Herenstraat/Oosteinde straks voor zes maanden afgesloten: dit moet je weten

Nieuws
Volgende week woensdag wordt de Herenstraat in Wateringen voor ruim een halfjaar deels afgesloten.
Volgende week woensdag wordt de Herenstraat in Wateringen voor ruim een halfjaar deels afgesloten. (Foto: Google Maps)

Op woensdag 17 januari starten de werkzaamheden aan de Herenstraat en Oosteinde in Wateringen tussen de Druivenlaan en Het Tolland. Het doel hiervan is de weg veiliger maken. Gelijktijdig zal Waterbedrijf Evides de waterleidingen vervangen. Die zijn aan vervanging toe. Eén waterleiding dateert zelfs uit 1886.

De weg tussen de Druivenlaan en Het Tolland is 17 januari tot 24 juli afgesloten voor doorgaand verkeer. Maar alle centrumfaciliteiten zoals winkels, horeca en bedrijven in Wateringen blijven toegankelijk. Het Tolland blijft éénrichtingsverkeer, anders wordt het qua verkeer te druk in de omgeving.

Kruising Kwaklaan

Na uitgebreide feedback van bewoners en ondernemers heeft de gemeente een nieuw ontwerp gemaakt voor de Kruising Kwaklaan in Wateringen. Dit ontwerp is te zien op de website van de gemeente Westland.

Planning

  • Vanaf 17 januari: werkzaamheden tussen Druivenlaan en Kwaklaan
  • Begin maart: uitbreiding werkgebied tot Heerenvliet en uiteindelijk tot Het Tolland
  • Eind juli: asfalteren van het hele traject
  • Vanaf 19 augustus: werkzaamheden in Julialaan tot november 2024

Tijdens de werkzaamheden blijft Herenstraat-Oosteinde open voor bestemmingsverkeer, hulpdiensten en voetgangers. Er wordt een slagboom geplaatst om doorgaand autoverkeer tegen te houden, terwijl fietsers worden omgeleid.

Fietsers en bus 30

Voor de veiligheid van fietsers is er een omleidingsroute ingesteld. Fietsers worden verzocht af te stappen en over de stoep te lopen in het afgesloten gebied. De kruising Kwaklaan - Waterpark blijft open voor fietsers tijdens de werkzaamheden.

Busroute 30 wordt ook omgeleid. Bekijk de kaart voor de omleiding van deze bus.


Overzicht Werkzaamheden

  • Kruispunt Herenstraat/Kwaklaan: In het oorspronkelijke plan zouden er op de kruising Herenstraat/Kwaklaan verkeerslichten komen. Na bezwaren van omwonenden en de hulpdiensten gaat dat niet door. In plaats daarvan komen er vluchtheuvels. Hierdoor kunnen fietsers en voetgangers in 2 delen de Herenstraat oversteken. Ook is de verkeersdoorstroming beter dan bij verkeerslichten.
  • Fietssuggestiestroken: Vanaf Het Tolland tot aan de Uilenlaan worden fietssuggestiestroken op gelijke hoogte met de weg aangebracht. Bij de kerk St. Jan de Doper wordt het fietspad achter de parkeervakken geplaatst, waardoor er vier parkeerplaatsen verdwijnen voor veiliger parkeren.
  • Asfalt: Om geluids- en trillingshinder te verminderen en het rijcomfort te verbeteren, wordt er tussen de Uilenlaan en Het Tolland asfalt aangelegd. Het asfalt tussen de Uilenlaan en de Druivenlaan wordt vernieuwd.
  • 30 km-zone: Uit onderzoek blijkt dat het uitbreiden van de 30 km-zone niet mogelijk is. De Herenstraat-Oosteinde blijft een belangrijke route voor hulpdiensten en buslijnen, wat een 30 km-zone bemoeilijkt en de doorstroming en aanrijtijden beïnvloedt.
  • Waterleiding: De waterleidingen tussen Het Tolland en de Druivenlaan worden vervangen, waarvan één zelfs dateert uit 1886. Evides zal deze vernieuwen.
  • Julialaan: In de Julialaan wordt niet alleen de waterleiding vervangen, maar ook de bestrating vernieuwd tot aan de begraafplaatspoort vanaf de Herenstraat.
  • Waterpark: Om wateroverlast te voorkomen, wordt er in het Waterpark een nieuwe rioolleiding gelegd. De inrichting van het park blijft ongewijzigd.
  • Het Tolland: Het Tolland blijft eenrichtingsverkeer om te voorkomen dat de verkeersdrukte in de woonwijk en op kruispunten te hoog wordt bij tweerichtingsverkeer.
  • Winkelgedeelte Herenstraat: Aanpassingen aan het winkelgedeelte en de kruising met het Plein vallen niet binnen dit project, maar worden meegenomen in de ontwikkelingen van Wateringen-Centrum.
  • Overige werkzaamheden: Parkeren blijft mogelijk op gelijke hoogte met de rijbaan, maar voetpaden liggen hoger om te voorkomen dat auto’s op de stoep parkeren. Er gaan in totaal 6 parkeerplaatsen verloren door de nieuwe inrichting. Daarnaast komen er nieuwe verkeerslichten bij de voetgangersoversteek bij Careyn De Ark. De voetpaden tussen Het Tolland en de Druivenlaan worden opnieuw bestraat, waarbij ook werkzaamheden aan kabels en leidingen plaatsvinden. Het aantal bomen en plantsoenen wordt zo veel mogelijk uitgebreid.

Bron: Gemeente Westland