekomen over de impact van intensieve landbouw op de biodiversiteit. 

Uit onderzoek blijkt dat intensieve landbouw de belangrijkste oorzaak is van de achteruitgang van Europese vogels. Daarnaast blijkt dat de inzet van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) niet heeft kunnen voorkomen dat de biodiversiteit op landbouwgrond verder achteruitgaat.

Alarmerend

De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten. Zij willen weten wat de alarmerende bevindingen betekenen voor de biodiversiteitsdoelen en instandhoudingsverplichtingen van onze provincie. Zo vragen ze inzicht in hoe de biodiversiteit zich ontwikkeld heeft in de agrarische gebieden van Zuid-Holland in de afgelopen 15 jaar. Ook willen ze weten hoeveel geld er aan landbouwsubsidies voor agrarisch natuurbeheer in die periode is uitgegeven.

Afname insecten

De Partij voor de Dieren is van mening dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen om te zorgen dat de natuur niet verder achteruitgaat. Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland: “De achteruitgang van de biodiversiteit in Zuid-Holland is alarmerend. We zien een afname van insecten, zoals vlinders, hommels en bijen, die essentieel zijn voor onze ecosystemen. Het is hoog tijd dat we de intensieve landbouw aanpakken en kiezen voor een duurzamer en natuurvriendelijker landbouwsysteem. Samen moeten we de verantwoordelijkheid nemen om de biodiversiteit te beschermen en te herstellen, zodat toekomstige generaties kunnen voortbestaan in een gezonde en veerkrachtige leefomgeving.”

Stappen zetten

De partijen willen dat de provincie ook echt iets doet met wat ze ontdekken. En dat ze onderzoeken hoe er minder gif en (kunst)mest kan worden gebruikt. Verder willen ze dat Zuid-Holland de aanbevelingen opvolgt van recent onderzoek dat gepubliceerd is in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift PNAS, in samenwerking met de EU. Zodat ze de negatieve gevolgen van intensieve landbouw goed aanpakken.