Helft tuinders blijkt in overtreding tijdens grootschalige controle

Nieuws
De toezichthouders maakten gebruik van diverse opsporingsmethoden.
De toezichthouders maakten gebruik van diverse opsporingsmethoden. (Foto: Archief)

Om uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen uit de glastuinbouw naar het water en de bodem tegen te gaan, hield het Hoogheemraadschap van Delfland afgelopen half jaar extra toezicht op glastuinbouwbedrijven in Delfgauw en Honselersdijk. Bij de helft van de bezochte bedrijven moest worden ingegrepen, meldt Delfland.

Het hoogheemraadschap voerde het extra toezicht uit samen met de omgevingsdienst Haaglanden (ODH), gemeenten en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Dit deden ze vanuit een nieuwe aanpak, die begin 2023 is geïntroduceerd. In deze nieuwe aanpak bepaalt Delfland op basis van hun kennis over het kassenbestand, de teeltomstandigheden en lokale waterkwaliteit waar zij op letten. De gebieden Zuidpolder in Delfgauw en Boschpolder in Honselersdijk sprongen in het oog als de meest vervuilde polders. Daarom werden deze gebieden gecontroleerd, vooral op lekkages via de bodem naar grond- en oppervlaktewater. 

Opsporingsmethoden

De toezichthouders maakten gebruik van diverse opsporingsmethoden. Zo gebruikten ze mobiele apparaten voor het meten van geleidbaarheid en nitraat (zoutgehalte en voedingsstoffen), warmtebeeldcamera’s en maakten ze surveillanceronden. Met behulp van een bootje met sensoren maakten de toezichthouders “heatmaps” van de waterkwaliteit. Hierop is te zien waar de waterkwaliteit binnen een polder het slechtst is. Ook een nieuwe opsporingsmethode om de bron van vervuiling te achterhalen werd succesvol ingezet, met eDNA.

Zo werd uiteindelijk dertig procent van de bedrijven in beide polders gecontroleerd. Ongeveer de helft hiervan was in overtreding, vooral met lekkages. Er werden bodemlozingen gevonden met hoge waarden nitraat en gewasbeschermingsmiddelen.

Bij ernstige overtredingen wordt direct een boete opgelegd

Als geconstateerd wordt dat een bedrijf een overtreding begaat, krijgt de tuinder kort de tijd om de overtreding te beëindigen. Doet een tuinder dat niet, dan volgt er een dwangsom. Per overtreding gaat dit om €5000, tot maximaal €15.000. Ook na beëindiging van de overtreding blijft de dwangsom drie jaar geldig op het bedrijf dat in overtreding was. In het eerste halfjaar van 2023 heeft Delfland vijftien keer een dwangsom opgelegd. Bij ernstige overtredingen wordt direct een boete opgelegd.

Volgende polders

Deze maand, oktober, worden de Oude Campspolder in Midden-Delfland en de Groeneveldsepolder in gemeente Westland gecontroleerd. Volgens Delfland zijn ook deze polders erg vervuild. Ook hier worden alle opsporingsmethoden ingezet.