Tafeltennisvereniging De Salamanders viert 75-jarig jubileum

Sport
Anno 2024 heeft de club ruim 150 leden, veel vrijwilligers en een enthousiast bestuur.
Anno 2024 heeft de club ruim 150 leden, veel vrijwilligers en een enthousiast bestuur. (Foto: Thierry Schut)

Op zaterdag 13 januari viert de Wateringse tafeltennisvereniging De Salamanders haar 75-jarig jubileum met een spetterend feest. De vereniging kan terugblikken op een rijke historie die teruggaat tot 1948. 

Door Marcel Zaat

In dat jaar werd de club opgericht door personeelsleden van de Haagse drogist De Salamander. In 1994 volgde de fusie met het Wateringse GKB-All Stars, destijds spelend in jeugdsociteit Oikos. Anno 2024 heeft de club ruim 150 leden, veel vrijwilligers en een enthousiast bestuur. “Wij staan er als vereniging prima op. Op financieel gebied is het ook in orde. Als club kennen wij een eigen identiteit en vervullen hierin een brede maatschappelijke functie’’, stelt voorzitter Wilko Huiden aan de vooravond van het 75-jarig bestaan van de club.

Lichtpuntje

De tijden dat de top van tafeltennissend Nederland de Wateringse Veenbes aandeed is voorbij. Twee jaar geleden ging de stekker uit deelname aan de eredivisie. Toch was er afgelopen seizoen weer een sportief lichtpuntje want heren 1 werd kampioen in de hoofdklasse en promoveert daardoor naar de landelijke derde divisie. Clubicoon Siem van der Valk (57) maakte deel uit van het kampioensteam. “Ik was gestopt, maar vond het weer leuk om in de hoofdklasse het team te helpen. Bovendien speelde ik dit seizoen één wedstrijd met mijn zoon Espen (16), dus dat kon ik ook van mijn lijstje afvinken.”

Dat seizoen stond er bij ons via via opeens een asielzoeker uit Dronten voor de deur

Hoogtepunten met de club zijn voor Van der Valk de twee keer dat hij promoveerde naar de eredivisie. “Ik heb altijd doel na doel gesteld, maar zeker die tweede promotie was geweldig. Dat seizoen stond er bij ons via via opeens een asielzoeker uit Dronten voor de deur, die aardig kon tafeltennissen. Ik was al halverwege de veertig, maar wij promoveerden wél. En niet te vergeten de Europese avonturen met de club. Reizen naar Kroatië en Zwitserland. Dat was een toptijd.’’

Clubcultuur

Van der Valk, die in 1974 lid werd van GKB-All Stars heeft zich altijd prettig gevoeld bij de vereniging. Als lid én als vrijwilliger. “Salamanders is een club met een eigen cultuur. Vooral op het menselijke vlak. Kwaliteit is niet het enige dat bij ons telt. Breedtesport wordt hier op handen gedragen en dan komen de talenten er vanzelf wel uit. Ik kan nu enorm genieten van de ontwikkeling van een meisje als Yenthe Salden.”

Wilko Huiden (59) volgde twee jaar geleden Klaas Dijkstra als voorzitter op. “Gelukkig kwamen er met mijn aanstelling meer bestuursleden bij, want die heb je uiteindelijk keihard nodig. Ook de commissies zijn goed ingevuld en verder zijn er gedreven jeugdtrainers die uitstekend werk leveren. Vrijwilligers met kennis zijn van onschatbare waarde voor een vereniging. Dat zijn de drijfveren.”

Talenten stromen door

Huiden, zelf ook nog spelend lid, is als voorzitter realistisch ambitieus en ziet de toekomst voor zijn club positief in. “Natuurlijk was het lastig op sportief gebied om terug te treden uit de Eredivisie, maar realisme moet altijd winnen van drang. Alles bij elkaar opgeteld moesten wij wel een stapje terug doen. Het is nu toch ook gaaf om te zien dat er nu weer talenten doorstromen naar het eerste team.”

Het is wetenschappelijk bewezen dat tafeltennis daar bij uitstek voor geschikt is

Aan de Veenbes, waar de club samen met schietvereniging OKK de hal deelt, is er bijna dagelijks beweging. Naast trainingen en wedstrijden is er ook een maatschappelijke functie weggelegd. Een belangrijk gebeuren, onderstreept Huiden. “Wij hebben naast onze competitiespelers ook een deel recreanten, die op oudere leeftijd heerlijk een balletje slaan voor de ontspanning en om het brein scherp te houden, want het is ook wetenschappelijk bewezen dat tafeltennis daar bij uitstek voor geschikt is. Ook zijn er wekelijks rond de 160 bridgers bij ons actief, die ook weer voor een extra centje in de kas zorgen. De club is dus volop in beweging.”

Jubileumfeest

Zaterdag 13 januari volgt er een spetterend jubileumfeest aan de Veenbes. Middels deze feestavond wil de club haar leden, oud-leden, vrijwilligers en andere genodigden bedanken voor de vertoonde inzet door de jaren. De club zal ook zeven jubilarissen huldigen. Lenie Heijnen, Peter van Reeuwijk, Piet Duijndam, Rob Stolk, Ton de Kok, Margreet Bal en Co de Jong zijn 50 jaar of meer lid. Huiden: “De twee laatste zijn in het buitenland en zullen wij op een later moment huldigen. Wij blikken terug op een lange periode, maar kunnen ook met een gerust hart vooruit kijken.”