Jutta Leerdam zet ambities in sprintafstanden kracht bij

Sport
Jutta Leerdam in gesprek met NOS.
Jutta Leerdam in gesprek met NOS. (Foto: NOS)

Schaatster Jutta Leerdam verraste vrijdag 27 oktober fans en concurrenten op de eerste dag van het driedaagse World Cup Kwalificatietoernooi door af te zien van de 1.500 meter. De sprintvedette van Team Jumbo-Visma, die vorig seizoen op de 1.500 meter aanzienlijke vooruitgang boekte, koos ervoor om zich volledig te richten op de klassieke sprintafstanden: de 500 en 1.000 meter.

Vrijdagavond zou Leerdam oorspronkelijk de strijd aangaan met Reina Anema op de 1.500 meter, maar deze confrontatie ging niet door. Anema werd in plaats daarvan gekoppeld aan Marijke Groenewoud. Leerdam’s beslissing om de 1.500 meter over te slaan, wekte de nieuwsgierigheid van schaatsfans en experts.

Steady rijden

Op zaterdag zette Leerdam haar ambities in de sprintafstanden kracht bij. Met solide races eindigde ze tweemaal op de tweede plaats. Ze sprak over haar wens om de sterke punten van beide races te combineren: “De opening van de eerste race met de ronde van de tweede, als ik die toch aan elkaar had kunnen knopen,” merkte Leerdam op met een glimlach. “Het is belangrijk om steady te rijden en me te plaatsen. Natuurlijk wil ik winnen, maar er zitten goede dingen in deze races.”

Voorspelling

Met tijden van 37,54 en 37,55 bevestigde de Jumbo-Visma-toprijdster haar kwalificatie voor de World Cups. Leerdam’s vriend Jake Paul, bekend als Amerikaanse YouTuber en bokser, voorspelde in een Instagram-video kort voor de race een tijd van 37,5 seconden voor Leerdam. Tot verbazing van velen bleek zijn voorspelling nauwkeurig te zijn. “We hebben het vooraf niet besproken,” zei Leerdam, die verrast was door Pauls schaatskennis. “Jake vindt het heel interessant en hij wil zoveel mogelijk van mijn wedstrijden bijwonen.”

Leerdams beslissing om de 1.500 meter links te laten liggen, terwijl ze zich op de sprintafstanden concentreert, blijft onderwerp van discussie in schaatskringen. Haar ploeg benadrukte echter dat ze van plan is om wel deel te nemen aan de 1.500 meter bij de NK afstanden. Nu wachten fans en experts vol spanning af hoe Leerdam het op de derde dag van het toernooi zal doen en of haar gewaagde keuze vruchten zal afwerpen.