Bestuur bijna 50-jarig Naaldwijks SVN over wat tafeltennis zo leuk maakt

Sport
V.l.n.r. Theo, Tjeerd en Hans.
V.l.n.r. Theo, Tjeerd en Hans. (Foto: Debbie van Eijk)

Naaldwijkse tafeltennisvereniging SVN bestaat bijna vijftig jaar. Bestuursleden Tjeerd van der Veen, Theo van Zweden en Hans van den Broek blikken terug op de afgelopen halve eeuw en vooruit naar de toekomst. Met als rode draad hun liefde voor de sport.

Vorig jaar stond de club eigenlijk op instorten. Theo vormde een nieuw bestuur en blies de zaak nieuw leven in. Met 32 leden noemen de mannen SVN zelf ook wel gekscherend ‘de grootste kleine vereniging in het Westland’, maar ooit was dat anders.

Jan Vijverberg

De grote oprichter van SVN was Jan Vijverberg. In die tijd voelde SVN zich nog gesteund door de gemeente (die later juist de subsidie afschafte, net als het inzamelen van oud papier, en de huren verhoogde, red). Door scholierentoernooien te houden, lukte het Jan Vijverberg om veel jeugdleden te werven. Tafels werden aangeschaft, een trainer werd gevonden en op 3 januari 1974 waren er ongeveer vijfentwintig aspirant-leden aanwezig: de oprichting van SVN was een feit. 

Groei

De tafeltennisvereniging groeide verder. Door training werden de resultaten beter; er werd zowel door de jeugd als de senioren deelgenomen aan de landelijke competitie. Omdat er meer ruimte nodig was, verhuisde SVN in 1984 naar de gymzaal van de nieuw gebouwde Johannesschool aan de Opstalweg. Daar bouwden de leden eigenhandig een eigen kantine – “Met vier bij vier meter klein, maar erg fijn”.

Bijna veertig jaar later is de tafeltennisclub daar nog gevestigd. “We slaan hier met veel plezier en sportiviteit onze tafeltennisballetjes over de tafel. Na afloop drinken we gezellig wat in onze kantine en kletsen na over van alles en nog wat.” 

Het aantal leden is in de laatste decennia wel een stuk minder geworden. Werd rond 1998 het 125ste lid feestelijk aangenomen, nu zijn er nog maar 32 over. Een jeugdafdeling is er niet meer in Naaldwijk: “We hebben onze jeugd overgedaan naar Smash in Monster.” 

Alle leeftijden

Als SVN weer groeit, keert de jeugdafdeling uiteindelijk weer terug, hopen de bestuursleden, die sinds 23 februari 2023 nieuw zijn aangetreden. De sport is het waard: “Tafeltennis is de leukste sport die er is,” aldus Theo. “Het is geschikt voor alle leeftijden.” Legendarisch is het duo Potman en Gerritsen, dat jarenlang competitie speelde en zelfs na hun tachtigste elke week nog een avond trainde. De gemiddelde leeftijd van de tafeltennisvereniging ligt nu rond de vijftig: het jongste lid is 27. Tjeerd is de oudste met zijn 78 jaar. 

Schaken en hardlopen

Hans: “Het is een snelle sport. Een sport die zelfs dementie kan verminderen, omdat je op een bepaalde manier je hersenen gebruikt: je moet snel anticiperen.” “Het is schaken en honderd meter hardlopen ineen,” vat Tjeerd samen. “NTTB bracht een aantal jaren geleden een groot boek uit met alle technische toestanden over het tafeltennis.”

Als sport biedt tafeltennis daarnaast twee grote voordelen: weinig blessures en het is niet weersafhankelijk.

Bier zweten

Er zijn tal van toernooien waar de leden van SVN aan deelnemen: van het plankentoernooi tot het dubbeltoernooi en de clubkampioenschappen. “Ook elders in Nederland. Dan ga je met je clubgenoten een weekendje weg, wat ook weer een band met elkaar schept.” Een anekdote van een lid die de nodige avonturen heeft beleefd: “Dan zaten we tot vier uur ‘s ochtends in de discotheek en stonden we om acht uur weer in de sportzaal.”

“Als je in een wedstrijd zit, is die man aan de overkant van de tafel even je vijand, je haat hem eventjes.” Hij kwam eens nog half dronken opdagen bij een toernooi en moest het eerste uur tegen een Duitser. “Die Duitser zei: ik ben vroeg naar bed gegaan en heb gewandeld om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Dus ik denk: nou, dat wordt niks. Maar ik sloeg hem zo van de tafel af.”

Tjeerd: “Het is best een geciviliseerde sport. Bij voetbal trappen ze elkaar dood.”

In september begint de competitie weer. Mei tot augustus is de enige periode van het jaar dat er geen activiteiten plaatsvinden bij SVN. Maar daarbuiten is er altijd wel wat: de voorjaars- en najaarscompetitie, de regionale competitie. In totaal zijn er twintig wedstrijden per jaar. Op individueel niveau zestig, want per avond speel je drie wedstrijden per persoon.

Om het 50-jarig jubileum te vieren, zijn er dit jaar daarnaast allerlei leuke festiviteiten. Zo is er begin oktober een lunch voor de leden, met een boottocht. 25 november is een feestelijke dag waarop het jubileum officieel wordt gevierd, in het bijzijn van een wethouder, met een toernooi en buffet. Van 24 mei tot en met 26 mei 2024 is SVN een weekend weg met de leden ter ere van het 50-jarig bestaan.

Kijkje nemen

Maandagavond is trainingsavond bij SVN aan de Wollegras 39 in Naaldwijk. Op woensdag tafeltennissen de leden voor hun ontspanning en op vrijdag wordt er competitie gespeeld. Wie benieuwd is en de sfeer eens wil komen proeven, kan dus het best op maandag- of woensdagavond een keer binnen lopen, van half acht tot negen uur. Zie ook www.svnnaaldwijk.nl.