Transformatie grasvlakte rond World Horti Center begint dit jaar

Politiek
Een artist's impression van het terrein.
Een artist's impression van het terrein. (Foto: Gemeente Westland)

De uitgestrekte grasvlakte tegenover de bloemenveiling, waar het World Horti Center nu de enige bebouwing vormt, ondergaat vanaf dit jaar een metamorfose. Die duurt tot 2035 en moet leiden tot een plek waar onderwijs, onderzoekers, ondernemers en overheid samenkomen. Ook komen er veel woningen. Maandagavond hield de gemeente een informatiebijeenkomst over dit ‘masterplan Flora Campus’ in het World Horti Center.

door Evelyne Lammerding

Het masterplan Flora Campus is een groot plan. Het gaat over 95 hectare tussen de Middel Broekweg, Langebroekweg en de Burgemeester Elsenweg dat dicht wordt bebouwd. Er moeten onderwijsinstellingen, labs, een businesscenter, een park en woningen komen.

Voor een zaal vol belangstellenden en belanghebbenden in het World Horti Center gaven stedenbouwkundigen, burgemeester en wethouders tekst en uitleg over het masterplan Flora Campus. Dat werd goed ontvangen door de bezoekers.

Prioriteit

De bouw van het ISW Vakcollege+ en flexwoningen hebben prioriteit, blijkt uit de presentatie. Tussen het derde kwartaal van dit jaar en het derde kwartaal van volgend jaar wordt het bestemmingsplan gemaakt. Grondaankopen worden gedaan en de grond wordt bouwrijp gemaakt. De werkzaamheden vormen de opmaat naar de complete ontwikkeling van de Flora Campus op de rand van Honselersdijk en Naaldwijk.

De krachtenbundeling van allerlei soorten onderwijs, onderzoek, bedrijven en overheid in een compact gebied moet ervoor zorgen dat Westland het middelpunt van de Nederlandse tuinbouw blijft. En alles komt er ten bate van het World Horti Center, want dat blijft het uitgangspunt voor het plan. Zo legt wethouder Pieter Varekamp het Westlandse plan voor de toekomst uit.

Rondom het World Horti Center worden straks ook veel woningen gebouwd. Het gaat om 1250 appartementen, zegt burgemeester Bouke Arends. Verder komt er huisvesting voor vierhonderd arbeidsmigranten, tweehonderd studenten en komen er tweehonderd flexwoningen laat hij verder weten.

Zo lijkt er een soort nieuw dorpje voor wonen, werken en studeren te ontstaan. “De eerste woningen komen vanaf 2026 beschikbaar,’’ zegt wethouder Varekamp.

Park

Een autoluw park van 10 hectare waarin ook plek is voor water, ligt in het midden van de Flora Campus. Het gebied wordt vanaf de Middel Broekweg toegankelijk gemaakt. OV-reizigers stappen daar ook uit; een ‘buseiland’ is aan deze doorgaande weg ingetekend. Onder groene bogen door lopen ze dan naar hun bestemming ergens op het Flora Campus terrein.

Bezoekers kunnen in een oogopslag zien waar zij moeten zijn als ze het terrein oplopen; het wordt zo overzichtelijk gebouwd dat verdwalen onmogelijk is. Dat zeggen de stedenbouwkundigen die eveneens tekst en uitleg geven bij het masterplan.

Vragen

Vragenstellers in de zaal willen onder meer weten hoe het zit met de financiële kant van de zaak, de verkeersafwikkeling en – veiligheid.

Zij krijgen te horen dat de Middelbroekweg straks alleen toegankelijk wordt voor lokaal verkeer. De bedoeling is dat alle vrachtverkeer straks via de Veilingroute rijdt, legt wethouder Varekamp uit. Wat betreft de verkeersveiligheid is de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel onder het kruispunt van de Burgemeester Elsenweg en de Middel Broekweg een van de maatregelen die worden getroffen.

Financieel wethouder Ben van der Stee stelt dat het plan financieel haalbaar is. “De prijs die de gemeente in gedachten heeft voor de grondverwerving lijkt haalbaar,’’ zegt hij. Daarbij is de woningbouw er ook als kostendrager.

Alles wat nodig is voor het OV wordt samen betaald met buurgemeenten, de metropoolregio, provincie en het Rijk.

Miljoenen

Alleen de kosten voor het Vakcollege zijn in het geheel voor de gemeente Westland. Volgens Van der Stee gaat het om 40 tot 50 miljoen euro, inclusief de sporthal die naast de school komt. De wethouder verwacht het plan zonder extra geld te kunnen betalen.

Prioriteit heeft de bouw van het vakcollege met een plusje en de flexwoningen. Tussen het derde kwartaal van 2025 en het vierde kwartaal van 2035 wordt de rest van de Flora Campus dan verder ontwikkeld. De politiek bespreekt het plan volgende maand.