Extinction Rebellion protesteert ook in Naaldwijk tegen fast fashion

Nieuws
De rebellen van Extinction Rebellion hadden eerst felgekleurde labels aan de tweedehands kleding bevestigd.
De rebellen van Extinction Rebellion hadden eerst felgekleurde labels aan de tweedehands kleding bevestigd. (Foto: Extinction Rebellion)

Extinction Rebellion (XR) kwam afgelopen weekend bij meerdere H&M’s in onze regio in actie met een protest tegen de mode-industrie. Dat deden ze door tweedehands kleding in de rekken van de H&M-filialen op te hangen. Het doel: “Klanten van de modeketen laten nadenken over hun koopgedrag en hun winkelkeuze”. Na Den Haag, Leiden en Zoetermeer was woensdag 13 maart Naaldwijk aan de beurt. 

De rebellen van Extinction Rebellion hadden eerst felgekleurde labels aan de tweedehands kleding bevestigd met daarop teksten als ‘NEEM MEE!’ en ‘Fast fashion is niet gratis. Iemand, ergens anders, betaalt de prijs!’ 


Extinction Rebellion licht de actie toe: “De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de luchtvaart en de scheepvaart bijeen. Het is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde.”

Daarnaast protesteert XR hiermee tegen slechte arbeidsomstandigheden van werknemers in fabrieken in onder andere Bangladesh én de verspreiding van microplastics in de oceanen door de productie van kleding.

Volgens een XR-woordvoerder reageerden klanten enthousiast op de actie en had de winkel er weinig last van: “De H&M had niet door dat er actie tegen ze gevoerd werd, totdat de rebellen alweer vertrokken waren.”


Dit was pas hun eerste actie, kondigt Extinction Rebellion aan. “Natuurlijk draagt het bij als consumenten meer tweedehandskleding kopen en ze hun kleding langer dragen. Maar de grote verandering moet bij de verantwoordelijke bedrijven vandaan komen. We komen terug, met nog veel meer!”