Gemeenten hebben moeite om WOS overeind te houden

Nieuws
WOS Media is gevestigd in 's-Gravenzande.
WOS Media is gevestigd in 's-Gravenzande. (Foto: Google Maps)

Gemeente Westland heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de WOS, met toetreding van de omroep tot het landelijke bestel in het vooruitzicht. Maar dat moment wordt steeds verder uitgesteld, onder meer door de val van het kabinet, en de gemeente kan de subsidie voor de lokale omroep steeds moeilijker opbrengen. Daarom stuurt het Westlands college van B en W een brandbrief naar het Rijk met het verzoek vanaf 2023 de volledig toegezegde dekking aan de regionale omroepen te voldoen.

Gemeente Westland stuurt de brief ook namens de gemeenten Midden-Delfland en Maassluis.

Geïnvesteerd

Op 5 juni 2012 werd er een uniek convenant gesloten tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Organisatie van Lokale Omroepen (OLON). Het ging in dit convenant om de toekomst van de lokale media. Met het doel dat media-aanbod lokaal toereikend te maken, ging ook de WOS aan de slag. Hiervoor was wel professionalisering nodig: technische faciliteiten en meer betaalde krachten. De gemeenten Westland, Midden-Delfland en Maassluis hebben hier flink in geïnvesteerd; meer dan de richtlijn voor de wettelijke bijdrage per huishouden aangaf.

€ 500.000

In het convenant uit 2012 staat dat de gemeente 50% van de lasten van een lokale omroep moet subsidiëren, om ervoor te zorgen dat het lokaal media-aanbod toereikend is. Er staat dat omroepen met streken met meer dan 100.000 inwoners minimaal €500.000 subsidie mogen verwachten. Aan dit bedrag zouden de gemeenten bijdragen tot de toetreding van WOS tot het landelijk bestel, die in 2023 zou plaatsvinden - dacht men nog in 2012. Als WOS tot het landelijk bestel behoort, ontvangt de streekomroep jaarlijks €500.000 vanuit het Rijk. 

Pas in 2026

Maar het moment van toetreding is intussen flink uitgesteld. Eerst door de lange kabinetsformatie in 2021; toen werd het moment verschoven naar 2025. En nu door de val van het kabinet. Op z’n vroegst zal de toetreding pas in 2026 kunnen plaatsvinden.

Op dit moment draagt het Rijk ‘slechts’ €250.000 van de €500.000 bij per jaar. Dat betekent dat de gemeenten flink moeten bijspringen om de WOS overeind te houden, die opnieuw een beroep op de gemeenten heeft moeten doen om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Nu al rijkssubsidie

Het uitstel van de toetreding tot het landelijk bestel betekent “een nog langere periode waarin de gemeenten financieel moeten bijdragen, in een periode waarin de gemeente financiën al krap zijn”, zo schrijft gemeente Westland. Daarom verzoeken de gemeenten het Rijk om zich aan haar afspraak te houden en vanaf 2023 de volledig toegezegde dekking aan de regionale omroepen te voldoen, “aangezien het in de huidige financiële situatie van veel gemeenten niet realistisch is te verwachten dat gemeenten extra financiële middelen beschikbaar kunnen stellen voor het instandhouden van lokale omroepen tot het onzekere moment dat toetreding tot het landelijk bestel mogelijk is.”