NVWA sluit alle locaties van schaapsherder na herhaalde dierverwaarlozing

Nieuws
Pieter Dekker ontkent de beschuldigingen en beweert goed voor zijn dieren te zorgen.
Pieter Dekker ontkent de beschuldigingen en beweert goed voor zijn dieren te zorgen. (Foto: Screenshot NVWA)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft alle locaties van de Westlandse schaapsherder Pieter Dekker gesloten na herhaalde meldingen van dierverwaarlozing. De schaapsherder, wiens stichting verschillende dieren houdt voor begrazing en andere doeleinden, wordt ervan beschuldigd de dieren slecht te behandelen. De NVWA, die al sinds 2019 bezig is met de zaak, heeft nu definitief ingegrepen om een einde te maken aan de misstanden.

Inspecteurs van de NVWA hebben herhaaldelijk geconstateerd dat de dieren op de locaties van Dekker ernstig te lijden hadden onder de slechte omstandigheden. Gebrek aan schoon drinkwater, voedsel dat tussen uitwerpselen lag, magere en kreupele dieren, en het ontbreken van een schone en veilige leefomgeving waren enkele van de geconstateerde problemen. De autoriteit heeft zelfs beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de dieren verkeren.

Dwangsommen

De NVWA heeft eerder dwangsommen opgelegd en dieren in beslag genomen, maar deze maatregelen hebben niet geleid tot verbetering. Met de recente aanpassing van de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing heeft de NVWA meer bevoegdheden gekregen, waardoor zij nu tot sluiting van bedrijven kunnen overgaan op grond van dierenwelzijn.

Pieter Dekker ontkent de beschuldigingen en beweert goed voor zijn dieren te zorgen. Hij heeft eerder aangegeven dat zijn manier van houderij bijzonder is ten opzichte van de algemene houderij, en dat de NVWA onvoldoende kennis heeft over het houden van bijzondere rassen.

Drie maanden

De NVWA geeft Dekker nu drie maanden de tijd om de problemen structureel op te lossen. Als hij er niet in slaagt het welzijn van de dieren te verbeteren, zal de sluiting van de locaties verlengd worden. De NVWA zal dan opnieuw beoordelen of de situatie voldoet aan de vereisten voor dierenwelzijn.

Op 23 april wordt er uitspraak gedaan in een lopende strafzaak tegen Dekker en zijn stichting. De NVWA benadrukt dat zij vastbesloten is een einde te maken aan de ellende voor de dieren en dat zij alle nodige maatregelen zal nemen om dit te waarborgen.