Schaatsfan Ruud Wienke vlagt al bijna dertig jaar voor het Westland

Sport
Ruud (rechts) met zijn jongste zoon en de inmiddels wereldberoemde Westlandse Vlag.
Ruud (rechts) met zijn jongste zoon en de inmiddels wereldberoemde Westlandse Vlag. (Foto: PR)

Ruud Wienke (61) uit De Lier is op schaatstoernooien niet alleen een groot liefhebber van de sport, maar ook een trotse ambassadeur van het Westland. Altijd neemt hij de Westlandse vlag mee met daarop ‘DE LIER’. In het weekend van 7 tot 10 maart bezoekt hij voor de ruim vijftigste keer een internationaal schaatstoernooi.

Door Debbie van Eijk

De liefde voor de sport kreeg Ruud als jongen van tien in de jaren ‘70 al mee. Hij woonde toen nog in Monster. “Mijn moeder was een fanatiek schaatsfanaat. Ik ben toen mee gaan schrijven met de lijsten die in de krant stonden en zelf ook op schaatsen gegaan, bij De Vlaardingse IJsclub (DVIJC). Je had in die tijd nog geen Westlandse schaatsvereniging.” Het schaatsen bleef hij doen tot zijn vijftiende. Toen ging hij tennissen: “Daar had ik meer talent voor.” Maar de liefde voor schaatsen is altijd gebleven. In de jaren ‘80 begon hij schaatstoernooien te bezoeken: eerst nationale kampioenschappen, vanaf 1988 ook internationale. Göteburg in Zweden was zijn eerste. 

Göteburg in Zweden was zijn eerste

In 1996 woonde hij voor het eerst het kampioenschap in Inzell bij, in Duitsland. Daar begon een traditie die hij tot op heden nog in ere houdt: hij nam spandoeken mee. “Sinds die tijd heb ik eigenlijk altijd spandoeken bij me. Met korte, bondige teksten.” Het zijn teksten die aanslaan, zoals ‘De Jong - One’, speciaal voor schaatser Tonny de Jong en later voor Bob en Antoinette de Jong. 

Door de jaren heen maakte Ruud tientallen spandoeken en bezocht hij meer dan vijftig internationale toernooien. Met Nederlands Kampioenschappen erbij misschien wel zeventig of tachtig. Inmiddels is hij daarom een bekende verschijning in de schaatswereld. “Ik word altijd wel herkend door de schaatsers, fotografen en scheidsrechters,” vertelt hij.

Vooral Westlandse schaatsers

Ook Ruuds Westlandse vlag is inmiddels een echt begrip. Al veel beroemde schaatsers hebben er hun krabbel opgezet. En als het aan Ruud ligt, volgen er nog veel meer: “Zolang ik gezond ben wil ik dit blijven doen.” Bovendien is er genoeg jong schaatstalent: “Neem bijvoorbeeld de 17-jarige Angel Daleman. Die is al twee keer wereldkampioen Junioren geworden.”

 ”Ik kom uit het Westland, dus ik volg vooral de Westlandse schaatsers,” licht hij toe, “zoals Jutta Leerdam uit ‘s-Gravenzande en Dione Voskamp uit De Lier. Maar het gaat mij echt om de sport.” 


Ruud met Westlandse schaatssters Dione Voskamp (links) en Jutta Leerdam (rechts) en twee van zijn spandoeken. - Jolanda Voskamp

Chauvinistisch is Ruud niet; hij gaat net zo lief om met Nederlandse supporters als met buitenlandse. Hij is zelfs lid van de Noorse schaatssupportersvereniging en maakt ook spandoeken voor de Noorse schaatsers. “Schaatsen was vroeger altijd een strijd tussen Nederland en Noorwegen. Dat heeft toch een soort band opgeleverd.”

‘Voor mij is dat altijd het mooiste stadion’

De Westlandse Vlag met ‘DE LIER’ krijgt wel altijd een strategisch plekje in beeld, als het aan Ruud ligt: achter de start van de 1500 meter. Dat het gezien wordt, merkt hij meestal aan berichtjes in de trant van: “Het is weer gelukt!” 

Komend weekend hangt-ie dus in Inzell. “Voor mij is dat altijd het mooiste stadion,” vertelt Ruud, die in het dagelijks leven werkt als geodata business consultant bij het Ministerie van Economische Zaken. “Het is heel gezellig en klein, er kunnen maar 3,5 duizend mensen in. Maar in een heel gemoedelijk dorpje tussen de bergen. De ijsbaan is overdekt, maar zo open gemaakt aan de zijkant met alleen maar glas, zodat je heel mooi naar buiten kunt kijken.” 

Ook naar het schaatsen zelf komend weekend kijkt hij uit: “Het is zo’n toernooi waarbij je alle afstanden moet beheersen. Ik vind het toch wel knap als je dat kan.”

Na Inzell is Ruuds plan om dus nog veel toernooien te bezoeken, maar wel alleen binnen Europa: “Want ik heb ook nog wel een gezin”, legt Ruud uit, die al bijna dertig jaar samen is met zijn vrouw. Samen hebben ze drie kinderen van 27, 25 en 23. 

Of Ruud zelf nog schaatst? “Alleen als er natuurijs is.” Natuurlijk gaat hij dan naar de ijsbaan in De Lier van IJsvereniging Hard Gaat-ie.

Ruud heeft ook een schaatswebsite: www.villaweb.nl.