Wateringse molen draait weer voor het eerst tijdens Nationale molendag

Nieuws
Het ophekken van de nieuwe wieken Wateringse molen.
Het ophekken van de nieuwe wieken Wateringse molen. (Foto: Eigen archief Molen Windlust)

Zaterdag 11 mei is het Nationale molendag en molen Windlust in Wateringen is er helemaal klaar voor. De molen is gerenoveerd en geopend voor publiek. Tussen 10.00 en 16.00 uur is de Wateringse molen geopend voor publiek. De molenaars staan klaar om je alles te laten zien en te vertellen over de nieuwe wieken en het malen van het graan. 

Sinds september 2022 stond de Wateringse molen stil door zwakke plekken in het metalen wiekenkruis, tijdens Nationale molendag zal de molen voor het eerst weer draaien.

De restauratie van de molen was een enorme klus: het complete wiekenkruis is vervangen, de scheur in de romp van de molen is gemaakt, het stuc- en pleisterwerk is gerepareerd en schilderwerk is gedaan. Dankzij vele sponsoren, subsidies en donaties kan de Wateringse molen weer draaien.

Leuk weetje: het hout van de oude wieken wordt hergebruikt als pergola.  Hans Kaashoek (Architektenburo Bakema Delft BV) en Jaap Willem Vaandrager (MH Hydraulics) kwamen met dit mooie circulaire plan: “Het kwartje viel toen wij timmerlui, vanuit ons architectenbureau naast de molen, zagen dat de renovatie van molen Windlust was begonnen. Wat mooi zou het zijn als de heklatten van de wieken hergebruikt kunnen worden als pergola. Niet meer zwoegend in de wind, maar als ondersteuning voor druiven of kamperfoelie.” 

In plaats van dat het hout werd afgevoerd, sponsorden Kaashoek en Vaandrager de Wateringse molen en geven zij het hout een mooie nieuwe bestemming. Geheel volgens circulair gedachtegoed: bestaande producten zo lang mogelijk (her)gebruiken waardoor de waarde ervan behouden blijft.