Wanneer gaat de nieuwe fontein in het Hofpark water spuiten?

Nieuws
Wateringers Rob (links) en Jasper vinden de nieuwe fontein een hele verbetering ten opzichte van de vorige. Hun honden Ben (links) en Storm lijkt het niet veel uit te maken.
Wateringers Rob (links) en Jasper vinden de nieuwe fontein een hele verbetering ten opzichte van de vorige. Hun honden Ben (links) en Storm lijkt het niet veel uit te maken. (Foto: Debbie van Eijk)

Dinsdag 29 augustus is-ie geïnstalleerd: de nieuwe fontein in de Hofvijver van het Hofpark in Wateringen. In vergelijking met de wat sobere fontein die er eerst stond, is dit een echt kunstwerk. Wat vinden Wateringers er zelf van? En wanneer gaat hij eigenlijk water spuiten?

Door Debbie van Eijk

De nieuwe kunstfontein in de Hofvijver is het resultaat van een ontwerpwedstrijd, gehouden door de Culturele Raad Wateringen, vanwege hun 50-jarig bestaan. Wateringse kunstenaar Carel Steijn stuurde het winnende ontwerp in. Dinsdag 29 augustus kon hij ‘zijn’ fontein voor het eerst op zijn plaats van bestemming zien.

Om tot de fontein te komen zoals hij er nu bij staat, moest er nog wel wat geklust worden na de plaatsing. “Hij staat op vier draadeinden,” weet een voorbijganger te vertellen, die de kunstfontein “wel leuk” vindt. “Die staken er eerst nog boven uit. Ze hebben daar nog een stukkie van afgezaagd.” Woensdagochtend 30 augustus lijkt het werk er grotendeels echt op te zitten. Een hoogwerker wordt afgevoerd.

Kip of haan

Vanaf het hondenrenveld tegenover de Hofvijver, nemen zo’n zeven hondenbezitters de 6,5 meter hoge fontein in zich op. Wat zij ervan vinden? “We weten niet precies wat die kip of haan betekent,” geeft een Wateringse (39) aan, terwijl haar hond vrolijk rondrent. Ze lacht als ze hoort dat het een vis is. “Wij hebben hem dan ook alleen nog van veraf gezien, hè,” merkt ze op. 

Wie hem van dichterbij bekijkt, herkent een vis. De spiraal eronder beeldt uit dat hij spartelend uit het water springt.

“Er zit een symbolische verwijzing naar Wateringen in, maar ik weet niet precies wat,” peinst een andere hondenbezitter. Hij doelt waarschijnlijk op de verwijzing naar de vis, volgens Westland Cultuurweb naar het logo van Waterpop.


De fontein is opgetrokken uit cortenstaal, dat roestvast en weerbestendig is. Aan WOS vertelde ontwerper Steijn eerder dat hij ook hufterproof moest zijn. Een Waterings bedrijf, dat zich normaal gesproken bezighoudt met innovatieve oplossingen voor de tuinbouw, heeft hem gemaakt. Financieel droegen Wateringse bedrijven, ondernemers, particulieren én gemeente Westland bij.

Wateringers Jasper (63) en Rob (57) vinden het een mooi kunstwerk. “Niet alle kunst in de openbare ruimte is mooi, maar dit voegt wel wat toe,” vindt Jasper. “Zeker een verbetering ten opzichte van de vorige fontein.” Meerdere voorbijgangers vragen zich af wanneer er ook echt water uit de fontein gaat komen. Dat zal zijn op 1 oktober, bevestigt de Culturele Raad. Die dag wordt de fontein officieel onthuld door wethouder Carlieke van Staalduinen. Wel is de fontein al getest, en hij kan zeker weten water spuiten.

Donaties nog welkom

De Culturele Raad kan nog wel wat financiële hulp gebruiken bij het laten spuiten van de Visfontein. Via hun website kan iedereen die het kunstwerk een warm hart toedraagt, een donatie overmaken: https://crwateringen.nl/over-ons/als-een-fontein-vis-in-wateringen/. Extra leuk: je kunt ook bieden op een twee meter hoog model van de Fonteinvis. De hoogste bieder gaat ermee vandoor!