Westlandia gaat 2024 in met grootse plannen: ‘Balleringhal voldoet niet meer’

Sport
Het bestuur van Westlandia wil een nieuw complex realiseren op veld 4 en veld 5 en 6 verplaatsen. Bovendien wordt er een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd.
Het bestuur van Westlandia wil een nieuw complex realiseren op veld 4 en veld 5 en 6 verplaatsen. Bovendien wordt er een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd. (Foto: Westlandia)

Westlandia werkt aan grootse plannen voor de toekomst, dat werd duidelijk tijdens de traditionele jaarvergadering op maandag 8 januari. Nadat voorzitter Ton van Marrewijk zijn beste wensen voor de talrijke aanwezigen vergezeld had laten gaan door een toost schetste hij in een boeiend betoog de plannen voor de vernieuwing van de accommodatie.

Door Alphons de Wit

“De Balleringhal voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Er is asbest in het dak verwerkt en dat betekent dat we dat op korte termijn moeten vervangen. Verder lekt de hal als een vergiet en vergt het heel veel energie om de hal op temperatuur te houden. Bovendien is hij niet veilig door te korte uitloopstroken, waardoor hij ook niet kan worden gebruikt voor wedstrijden.”

Pakket van eisen

Een opgerichte nieuwbouwcommissie ging met een pakket van eisen aan de slag. “We streven naar een gebouw dat zeven dagen per week kan worden gebruikt. Bovendien moet er een sporthal gerealiseerd worden waarin zaalvoetbal kan worden gespeeld, die overdag kan worden verhuurd aan scholen, met een fitnessruimte voor leden, een kinderdagopvang en een fysiotherapiepraktijk en waar ook ruimte is voor de oudere leden. Ga daar maar aanstaan.”

Vier scenario’s

De denktank opperde vier mogelijkheden van renovatie van het bestaande complex tot aan het bouwen van een totaal nieuw complex met twee sporthallen. Uiteindelijk koos het bestuur voor het tweede scenario waarbij een nieuwe hal en kantine met behoud van de nieuwe kleedkamers en de bestuurskamer gerealiseerd zou worden. “En toch is dat niet het uiteindelijke idee geworden. Immers, overleg met de gemeente Westland leerde dat daar de wens leeft om ons bestaande parkeerterrein te betrekken bij een te realiseren nieuwbouwwijk. En dat betekent dat we een nieuw complex zouden kunnen realiseren op veld 4 en dat veld 5 en 6 worden verplaatst. Bovendien wordt een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd. Onze voorkeur gaat naar deze variant uit, maar we zullen optie twee ook meenemen om tot een goede vergelijking te komen.”

Handballers

Het bestuur van de voetbalvereniging nam bovendien contact op met handbalvereniging Westlandia met de vraag of de club, met 400 leden een van de grootste handbalverenigingen in Nederland, van de accommodatie gebruik zou willen maken. “Dat idee werd met gejuich ontvangen. De handballers trainen en spelen op drie accommodaties verspreid over het hele Westland. In de nieuwe situatie krijgen ze een eigen uitvalsbasis en daar is men erg enthousiast over.”

Vijf à zeven miljoen

Voordat de eerste paal de grond ingaat moeten nog wel bergen werk worden verzet. “Op de eerste plaats moeten we onderzoeken welk prijskaartje er aan het geheel komt te hangen. Dat zal waarschijnlijk tussen de vijf en zeven miljoen worden. En dan moeten we de financiën proberen rond te krijgen. Natuurlijk zijn er fondsen waar we bij kunnen aankloppen en de gemeente zal ook een steentje bijdragen, maar uiteindelijk zal er ook veel geld moeten zien te genereren met acties. Westlandia is een geweldige club en ik heb er vertrouwen in dat ons dat wel gaat lukken. Overigens zeg ik er meteen bij dat we de stap alleen zetten als we dat zonder financiële risico’s kunnen doen want wij gaan de jeugd niet opzadelen met een schuld waar niet overheen te kijken is.”

Start

Het verhaal van Van Marrewijk werd met een spontaan applaus ontvangen en had de instemming van alle aanwezigen. “We moeten nu hard aan het werk want we streven ernaar om in juni een definitief plan aan de leden voor te kunnen leggen. Wie weet kan dan voor eind 2024 de eerste paal de grond in.”