Fracties ruziën door vertraging tweede Berkenflat: ‘Nepnieuws’

Politiek
Er is een lange wachtlijst voor de eerste Berkenflat, wat aantoont hoe groot de behoefte is aan nog zo'n appartementencomplex voor zelfstandig wonende senioren.
Er is een lange wachtlijst voor de eerste Berkenflat, wat aantoont hoe groot de behoefte is aan nog zo'n appartementencomplex voor zelfstandig wonende senioren. (Foto: Pexels)

Nu op maandag 5 juni tijdens de commissievergadering bleek dat de komst van een tweede Berkenflat vertraging heeft opgelopen, staan enkele fracties lijnrecht tegenover elkaar: LPF ziet het als een kans om De Leuningjes terug in De Veiling te krijgen en WOS nog even op de huidige plek te laten zitten; Westland Verstandig beticht LPF en CDA van ‘nepnieuwsachtige berichten’.

Het wil maar niet opschieten met de ontwikkeling en bouw van een tweede Berkenflat. En dat terwijl er veel behoefte is aan nog zo’n serviceflat voor actieve senioren. Er is volgens eigenaar Het Oude Land een forse wachtlijst door de grote belangstelling voor de eerste Berkenflat in ‘s-Gravenzande - en daarom een wachttijd voor nieuwe inschrijvingen van minimaal vijf jaar. Daarom kunnen 85+ers niet eens meer reageren op de felbegeerde appartementen. “De wachttijd is dermate lang dat het niet realistisch is dat men nog voor plaatsing in aanmerking komt”, schrijft Het Oude Land tactisch op haar website.

Eerste stap

In juli 2022 werd een eerste stap gezet richting de bouw van een tweede Berkenflat, op de locatie van De Brug aan de Koningin Julianaweg, eveneens in ‘s-Gravenzande: de ondertekening van een intentieovereenkomst tussen de stichting Serviceappartementen Het Oude Land, de Protestantse Gemeente ’s-Gravenzande en woningcorporatie Arcade. De gemeente ontbrak en een tijdspad kon nog niet gegeven worden.

Weg vrij

Voor de gemeentelijke begroting werd op 9 november 2022 een motie aangenomen van Westland Verstandig die de weg vrij maakte voor de bouw van de tweede Berkenflat: de verhuizing van de WOS uit ‘s-Gravenzande naar De Veiling in Poeldijk. Daar was stichting De Leuningjes, waar De Veiling onder viel, niet blij mee. En de WOS had in de zomer van 2022 nog het pand verbouwd. Aan voormalig wethouder Barend Rombout de taak om de stichtingen op één lijn te krijgen. Heel succesvol was dat niet: 9 december 2022 besloot De Leuningjes uiteindelijk op te stappen. 

Schot in de zaak?

Een paar weken later leek er schot te komen in de komst van de tweede Berkenflat: de gemeente nam het beheer en de exploitatie van De Veiling over. De huur van WOS en Okidoki, in gebouwen op de plek waar de nieuwe flat zou moeten komen, was inmiddels opgezegd, had de gemeente 13 december al bekendgemaakt. Hoewel de weg dus vrij leek voor de komst van de flat, gebeurde er daarna niet veel; de gemeenteraad gaf medio februari met een motie aan dat ze wilden dat er meer vaart achter kwam.

Het was tijdens een raadsvergadering die eigenlijk alleen over de verhuizing van WOS naar De Veiling zou gaan, dat wethouder Barend Rombout een motie van wantrouwen kreeg, wat leidde tot zijn ontslag. Een paar dagen eerder al, op maandag 5 juni, bleek dat er een nieuw bouwplan moest worden gemaakt en het project dus vertraging opliep. LPF stelde hierna schriftelijke vragen die erop neerkwamen dat het “wel zeven jaar” kon duren voor de tweede Berkenflat was gerealiseerd. 

De Leuningjes zouden dan weer voor de Veiling aan de slag moeten gaan

Daarom was het niet meer zo nodig dat de WOS snel zou verhuizen naar de Veiling in Poeldijk; de huuropzegging aan WOS zou ongedaan kunnen worden gemaakt zodat het mediabedrijf rustig kon uitkijken naar een andere locatie. En de Veiling zou nog ongeveer tien jaar kunnen blijven bestaan als cultureel centrum. Stichting De Leuningjes zou dan terug moeten keren en weer voor de Veiling aan de slag moeten gaan, schreef LPF ook. Dit alles zou nog een voordeel hebben: geen leegstand van het gebouw van WOS, met alle verloedering van dien. 

‘Raar en niet goed’

Een paar dagen later laat Westland Verstandig (WV) van zich horen met een tegengeluid. “De snelle komst van een tweede Berkenflat en de daarmee samenhangende verhuizing van de WOS zouden geen politieke items mogen zijn”, stelt deze fractie. Want: alle politieke partijen in de raad zijn vóór de flat. Als coalitiepartij wil WV het plan snel uitvoeren; al sinds 2014 staat de wens voor de tweede seniorenflat in hun verkiezingsprogramma. WV noemt het ‘raar en niet goed’ dat bepaalde partijen ‘toch weer trachten politieke spelletjes te spelen’. De LPF zou nepnieuwsachtige en incorrecte berichten hebben verspreid door te beweren dat het nog zeven jaar gaat duren voor de tweede Berkenflat er komt en de WOS moet blijven zitten. LPF zou volgens WV alleen maar “in de weer zijn om de verhuizing van de WOS naar de Veiling in Poeldijk te dwarsbomen”.