Ambachtsweg in Wateringen vanaf januari open in één richting

Politiek
Met de openstelling in één richting wordt grootschalig inkomend verkeer geweerd. Bewoners kunnen wel Wateringen in.
Met de openstelling in één richting wordt grootschalig inkomend verkeer geweerd. Bewoners kunnen wel Wateringen in. (Foto: GM)

De omstreden Ambachtsweg in Wateringen staat vanaf januari weer open in één richting, van Wateringen naar Den Haag. Dat gaf wethouder Pieter Varekamp dinsdagavond 28 november aan tijdens een commissievergadering. De aanzet voor de heropening werd al gegeven in september dit jaar, toen een meerderheid van de gemeenteraad een voorstel voor tijdelijk openstellen van de Ambachtsweg aannam. Dit zou moeten vóór start van werkzaamheden aan de Herenstraat.

De motie voor het tijdelijk openstellen kwam op 13 september van CDA Westland, GBW, LPF, VVD, FvD en Fractie van Vliet. Er werd toen alleen door Westland Verstandig, PvdA en GroenLinks tegengestemd. 

Smiley

Vanaf januari wordt er ongeveer zes maanden gewerkt aan het Oosteinde en een deel van de Herenstraat. Openstelling van de Ambachtsweg in één richting is dan nodig om het verkeer te laten doorstromen. Dit zal zo verkeersveilig mogelijk gebeuren; wethouder Varekamp sprak dinsdagavond 28 november over gedragsbepalende maatregelen, zoals misschien een smiley die de maximum snelheid aangeeft of een flitser.

Korte termijn

De weg gaat weer open in de richting van Den Haag. De richting van Den Haag naar Wateringen blijft afgesloten. “Grootschalig inkomend verkeer wordt hiermee geweerd. Bewoners kunnen wel Wateringen in”, aldus wethouder Pieter Varekamp, die aangeeft dat het om een oplossing voor de korte termijn gaat. “De verkeerssituatie kan van een 4 naar een 6,5 of heel misschien een 7”, stelt hij. Het verkeersprobleem in Wateringen is niet snel oplosbaar, maar heeft wel heeft alle aandacht, benadrukt wethouder Varekamp ook. Er komt nog een bewonersbijeenkomst in februari of maart 2024 en er wordt gewerkt aan een uitgebreide verkeersanalyse, waarvoor in september ook een motie werd aangenomen.

Bus

Er vinden gesprekken plaats met EBS over de mogelijkheid de bus over de Ambachtsweg weer in twee richtingen te laten rijden. Werkgroep Verkeersveiligheid Ambachtsweg Wateringen (WVA) pleitte met een brief op 19 november nog tegen de huidige omleidingsplannen tijdens de werkzaamheden voor buslijn 30 in twee richtingen over onder meer de Ambachtsweg. “De bussen zijn 3.05m breed, de Ambachtsweg is maximaal 5m breed dus twee bussen kunnen elkaar op deze weg niet passeren”, schreef de werkgroep. Er zou bijvoorbeeld een speciaal passeerpunt kunnen komen, gaf Maxim van Ooijen (steunraadslid D66 Westland) aan te hebben gehoord op een informatieavond.

Mogelijkheden

Varekamp vervolgde door te vermelden dat er verschillende mogelijkheden worden onderzocht om het verkeer op de Poeldijkseweg en Wateringseweg efficiënter te laten verlopen. Hiervoor moet worden overlegd met Den Haag. Ook de mogelijkheden op Het Tolland worden bekeken, maar dit is minder haalbaar vanwege de gestremde delen van de Herenstraat en het Oosteinde.